Återtåget är i gång. Kunde t o m AIK så kan vi.
Nu gäller det att göra saker och ting i rätt ordning. Först en rejäl analys av vad som gick fel i valrörelsen och av vilka strukturella problem partiet dras med, sedan en ny partiledare. Det innebär att analysen brådskar, eftersom partiledarfrågan redan knackar på dörren.
Jag gör ett första blygsamt försök på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag. Mina ingångsvärden är att socialdemokraterna i onödan förlorade frågan om jobben samt att man trots bättre vetande inte lyckades undvika fällan att låta valet bli en duell mellan Persson och Reinfeldt, i stället för mellan socialdemokraterna och moderaterna/de borgerliga partierna.
En mer grundläggande orsak är bilden av socialdemokraterna som ett maktparti, ett "dom" - i stället för ett parti som står på de svagas sida, ett "vi", i kampen mot ekonomiska och sociala orättvisor. Hur skall ett vänsterparti över tid lyckas kombinera innehavet av den politiska makten med en trovärdighet gentemot samhällets mest maktlösa individer och befolkningsgrupper?
5 kommentarer:
Tjaa vad skall man säga?
Du skall ju vara expert! Är det inte nödvändigt med regimskifte då och då? Om inte annat för den demokratiska processen.. Eller ännu hellre för att makt korumperar!
Jag tycker att (s) mer och mer liknar "djurfarmen" tyvär.
Jag skulle hellre se att vi diskuterade både sakfrågor och ideologi på ett mer sakligt sätt.
Men allt blir så laddat när era politruker (fr Marita) kommer igång..
Trist!
Johan
Hur skall ett vänsterparti över tid lyckas kombinera innehavet av den politiska makten med en trovärdighet gentemot samhällets mest maktlösa individer och befolkningsgrupper?
Jag är tyvärr övertygad om att det är en omöjlig ekvation. Även om jag inte köper Assar Lindbeck m.fl. argument om att maktskifte är rätt i sig. Det gäller ju också det politiska innehållet.
Är inte återtåg detsamma som reträtt? Det har jag alltid trott...
Hur kan det komma sig att ingen nämner FI:s och SD:s framgångar som en av orsakerna till vänsterblockets tillbakagång.
Det är högst troligt att dessa partiers väljare till tidigare har röstat på socialdemokraterna (SD) och V och MP (FI).
Är det inte dags att för socialdemokratin att på allvar diskutera de grumliga idéströmningar som deras väljare rör sig i, istället för att skylla allt på att Göran framstod som maktfullkomlig och att man inte lyckades nå ut med sitt budskap i medierna?
/Frågvis
Jovisst är återtåg det samma som reträtt. Men det är väl precis vad socialdemokraterna har inlett.
Skicka en kommentar