2006-09-22

Sverige och Israel

Israels förre Stockholmsambassadör Zvi Mazel hävdar i en intervju i Jerusalem Post att den borgerliga valsegern i Sverige kommer att innebära en mer Israelvänlig svensk politik. I intervju pekar Mazel ut Sverige, Frankrike och Irland som de EU-länder som varit mest kritiska mot Israel och att den svenska regeringen drivit en ”ohämmad proarabisk och antiisraelisk” linje som nu kommer att brytas.

Det är sant att det under många år fanns en dragkamp i den svenska regeringen mellan utrikesdepartementet och Göran Persson om hur stark den svenska Israelkritiken skulle vara. Men Zvi Mazels ohöljda glädjerop borde bli en allvarlig tankeställare för dem som påstår att Sverige under Göran Persson blundade för israeliska övergrepp och ställde sig på Israels sida i konflikten.

För en bloggdiskussion i samma ämne, se här.

P.S. Den som vill läsa en riktigt bra bok om de konfliktlinjer som präglar Israels politiska och sociala liv skall läsa Isabell Schierenbecks Det splittrade Israel? som just kommit ut på Studentlitteratur.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Har just läst Susan Nathans bok Ett annat Israel. Min resa över den judisk-arabiska gränsen. Visserligen kände jag till det hon skriver om, i stort, men att läsa hennes berättelse om vad som sker inom Israel var ändå omskakande.