2006-09-24

Borgerlig utrikesminister 2

Jag hade i dag nöjet att diskutera vem som blir utrikesminister i den borgerliga regeringen med Sverker Åström. Vi är båda överens om att det ligger i Fredrik Reinfeldts intresse att välja en person som kan bidra till att desarmera en strid med socialdemokraterna om utrikespolitiken. Jag har tidigare argumenterat för att det i så fall bör bli en centerpartist (eller möjligen en kristdemokrat), men jag har samtidigt haft svårt att hitta trovärdiga namn inom dessa partier. Jag har hittills fastnat för Maud Olofsson.

Men Sverker var inne på att Reinfeldt kommer att göra en Eliasson, det vill säga välja en toppdiplomat, men med borgerlig förankring. Han nämnde den tidigare Europa- och utrikeshandelsministern Ulf Dinkelspiel, men även förre ambassadören i Moskva Sven Hirdman samt Sveriges nuvarande Parisambassadör Frank Belfrage skulle vara möjliga. Inte helt fel tänkt, tycker jag.

Sverker dementerade däremot bestämt att han själv skulle vara påtänkt för uppdraget.

3 kommentarer:

Ola D Svedin sa...

Varför skulle han vara det? Följsammare socialdemokrat står ju knappast att finna.

Gärningsmannen sa...

Också GÄRNINGSMANNEN dementerar att GÄRNINGSMANNEN skulle vara påtänkt som borgerlig utrikesminister.

Anonym sa...

Jag tycker ju att Anders Wijkman är rätt schysst för att vara kådis (och fd moderat...) - skulle han funka som utrikesminister?