2016-12-08

Konspirationsteorier om Fredrik Reinfeldt och flyktingpolitiken

När Fredrik Reinfeldt strax före valet 2014 vädjade till svenska folket att "öppna sina hjärtan" för utsatta flyktingar i världen blev jag omgående kontaktad av en framträdande socialdemokrat. Denne argumenterade för att Fredrik Reinfeldt i själva verket struntade i de utsatta flyktingarna. I stället var det så, menade hen, att Fredrik Reinfeldt insett att Alliansen skulle förlora valet. Med sitt utspel ville Reinfeldt aktivt bidra till att stärka Sverigedemokraterna, och därigenom försvåra för den kommande rödgröna regeringen att kunna regera.

Jag svarade personen i fråga att jag inte alls trodde på den teorin. I stället trodde att Fredrik Reinfeldt faktiskt menade vad han sa. Personen jag talade med lät sig knappast övertygas.

Fredrik Reinfeldt vidhåller i dag sin uppfattning i flyktingpolitiken, trots att Moderaternas nuvarande partiledare Anna Kinberg Batra mer eller mindre bett om ursäkt för partiets tidigare politik i frågan. Varför har då inte Fredrik Reinfeldt stämt in i den moderata klagokören och ångrat sig? I Göteborgs-Posten för Moderata ungdomsförbundets (Muf) ordförande i Göteborg Pontus Båth fram en förklaring. "Jag är frågande inför att han fortsätter hävda att Sverige klarar en fortsatt stor invandring utan att rättsväsendet och alla myndigheter får svårt att utföra sina uppgifter, säger Pontus Båth. "Men Reinfeldt kanske gör det för att sälja böcker."

Antingen tror Pontus Båth på fullt allvar att Fredrik Reinfeldt står fast vid sin inställning i flyktingpolitiken för att kunna tjäna några extra kronor på bokförsäljning. Eller så säger Pontus Båth som han gör för att offentligt håna sin tidigare partiledare. Jag vet inte vad det är för människosyn som präglar officiella företrädare för Muf nu för tiden - men det är i alla fall inte min människosyn.

Min erfarenhet är i stället att de allra flesta politiker - oavsett politisk färg - faktiskt menar vad de säger. De drivs av en uppriktig vilja att förändra och förbättra världen, givet deras värdegrund. Det utesluter naturligtvis inte att de också kan agera strategiskt. Men media, experter (ja, även statsvetare) och politiker själva (när de kommenterar sina motståndare) tenderar att överbetona spelet och strategin för strategins egen skull, på bekostnad av den ideologiska och sakpolitiska övertygelse som utgör politikens drivkraft.

Så kasta konspirationsteorierna där de hör hemma - i papperskorgen. Fredrik Reinfeldt vädjade inte till svenska folket att öppna sina hjärtan för att röja väg för Sverigedemokraterna och försvåra för en rödgrön regering att regera. Fredrik Reinfeldt håller inte fast vid sin inställning i flyktingpolitiken för att han ska kunna sälja fler böcker. Fredrik Reinfeldt säger det han säger om flyktingpolitiken för att han faktiskt tycker så.

*

Noterar för övrigt att allt färre svenskar anser att Sverige är på väg åt fel håll. Kanske vänder det nu?!

6 kommentarer:

Ideologiska Alternativet sa...

När han sa det 2014 var inte läget lika "ansträngt" som det kom att bli lite mer än ett år senare. Ingen förutsåg korrekt att ökningen skulle bli så dramatisk hösten-15 som den blev (det fanns givetvis dom som sa att den kommer öka enormt mycket, men dom personerna förutspådde denna ökning varje år och du är inte en väderspåman när du varje dag varnar för regnet "som snart kommer").

Min uppfattning var att Reinfeldt uppriktigt vill ha en mer öppen migrationspolitik, men ännu mer att han inte vill ha SDs "nationalism" och att den strategiska tanken i talet var att låsa fast moderaterna som en motpol till SD och att förhindra ett närmande under överskådlig tid.

Nu kom dock hösten-15 som framtvingade en annorlunda politik och i och med den så misslyckades den strategi jag gissar att Reinfeldt hade.

Jag håller för övrigt helt med dig om att politiker är i huvudsak uppriktiga och har en genuin önskan att göra samhället "bättre" där bättre står i citattecken eftersom olika politiker och partier har olika uppfattning om vad som är bra.

Anonym sa...

"De drivs av en uppriktig vilja att förändra och förbättra världen, givet deras värdegrund.!" Viken värdegrund som drev Reinfeldt beskriver han i boken "Det sovande folket"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article19340038.ab
Att en sosse som Ulf inte förstår detta.
Reinfeldts vapendragare ångrar sig.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-borg-talar-ut-om-livet-efter-politiken?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20161208%3Aanders-borg-talar-ut-om-livet-efter-politiken%3Anyh

Anonym sa...

Jag tror att Reinfeldt menade vad han sa. Det tycker jag han visat. Han har ju vid överflygning av Sverige konstaterat att vi har stora obebyggda ytor. Han har ju också konstaterat att julgranarna inte börjat brinna. (Tydligen känner han inte till de bohuslänska påskeldarna.) Men i Hammarkullen brann det i natt: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/en-gripen-efter-nattens-oroligheter-1.4029131 . Och han framhärdar ju i sina ståndpunkter som den sista ståndaktiga soldaten inom moderaterna, senast övergiven av vapenbrodern Anders Borg. Men numera är det väl bara socialdemokrater som Ulf och ABs ledarsida som saknar honom och kanske nyliberala Annie Lööf.
"Noterar för övrigt att allt färre svenskar anser att Sverige är på väg åt fel håll. Kanske vänder det nu?!" skriver Ulf förhoppningsfullt. Ja, min hypotes är att den ändrade migrationspolitik Ulf motsätter sig haft effekt.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

@ Ideologiska alternativet
Vi ska heller inte glömma att han sa att detta (Öppna hjärtan) kommer att kosta, dvs påverka välfärden, vilket ju visat sig vara sant.
Klas Bengtsson

Jan Holm sa...

Konspiration eller inte, så har Moderaterna och Alliansen fått en situation där de alltmer kommer att propagera för lägre löner och låglönejobb.
Det kommer att bli svårt för S och LO att stå emot de krav som innebär att lågutbildade ska tvingas ta jobb till lägre löner.
Alliansen har säkert inte något emot en ökad invandring, om bidragen slopas och billig arbetskraft ställs till förfogande.
Lönedumpning och ökade klassklyftor, RUT och ROT, slumgetton.
Regeringen och Vänstern borde inse att de genom massinvandringen dukat bordet för de som vill ha ett samhälle där det enbart är pengarna som avgör vilken vård, omsorg och skola du får.

Orion77 sa...

Fredrik Reinfeldt var säkert ärlig när han talade om att vi bör öppna våra hjärtan. Angela Merkel hade ju visat vägen. Men varken hon eller han insåg hur egoistiska och motsträviga EUs slashasar skulle visa sig.

Däremot är jag mycket kritisk till FRs brådstörtade avgång -- så gör inte en riktig ledare. Och hans efterträdare som nu försöker hindra raset genom att importera delar av SDs program, verkligen mycket illa. Den vägen kan nog bara leda ytterligare utför för M.