Skälet till att Ekot inte direktsände var att redaktionen själv vill fatta beslut om man skall redovisa namnet på en misstänkt mördare eller detaljuppgifter om brottsoffer. Ekots ansvarige utgivare Olle Zachrison skriver på sin blogg att de mest konspiratoriska rösterna påstår att Ekot ville dölja att den "dödade attentatsmannen har ett namn/ursprung från Afghanistan (han är amerikansk medborgare, hans föräldrar är inflyttade från Afghanistan till USA) och eventuellt kunde ha kopplingar till terrorgruppen IS".
Jag har stor respekt för Ekots redaktionella integritet och uppskattar att Ekot har en återhållsam policy i namngivningsfrågor. I det här fallet delar jag ändå Oisin Cantwells uppfattning att redaktionen agerade överdrivet försiktigt. "Att det var rätt person som var namngiven rådde det knappast tvekan om vid tiden för presskonferensen. Och att anhöriga till mördaren och offren riskerar att lida publicitetsskada av vad svensk radio berättar förefaller mindre troligt", skriver Oisin Cantwell i Aftonbladet.
Det är inte lätt att värna pressetiken och samtidigt nyhetsmässigt hävda public service som relevant nyhetsförmedlare i en tid när allt går så fort och allt är så transparent. Den som ville följa presskonferensen igår live hade inga problem med att göra det. Sveriges Radio och Ekot var över huvud taget alerta med flera extrasändningar.
Jag är glad att Sveriges Radio och Sveriges Television inte ylar med vargarna eller sätter etiska principer åt sidan för att hävda sig i konkurrensen. Men avvägningen är inte enkel och utvecklingen går väldigt fort. Det vilar ett tungt ansvar på redaktionsledningarna. Hellre att man gör ett misstag genom att vara för återhållsam (som jag tyckte Ekot var igår) än ett misstag där man går för långt. Jag tänker liksom Oisin Cantwell på den oskyldige asylsökande ynglingen i Boliden vars namn på Google under överskådlig framtid relateras till förberedelse för terrordåd i Sverige.
*
Hatet och hotet mot HBTQ-personer är reellt och måste bemötas och bekämpas var det än framträder. Låt oss hedra de dödade i Orlando genom att göra det fasansfulla som inträffade till ett avstamp i kampen mot fördomar, förtryck och diskriminering. Jag lovar i alla fall att försöka göra på vad mig ankommer i det avseendet.
5 kommentarer:
Tack för denna analys!
Hej Ulf!
Får jag kopiera ditt inlägg om konsprationsteorierna i min blogg: https://villacalifornia.wordpress.com/
Naturligtvis länkar jag till dig och din originaltext
Var själv nere i Göteborg och gick regnbågsparaden under händelserna i Orlando.
När jag fick reda på 50 döda, "då tänkte jag på Neil Armstrong när han satte sina fötter på månen. ”Detta är ett litet steg för (en) människa men ett jättekliv för mänskligheten.” Helt plötsligt kände jag att mina steg var minst lika viktiga och jag sträckte på mig ännu mera."
Jag tänker yla med vargarna. Vem bryr sig om Avpixlats konspirationsteorier? Jag har min egen konspirationsteori. Det finns ett signifikant samband mellan stater som har islam som statsreligion och homofobi. Det tycker jag är väsentligare än ickefrågan om tidpunkten för Ekots publicering. Eller är jag helt enkelt islamofob?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21143976.ab
Klas Bengtsson
Bengt-Oswin - Du får gärna kopiera!
Klas: Well... http://www.expressen.se/nyheter/hbtq-personer-borde-vara-mer-lagmalda/
Att det också finns kristna stollar upptäckte jag redan på 60-talet då jag debatterade med citerade Stanley Sjöberg. Men den principiella skillnaden är att dessa till skillnad från islamister inte har några stater i ryggen. Varför är detta faktum så svårt att medge, Ulf? De flesta offren för homofobi bor ju inte i västvärlden.
Klas Bengtsson
Skicka en kommentar