2006-10-02

Köksbordsdemokrati à la Reinfeldt

Under valrörelsen menade de borgerliga partierna att om de vann valet skulle vi få se en maktförskjutning från politikerna till familjernas köksbord. Särskilt i frågor kring familjepolitik och barnomsorg skulle politikerna inte lägga sig i, utan varje familj skulle genom rådslag vid köksbordet enas kring de beslut som man själva fann bäst.

I de allra flesta fall kommer sådana rådslag att utmynna i att männen fortsätter att ta ut mindre föräldraledighet och kvinnor kommer att fortsätta att jobba deltid i större utsträckning än män. I de flesta familjer kommer mannen och kvinnan till köksbordet med ojämlika maktresurser. Förhandlingsresultatet blir därefter. Köksbordsdemokrati blir skendemokrati och tenderar att permanenta orättvisor och olikheter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då är det kanske bättre att göra något åt orättvisorna (lika lön för lika arbete), istället för att frånta familjer sin autonomi.

Ulf Bjereld sa...

Well, det ena behöver ju inte utesluta det andra...

Jahanny sa...

@ Laurila
Och vad hindrar den som vill att ta ett deltidsjobb? Annat än att inte kan förutsätta stöd från andra skattebetalare? Ta makten över ens liv innebär ju också att ta ansvar för konsekvenserna.