2006-09-29

Det drar ihop sig i Palestina

Försöken att bilda en palestinsk samlingsregering mellan i första hand Al Fatah och Hamas har åtminstone tillfälligt gått i baklås. Samtidigt växer den sociala nöden i framförallt Gaza, eftersom omvärldens isolering av Hamas-regeringen omöjliggör löneutbetalningar till de nära 200 000 regeringsanställda.

Isoleringen av Hamas visar inga som helst tecken på att få den palestinska befolkningen mer försonligt inställd till Israel. Tvärtom – idag deltog tiotusentals palestinier i en demonstration i Gaza och lyssnade entusiastiskt till appeller som: Vi ber Gud att straffa dem som erkänner Israel och dem som vill att vi skall erkänna Israel eller Vi vill att Gud hjälper oss att aldrig erkänna Israel även om det innebär att vi alla kommer att dödas. Samtidigt skärps motsättningarna mellan Fatah-anhängare och Hamas-anhängare. Återigen talas om det palestinska samhällets kollaps eller om en inbördeskrigsliknande situation palestinier emellan.

Isoleringsstrategin har visat sig kontraproduktiv. I stället bör västvärlden genom aktiv diplomati ge största möjliga stöd åt en palestinsk samlingsregering. En sådan diplomati förutsätter kontakter med båda parter – alltså också den folkvalda Hamasregeringen.

2 kommentarer:

Leffe sa...

Frågan är om inte ett grundproblem är att "västvärlden" och andra gör för mycket? Det är dags att parterna tvigas ta eget ansvar för att komma till en lösning.

Ulf Bjereld sa...

Parterna har haft 60 år på sig att enas kring en lösning. Enough is enough. Jag vill ha en FN-styrka till området, för att minska lidandet och minska våldet.