2016-12-01

Sämsta resultatet någonsin för allianspartierna i en SCB-undersökning?

Tre korta kommentarer om dagens partisympatiundersökning från SCB.

1.) De fyra allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna samlar tillsammans 38 procent av väljarkåren. Jag tror att det är det sämsta resultatet för allianspartierna sedan SCB påbörjade sina mätningar 1972. Rätta mig gärna om jag har fel. Uppdaterat kl 21.20. Kollegan Anders Sundell klargör: "Det är det fjärde sämsta resultatet för de borgerliga partierna sammantaget. Sämst var i maj 2014: 36.8%. Sedan november 1993: 37.3%. Sen maj 1993: 37.5%.
På fjärde plats november 2016: 38%."


2.) De rödgröna partierna har ett försteg över Alliansen med 41.4 procent mot 38.0. Det är nu för tiden ovanligt att sittande regering har ett övertag över oppositionen mitt i mandatperioden. Det är ett uttryck för allianspartiernas kris att de inte bättre lyckas utnyttja den sittande rödgröna regeringens svåra parlamentariska läge.

3.) Ur ett längre tidsperspektiv har Socialdemokraterna ingen anledning att känna glädje över de egna opinionssiffrorna. I dagens mätning får partiet 29.2 procent, vilket innebär partiets näst sämsta resultat i SCB-undersökningarna. Visst, resultatet ger partiet arbetsro inför kongressen 2017 och valkampanjen 2018. Men det syns just nu inga tecken på att partiet skulle röra sig i riktning mot de dryga 40 procent som så länge var ett normalresultat för Socialdemokraterna.

4 kommentarer:

andersargentina sa...

Hur kan man komentera SCB-undersökningen utan att nämna SD?

Jan Holm sa...

Det betyder att Alliansen har ett klart övertag med stöd av SD.
Alliansens väljare kommer knappast att acceptera Löfven och MP med stöd av Vänstern som en fortsatt regering.
Verkar som om SD är på väg att bli de nya Moderaterna.
Att ta över SD:s politik lär inte hjälpa Batra, det är alldeles för sent.

Anonym sa...

Mycket tyder på att vi får en politisk soppa efter valet 2018. Vi har en svag regering och en opposition som inte vill regera och en enda egentlig vinnare sedan valet. Enligt Dagens Samhälles Poll of Polls (som inkluderar senaste SCB) har regeringen minskat från 37,9% till 31.2% eller med 6,7%-enheter (V har ökat med 2%-enheter). Alliansen har minskat från 41,4% till 39% dvs 2,1%. Den stora förloraren är s som minskat med 4,2%-enheter. Den stora vinnaren är SD som ökat med 5,9%-enheter.
En jämförelse med motsvarande SCB för 4 år sen visar att s och m har minskat med 5,6 resp 5,3 %-enheter medan SD har ökat med nära 10%-enheter. Detta skulle naturligtvis aldrig ha skett om migrationspolitiken lagts om i tid.
Mycket av kommentarerna kretsar kring moderaternas "kris". Det kraftiga avståndstagandet från Reinfeldts öppna hjärtan har inte gett effekt, sägs det. Hur vet vi det? Kanske skulle "krisen" varit ännu större annars. Men om m har ett trovärdighetsproblem skulle det inte förvåna. Det är ju i stort sett samma personer som stödde den tidigare politiken.
Socialdemokraterna tycks vara relativt nöjda med att det inte är värre. Men Widar Andersson, s, skriver i en kommentar: "För att uttrycka det lite brutalt: Socialdemokraternas dubbla strategi med vänstervridning och med nazifiering av Sverigedemokraterna håller på att utvecklas till en annalkande katastrof." Det kan jag - som gärna ser en reformerad socialdemokrati i en regering efter 2018 - i stort sett instämma i. Man ska aldrig säga aldrig. Men jag har mycket svårt att se att borgerligheten (för SD är otvivelaktigt borgerliga), som kommer att vara i majoritet efter nästa val låter vänsterpartiet få vetorätt över den ekonomiska politiken ytterligare 4 år. Och om socialdemokraterna skulle göra motionerna från Lunds och Stockholms arbetarekommuner om återgång till tidigare ( läs Reinfeldts) migrationspolitik till sin politik med den skillnaden (mot Reinfeldt) att Lund också vill slopa alla 5 jobbskatteavdragen, kommer Juholtskrisen att framstå som en mild västanfläkt. Dock vill jag ge cred till Lund för att de till skillnad från många andra inser att deras motion kräver kraftigt höjda skatter.
http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/scb-socialdemokrati-ur-form/?blog=2518025&entry=9417942
Klas Bengtsson

andersargentina sa...

tack för upplysande kommentarer! undrar bara varför Ulf själv inte kunde svara på frågan jag hade! kanske hans vetskap inte sträcker sig utanför den "accepterade normen"! Tack ännu en gång! Anders.