2017-05-02

Första maj-tal, nazister i Almedalen och digitaliseringens konsekvenser för demokratin. Och lite till...

Lätt spretig dag i dag. Nedan följer ett axplock.

Arbetat hårt med bok om hur digitaliseringen påverkar de politiska partiernas möjligheter att stärka banden med medborgarna. Boken utkommer våren 2018 och jag skriver den tillsammans med Sofie Blombäck, Marie Demker och Linn Sandberg.

En hel del upplock efter gårdagens 1 maj-manifestationer. Jag talade ju i Trollhättan, och för den som vill läsa mitt anförande finns texten här.

I Svenska Dagbladet publicerar jag i dag en artikel på Under strecket, under rubriken "Är sociala medier ett hot mot demokratin?" Mitt svar på den frågan är nej. Artikeln tar sin utgångspunkt i Cass R. Sunsteins bok #republic. Divided Democracy in the Age of Social Media (Princeton University Press).

På Aftonbladets debattsida publicerar jag en artikel med rubriken "Vi måste stå enade mot nazisterna", angående nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Almedalen i sommar. Jag vet inte om ni såg bilderna från nazisternas demonstration i Falun igår. Det var inte roligt att se, om man säger så. Artikeln är samförfattad med Anna Ardin, Joe Frans och Jonas Magnusson från Socialdemokrater för tro och solidaritets förbundsstyrelse och texten kan läsas här.

Dagens glädjebesked: De slopade id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor från Danmark till Sverige. Äntligen.

Dagens besvikelse: IFK Göteborgs genomklappning i allsvenska derbyt mot BK Häcken. Fotboll är smärta.

Nya tag i morgon!

4 kommentarer:

Jan Holm sa...

För vem dagens besked om de slopade gränskontrollerna blir ett glädjebesked kan man nog ana.
Om flyktingströmmen på nytt skulle öka drastiskt, så lär det bli SD som mest kommer att gynnas av dagens besked, förutom de profitörer som har kunnat berika sig på invandringen.
Med tanke på att massinvandringen i princip upphörde vid införandet av ID-kontroller, så kan man väl nu befara att de signaler som slopandet av densamma ger, också kommer att medföra en ny våg av invandring.

Anonym sa...

Fotboll är glädje! Åtminstone i går och tom torsdag...
Hisingen- Göteborg 4-0!!!

Klas Bengtsson

Anonym sa...

Vad är det som händer...?!
Vill S (och mp) att SD ska vinna nästa val? Genom att slopa gränskontrollerna är det tydligt att regeringen inte fattar att Sverige sedan länge är en helt annan plats än "det gamla Sverige". Idag har vi etablerade utanförskapsområden, ökad segregation, islamistisk terror och etablerad främlingsfientlighet. Och då slopar regeringen gränskontrollerna...! Grattis SD!

Anonym sa...

Jag måste säga att de var uppfriskande att Ulf lade ner den anakronistiska tradan om hur många människor som deltog i de olika partiernas demonstrationer.

Hoppas vi i framtiden får se att Sverige ansluter sig till den moderna världen och helt lägger ner 1:a maj som lagstadgad helgdag. Om socialdemokrater vill demonstrera mot sig själva får de gärna göra det, men varför skall hela landet förlora en arbetsdag?