Många partiföreträdare hade anledning att fira igår kväll. Bland de rödgröna gick Miljöpartiet och Vänsterpartiet framåt, och de fick sällskap av Feministiskt initiativ som nu också tar plats i Europaparlamentet. Centerpartiet och Kristdemokraterna kan glädjas över resultat på en stabil nivå över fyraprocentsspärren. Sverigedemokraterna gör ett bra val och vinner två mandat. Socialdemokraterna kan åtminstone dra en suck av lättnad över ett resultat på ungefär den nivå partiet hade satt upp som målsättning.
Folkpartiet tappar däremot ett mandat och tillhör valets förlorarskara, tillsammans med Piratpartiet som förlorar sina båda mandat. Valets största förlorare är Moderaterna, som tappar från 18.8 procent till 13.6 procent, en minskning på hela 5.2 procentenheter.
Vilka konsekvenser får då valresultatet för det svenska riksdagsvalet om några månader? Redan igår kväll försökte Fredrik Reinfeldt tolka valresultatet i termer av ett helt nytt läge i regeringsfrågan, eftersom Socialdemokraterna nu var mindre än Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans. Genom sitt påpekande ville Fredrik Reinfeldt skrämma upp väljarkåren med att en än värre rödgrön röra än tidigare väntar om Socialdemokraterna vinner valet i september och Stefan Löfven blir statsminister.
Men Fredrik Reinfeldts påpekande har en baksida. Genom att tala om ett helt nytt läge i regeringsfrågan och måla upp en bild av nationell kris om Stefan Löfven blir statsminister gläntar Reinfeldt också på dörren till en blocköverskridande regering. Om Socialdemokraterna vinner valet och kaos väntar landet Sverige, vilket legitimitet har då Folkpartiet och kanske Centerpartiet att tacka nej till att tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna ta regeringsansvar? Om "ett helt nytt läge" har uppstått blir det lättare för Folkpartiet och Centerpartiet att frångå sina tidigare bestämda nej till regeringssamarbete med Socialdemokraterna och nu, för nationens bästa, ompröva sina tidigare intagna ståndpunkter.
Det är mycket, mycket svårt att se hur Alliansen skall kunna ta in det kraftiga opinionsunderläget och efter Moderaternas valförlust igår skapa trovärdighet i att man kommer att kunna fortsätta regera efter valet i september. Moderaterna och dess allianskamrater har därför ett strategiskt dilemma framför sig. De kan hålla fast vid sin valda strategi och undvika sakpolitiska konflikter med Socialdemokraterna, för att den vägen försöka göra valet till en fråga om förtroende, regeringsduglighet och kompetens att hantera statens finanser. Men nu, bara drygt tre månader innan riksdagsvalet, finns inga tecken på att den strategin varit eller kommer att bli framgångsrik.
Moderaterna och dess allianskamrater kan i stället välja att ändra strategi och försöka förändra det politiska landskapet genom att formulera skarpa politiska förslag som väljarna kan förväntas uppskatta och som Socialdemokraterna av ideologiska skäl inte kan kopiera. Men vilka skulle dessa förslag vara? Och hur trovärdigt skulle det vara att så kort före valet lansera förslag ungefär som trollkaren drar kaninen ur hatten.
Damned if they do, and damned if they don't. Det skulle vara oerhört intressant att ta del av allianspartiernas interna strategiska diskussioner de närmaste dagarna.
6 kommentarer:
Med sådan medial hyllningskör och okritisk granskning så är risken stor att Gudrun äter upp Vänsterpatiet lagom till valet så de inte klarar 4%. Alla vill tillhöra ett vinnande gäng, ge Gudrun lillfingret så tar hon hela handen:-) Lite tråkigt för Sjöstedts gäng som är tio ggr mer seriösa och kunniga politiker.
Jag delar inte alltid dina åsikter Ulf men jag uppskattar en rak diskussion...
Idag kom dessutom SCB:s stora opinionsmätning som visar på en rödgrön majoritet samt ca 36% som röstar på alliansen (inklusive KD som ligger strax under 4%).
Jag tror inte att alliansen klarar sig i höst, de är rökta som en berömd statsvetare sa för några år sedan... Tom genomgrillade...
Fast det var bara drygt 50% av de 9000 i urvalet som svarade. 28% fick man inte tag på (många har bara jobbmobil, 3% var för sjuka och 15,9% ville inte svara)... 47,6% föll bort...
Jag tror inte att siffrorna i SCB mätningen stämmer.
Bradley effekten för SD är betydande vilket vi senast såg i söndags... 7% stödde både SD o Fi i Valu... Resultatet blev 5,3% för Fi och 9,7% för SD..
You Gov den 12/5 var den enda opinionsmätningen som överskattade SD inför EU valet... Dom gav SD 10%... Alla andra mätningar underskattade SD...
Jag är inte säker på att vi får en rödgrön majoritet i synnerhet inte om Fi inte kommer in...
Det stora problemet för Stefan Löven är inte att vinna valet i höst... Problemet är att många tror att arbetslöshet, utanförskap och sociala problem kan lösas snabbt och enkelt med en S regering...
Förväntningarnas missnöje blir en tung kvarnsten för S att bära fram till valet 2018.
Dessutom tror jag att SD fortsätter uppåt... Dom tar åtminstone 12% i riksdagsvalet.
Man löser inga problem genom att förbjuda diskussioner om invandring och de problem den medför... Det slår bara tillbaka mot eliten...
Vill man ha riktigt otrevliga partier i Sveriges riksdag så ska man fortsätta med den invandringspolitik vi har idag som är extrem i jämförelse med alla andra EU länder... Undantaget Malta...
Vi tar emot fler flyktingar än Storbritannien och vi saknar dessvärre bostäder, arbeten och möjligheter för detta. I synnerhet eftersom de flesta flyktingarna har mycket låg utbildning.
Syrier som kommer idag kan självfallet inte skickats tillbaka nu men vi kan inte dela ut permanenta uppehållstillstånd när inget annat land i EU gör det... Tyskland gav tillfälliga uppehållstillstånd till jugoslaver under balkankrigen... Dom skickades alla tillbaka efter kriget....
Vilken Svensk politiker vågar kalla Helmut Kohl för rasist eller främlingsfientlig?
Så länge eliten bemöter SD med epitet (rasister, främlingsfientliga mm) så kommer SD att öka... Hur ska flyktingar integreras i Sverige, hur ska dom få arbete, bostad, vad kostar detta etc...
Den diskussionen vill man inte ta och därför förlorar man... Det kommer man fortsätta att göra... I synnerhet eftersom eliten aldrig bor i närheten av mångkulturen. Det vill man inte göra....
Hyckleriet är totalt...
Anonym 4:10 em. Jag håller till viss del med dig, även om jag nog bara gjort en riktig gissning inför EU valet, nämligen att piratpartiet skulle åka ut. Men det var jag också säker på att centerpartiet skulle göra.
Att FI ökar oroar mig. Det är lite sorgligt att sk enkla budskap går hem. Har han ändå rätt nobelpristagaren Maria vargas llosa, som en tid försökte bli sitt lands president? du måste förenkla och förenkla och repetera och repetera för att nå det stora flertalet. Mario gav visst till slut
upp sina ambitioner.
Junilistans politik var tydlig och klar, och hade ett fokus på vad EU valet handlar om, nämligen EU. Och de får bara 0,3 procent av rösterna! Budskapet tyckte jag var lysande, men är det för tekniskt?
Din förklaring till SD:s potentiella framgångar delar jag helt. Problemet med SD:s framgånar oroar mig, men de andra partiernas attityd, väl beskriven ovan, börjar nästan oroa mig lika mycket.
Kjell Eriksson
http://www.vincelewis.net/unsoldcars.html Jag fick den här länken i mailen nyligen. Bilder på massor av osålda nya bilar som ställs upp på gamla flygplatser mm runt om i världen... Verkar stämma enligt google maps. Vi har stora ekonomiska problem och orsaken till det är komplex men dessvärre kronisk...
Arbetslösheten kommer tyvärr fortsätta att stiga. => allt större sociala spänningar i Sverige och i hela västvärlden. Det finns några anledningar till det:
Jag hoppas givetvis att jag har fel.
1) Datorisering (minskar behovet av arbetskraft), det går undan nu. Datorer blir allt smartare hela tiden. Dessutom större nätverk och allt fler maskiner som kan kommunicera med varandra utan mänsklig styrning.
Bill Gates (grundare av Microsoft tillsammans med Paul Allen) sa nyligen att hälften av alla arbeten som finns idag kan ersättas med datorer, dataprogram samt maskiner av olika slag inom ca 10 år. En modern mobiltelefon har idag mer datorkraft än vad NASA hade 1969 när Apollo landade på månen!
2) Mekanisering. Allt mer avancerade maskiner som börjar kunna kommunicera med datorer och robotar.
3) Robotisering som jobbar med andra (mer traditionella maskiner samt datorer)... Behovet av människor minskar kraftigt.
4) Globalisering.
4:1 Utflyttning av fabriker till låglöneländer.
4:2 Koncentration till färre företag. På 1990 talet fanns det ett fint företag på Lidingö som hette AGA... Grundat av Gustav de Laval i Nacka på 1800 talet. Det köptes upp av en konkurrent, Lindhe i Tyskland.
Idag finns i praktiken ingenting kvar av Aga på Lidingö... Det är ett exempel bland många. Electrolux, Securitas, Volvo AB, ABB mfl har gjort samma sak en masse. Färre och större företag.. Massor av arbeten försvinner... Varje företag som köps upp förlorar sin marknadsföring, FoU, etc.
4:3 Nya företag i u länder konkurrerar ut våra företag. Huawei är det bästa exemplet. Dom har nästan knäckt hela telekombranschen. Det är bara 3 västspelare kvar.Ericsson, Nokia (har köpt ut Siemens) och Alcatel-Lucent.
Jag hoppas att jag har fel men tror tyvärr inte det… Det är så starka krafter som verkat under lång tid och teknisk utveckling påverkas inte av politiska beslut… Titta på arbetslöshets statistiken inom OECD sedan 1960 talet och framåt. Vi har en trendmässig stigande arbetslöshet inom hela OECD området.
Det finns snart bara ett undantag från regeln ovan. Schweiz är snart ensamma utan massarbetslöshet. Dom har uppmuntrat entreprenörer sedan länge. Dom har tagit emot många dito från andra länder (Kamprad är ett exempel) och tar inte emot lågutbildade och okvalificerade personer förutom gästarbetare. Schweiz förstår att det är företag som skapar tillväxt och arbetstillfällen. Man kan ha synpunkter på politiken men Schweizarna får behålla sina jobb, även lågutbildade får hyfsat välavlönade arbeten.
Sedan kan man ha väldigt mycket synpunkter på Schweiz kriminella bank och finans sektor. Den stinker härifrån till evigheten.
Schweiz förstår också att när ägandet av företag lämnar landet så försvinner företaget också. Sverige släpper Volvo PV, Scania, Aga mfl. Astra? Schweiz släpper inte kontrollen av sina företag.
Arbetslösheten blir farlig för demokratin så småningom. Det finns gott om svenskar samt invandrare som redan är här i 1-3:e generationen som inte har arbete trots i många fall hyggliga betyg och utbildningar. Då är det nästan helt omöjligt för lågutbildade nyanlända att få arbete.
Problemet är att behovet av arbetskraft på marknadsmässiga villkor minskar. Det är inte de arbetslösas fel. Jag skrev föregående inlägg också om den genomgrillade alliansen.
Jag tror att det största hotet mot demokratin är våra politikers ovilja att tala klarspråk om de problem som ligger framför oss. Vi måste organisera ett samhälle där en allt större andel inte kommer kunna försörja sig på eget arbete på marknadens villkor. Hur gör vi det, utan mycket stora sociala konvulsioner?
Multinationella företags ovilja att betala skatt, miljöförstöring och bankernas härjningar är andra problem som delvis hänger ihop med detta.
Mona sahlin beskrev hur Göran Persson internt motsatte sig Miljöpartiets krav om allmän flyktingamnesti 2005 med argumentet att det skulle kunna gynna Sverigedemokraterna. På Mona lät det som att den analysen var absurd. Med Facit av resultatet i EU valet tror jag istället att Perssons farhågor var befogade. Med det bestutet togs ett resolut första steg i Socialdemokraternas dödsdans och SD:s framgångssaga. Och Många skräms av inflytandet Miljöpartiet kommer att få över migrationspolitiken i en framtida S+Mp Regering. Den rädslan avfärdas gärna som rasistisk. Hur skulle Perssons motvilja till flyktingamnesti beskrivas i dag? Som rasistisk eller främlingsfientligt populistiskt?
Ser ut som SD skickat ut hela kommunikationsavdelningen i kommentarsfältet -på lina direkt från Ungern.
Skicka en kommentar