2006-09-06

Avgår Leijonborg?

Spelbolaget Ladbrokes har satt odds på att Lars Leijonborg avgår före valet. Hugade spekulanter får 3 gånger pengarna tillbaka om de satsar på att Leijonborg avgår och om så också blir fallet. Oddset på att en folkpartist blir justitieminister efter valet sätts till 41 gånger pengarna. Barbro Hedvall på liberala Dagens Nyheters ledarsida anser att Leijonborg måste avgå. Heidi Avellan på likaså liberala Sydsvenska Dagbladet menar att Leijonborg ”är ju definitivt ingen tillgång för sitt parti” och att ”hans trovärdighet är verkligen inte stor”.

Lars Leijonborg befinner sig i en mardrömssituation. Hur han än gör blir det fel. Om han avgår före valet lämnar han ett parti i fritt fall elva dagar före valet. Det är inte realistiskt att folkpartiets 1:e vice ordförande Karin Pilsäter – som i februari i år själv tvingades ta timeout efter att ha kört bil i berusat tillstånd - skulle ta över. Partiets 2:e vice ordförande Marit Paulsen har p g a hälsoproblem haft en låg profil i valrörelsen. Cecilia Malmström skulle visserligen vara en person med obrutet förtroende – men hur motiverad är hon att låta sig slussas in från Bryssel för ett kamikaze-uppdrag? Fyraprocents-spärren känns plötsligt obehagligt nära.

Nej, Lars Leijonborg kommer att försöka sitta kvar valrörelsen ut - och lyckas nog med det om inga ytterligare allvarliga uppgifter framkommer. Men vilken valrörelse han får. Hur skall han kunna driva partiets hjärtefrågor om kampen mot fusket i sjukförsäkringssystemen och a-kassan, för uppförande och ordning i skolan och mer resurser till polisen utan att mötas av hånskratt? Affären kletar sig fast vid honom, hur han än kämpar för att komma loss. Vi bevittnar inte bara en politisk utan också en mänsklig tragedi. Nästa akt i det plågsamma skådespelet blir Sveriges Televisions partiledarutfrågning med Lars Leijonborg på torsdag kväll.

Ladbrokes odds på att Folkpartiet åker ur riksdagen är för närvarande 4 gånger pengarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja visst är det ett plågsamt skådespel. Men riksdagsspärren är väl ändå inte nära? Fallet måste ju då pågå bra länge. Men visst, större under har ju skett.

olydig sa...

... men hur motiverad är hon att låta sig slussas in från Bryssel för ett kamikaze-uppdrag?

Jag kan bara inte sluta skratta åt den formuleringen!

Anonym sa...

41 gånger pengarna på att Johan Pehrson blir justitieminister tycker jag låter som en utmärkt investering. Kan inte påminna mig om att någon annan borgerlig politiker är lika profilerad i juridiska frågor! Satsa nu!

Girig

Redaktionen sa...

Man kan hoppas att den interna kritiken mot partiledningen leder till att Fp hittar tillbaka till sin tidigare, socialliberala linje. Johan Jakobsson brukar ju utpekas som en av arkitekterna bakom de senaste årens utveckling. Tyvärr tror jag "Leijongate" främst göder politikerföraktet och gynnar partier som Sd. Den har nog inte särskilt stor direkt betydelse för Fp:s eller alliansens siffror.