2017-05-24

DN/Ipsos: Fortsatt ras i väljarstödet för Moderaterna

Jag trodde faktiskt att Moderaternas ras i väljarstödet stannat av och att partiet nu stabiliserat sig på en lägre nivå i opinionen. Men i dagens mätning från DN/Ipsos minskar väljarstödet ytterligare. Moderaterna får endast 15 procent, vilket är partiets näst sämsta resultat sedan DN/Ipsos påbörjade sina mätningar 1979. Vi får gå tillbaka till oktober 2002, månaden efter Bo Lundgrens katastrofval, för att hitta ett ännu sämre resultat. Moderaterna är nu i princip lika stora som Centerpartiet, som i dagens mätning får 13 procent.

En mätning är ingen mätning. Men sammantaget är det - vilket jag tidigare konstaterat - svårt att se något ljus i tunneln för Moderaterna. 

Sverigedemokraterna har i ett och ett halvt års tid legat still i opinionen. I de senaste mätningarna från Ipsos har partiet ökat något. Av flera skäl vore det bra för svensk politik med ett starkt och rejält högeralternativ, som inte ängsligt sneglade på Sverigedemokraternas främlingsfientliga och populistiska politik. Tyvärr har Moderaterna en bra bit dit. Kanske krävs det ett partiledarskifte för att åstadkomma en förändring.

Inom Socialdemokraterna finns en frustration över att partiet inte växer i opinionen. Partiet pendlar mellan 25-30 procent i mätningarna - i dagens DN/Ipsos tappar man från 29 till 26 procent. Trots en ekonomi som går strålande, låg arbetslöshet, något av en byggnads-boom och vallöften som successivt betas av finns det än så länge inga tecken på någon rörelse uppåt i opinionen. 

Allianspartierna har vapenskramlat inför höstbudgeten, och lovat att skjuta åtminstone delar av den rödgröna budgeten i sank. Det är en utfästelse som förpliktigar. Men allianspartierna är oeniga om hur de ska gå till väga och hur de ska hantera den politiska situationen efteråt. De är oeniga i synen på Sverigedemokraterna och de är oeniga i regeringsfrågan.

Alliansens splittring gör deras utlovade attack mot höstbudgeten till ett sakpolitiskt och strategiskt riskprojekt. Vi går sannerligen mot en spännande politisk höst.

2 kommentarer:

Jan Holm sa...

Nämnas bör väl att Alliansen får 40 procent mot 38 procent för de rödgröna.
Att MP fortsätter neråt till 3 procent, är ju illavarslande för Regeringen.
Det finns naturligtvis goda skäl till att SD nu alltmer stärker sin ställning som det näst största partiet i riksdagen. Att vara invandringskritisk och dessutom ta de stora problemen i vården på allvar, ger naturligtvis röster.
Att sedan ekonomin skulle gå strålande, beror kanske också på den lånebubbla som möjliggjort all den konsumtion som både det offentliga och privatpersoner ägnat sig åt.
Den som är satt i skuld, lär ju inte vara fri, så när alla bubblor briserar,så kommer också alla andra problem i samhället att få dimensioner vi hittills inte anat.

Anonym sa...

Budgeten 2015 skapades av Alliansen. (s) har bara varit upphovsman till en budget, år 2016. Det är knappast (s) förtjänst att ekonomin går strålande.