2016-06-24

Midsommarhälsning: Vi är inte skit. Om Bo Strömstedt och Göran Sonnevi

Natten till i dag somnade publicisten och humanisten Bo Strömstedt in, efter en tids sjukdom. Det var på något sätt stilenligt att han gick ifrån oss samtidigt som högerpopulisterna vann en av sina största segrar i Västeuropa på mycket länge. Som om han inte ville vara med längre.

Bo Strömstedt blev 87 år. Han var chefredaktör för Expressen under åren 1977-1991. Hans publicistiska gärning präglades av frimod och självständighet, en förmåga att se den enskilde människan och dennes svagheter och förtjänster. Bo Strömstedt var en liberal som sällan eller aldrig förföll till demagogi eller rop på enkla lösningar.

I hans memoarbok Löpsedeln och insidan. En bok om tidningen och livet (Bonniers, 1994) återger han sin syn på den politiska demokratin på ett sätt som jag tycker är passande i en tid präglad av ett polariserat debattklimat och där väljarkåren söker sig bort från det etablerade politiska ledarskapet. Så här skriver Bo Strömstedt, med hälsning till alla dem som ropar på enkla lösningar och tror att livet kan levas efter principer:

Att principerna slinter innebär inte att man skall överge dem, men man måste undersöka varför de slinter. Det gör man inte från luften. Demokratin tar sig inte i första hand uttryck i demokratiska idolbilder utan i demokratins handlande. 

Demokrati är att vara beredd till samtal, borta och hemma, också beredskap att inte förkasta människor som tänkt fel, eller handlat fel. Tanken kan man förkasta, och handlingen men inte människan. Den som omkring sig ser bara hjältar och skurkar är kvar i en pojkboksvärld. Det finns en önskan om den mänskliga fulländningen som kan bli - inte behöver bli, men kan bli - ett hot mot demokratin. "Vi är inte skit", skrev Göran Sonnevi. Det behöver citeras ofta:

...det finns bara dom här
människorna som
finns här,
slitna, förbrukade. Och det måste gå.
För det går ju inte utan människor.
Även om dom flesta inte fungerar så bra
är dom inte skit.
Vi är inte skit.

*
Med dessa allvarsamma rader önskar jag bloggens alla läsare en riktigt glad midsommar, så möts vi med nya krafter och tar nya tag om ett par dagar igen!


1 kommentar:

Anonym sa...

Hörde precis Göran Sonnevi läsa sin dikt på radion. Mer akruell och viktig än någonsin.

Göran Andersson