2006-09-01

Sexism kan aldrig vara jämlik

TV 3 har börjat sända ett program som heter Fling. I programmet tävlar unga flickor om en dejt, enligt Aftonbladet genom att ”visa bilder på sina stjärtar” och ”tvätta motorcyklar i sexig utstyrsel”.

Jag har inte sett programmet (även om jag har en svaghet för riktigt usla TV-program och Fling tycks uppfylla riktigt höga krav på just uselhet). I artikeln i Aftonbladet försvarar programledaren Josefin Crafoord programmet. Inte genom att förneka att det är sexistiskt, utan genom att hävda att det står för en jämlik sexism: ”Det kanske är lite sexistiskt, men inte på ett negativt sätt. Det väger ju inte över på varken tjejernas eller killarnas sida. Det är en jämlik sexism.”

Men sexism kan aldrig vara jämlik. Sexism bygger på underordning och en underordning är inte ömsesidig. I ett samhälle där män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp är det inte så svårt att räkna ut vem som vinner och vem som förlorar på ett begrepp som ”jämlik sexism”. Kvinnor som visar stjärtar eller tvättar motorcyklar i sexig utstyrsel kan därför heller aldrig kompenseras med eller vägas upp av män som visar stjärtar eller tvättar motorcyklar i sexig utstyrsel. Handlingarna har olika innehåll och betydelse, trots den formella likheten. Det kallas könsmaktsordning.

2 kommentarer:

Andreas sa...

BRA!!

Leffe sa...

Ditt resonemang dömer kvinnor till evig underordning. Tillåt mig att tycka rätt illa om det.