2016-06-23

Lämnar Storbritannien EU? Snart vet vi.

Uppdaterat fredag 24 juni kl 10.00. Ibland blir det inte som man hoppats och trott. Utfallet av den brittiska folkomröstningen är ett tecken på styrkan i de strömningar som sveper över Europa och USA, där delar av väljarkåren vänder sig bort från det etablerade politiska ledarskapet och de traditionella politiska partierna. I USA kan Donald J. Trump glädja sig. I Europa jublar Marine Le Pen och Jimmie Åkesson.

Internationell forskning visar på ett minskat stöd i Europa och USA till demokrati som styrelseskick, och stödet är lägst bland unga människor. Men bilden är inte enkel. I Storbritannien ville de yngre att landet skulle bli kvar i EU, medan de äldre ville lämna.

Nu väntar två utmaninger. För det första måste EU försöka hålla samman och utvecklas som samarbetsunion, trots de spänningar som Storbritanniens utträde innebär. För det andra måste vi utveckla mekanismer som återförenar det politiska (de känslor, åsikter och värden som finns bland folket) med politiken (de folkvalda, beslutsfattande institutionerna). Parlamenten har genom globalseringen urholkats på makt, och möjligheterna till politiskt ansvarsutkrävande har blivit sämre. Därav följer folklig frustration och politiskt missnöje.

Det är allvar nu. Vi måste hålla huvudet kallt och vara uthålliga. Jag säger som Johannes (14:27): Känn ingen oro och tappa inte modet.
*

Det blir en spännande kväll i väntan på att de brittiska vallokalerna stänger kl 23.00 svensk tid. Kommer de vallokalsundersökningar som då presenteras att ge ett klart utslag, eller blir det en lång och svår natt? Uppdaterat kl 21.30: Det påstås att det oväntat nog inte genomförs några vallokalsunderökningar - då får vi vänta tills fram på småtimmarna. :)

Jag hoppas verkligen att Storbritannien inte lämnar EU. Jag är ingen hängiven EU-vän. I folkomröstningen 1994 om svenskt EU-medlemskap röstade jag inte utan tvekan ja, och i folkomröstningen 2003 om införande av euron i Sverige röstade jag nej. För mig var freden den avgörande frågan. Jag gjorde bedömningen att ett starkt EU minskade risken för krig mellan Europas stater.

Det finns indikationer på att stödet för Sveriges medlemskap i EU minskar - men bilden är inte entydig. Det är möjligt att ett Brexit - det vill säga en seger i kväll för de som vill att Storbritannien lämnar EU - får återverkningar även på svensk opinion. I vilket fall lär en Brexit leda till ökad mobilisering bland EU-motståndarna i Sverige.
Hur går det då i kväll? Opinionsmätningarna och oddsen från vadslagningsfirmorna pekar i samma riktning - Storbritannien blir kvar i EU. I en helt färsk Ipsos-mätning får stanna-sidan 52 procent mot lämna-sidans 48 procent. William Hill ger bara 1.14 i odds på en seger för de som vill att Storbritannien skall stanna kvar, medan en Brexit ger 4.5 gånger pengarna.

So far, so good. Men de brittiska opinionsinstituten misslyckades grovt i sina bedömningar av valutgången i parlamentsvalet 2015. En folkomröstning borde vara lättare att bedöma, då det rör sig om ett val och med två svarsalternativ. Å andra sidan finns det ingen tidigare folkomröstning att vikta resultaten emot, och valdeltagandet är mycket svårt att bedöma. Så osvuret är bäst.

I väntan på kvällens eller nattens resultat rekommenderar jag lyssning på Statsvetarpodden, där Cecilia Garme, Jonas Hinnfors och jag diskuterar Brexit. Läs också gärna Katrine Marçals David Camerons värsta mardröm i Dagens Nyheter och Per Svenssons Send in the Clowns i Sydsvenskan. Ni ångrar er inte.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis England. Hoppas att sveriges folk nu står på tur att få ta ställning.

Anonym sa...


Marcais i ett lustmord på Johnson. Bra? När ska M börja skriva om vad
det brittiska folket har för invändningar mot EU? T ex om invandringens
press på hälsovården , skolorna, lönerna och bostadsmarknaden? /AN

Anonym sa...

Frågan är förstås varför man skulle lyssna mer till de traditionella politikerna...? Eller kanske man rentav tänker själv....? Det fanns ju två alternativ i folkomröstningen, och till dessa alternativ tog man ställning. Och är det folkomröstning så är det det. Sedan har förhoppningsvis alla fått komma till tals. Det är ju fö rätt lustigt att man tror att regeringschefer el statschefer nödvändigtvis sitter inne men någon högre form av sanning. Allt som Cameron sa el Löven sa var ju hur förutsägbart som helst. Mao inga djupare reflektioner. Sedan verkar ju majoriteten av etablerade politiker och massmedia tycka att stanna kvar är bättre. Var fanns de avvikande åsikterna? De fanns, men inte i samma omfattning. Sedan om det gynnar tex Trump el Åkesson vet jag inte.... Jag fokuserade på vad frågan faktiskt handlar om, och kommer varken sympatisera med Trump el rösta på Åkesson (oavsett vad jag tyckte i själva sakfrågan)
Kjell Eriksson

Jan Holm sa...

Det är härligt när folkomröstningar är det som formar politiken.
Vad kan vara mer demokratiskt?
Det borde absolut förekomma fler folkomröstningar , inte minst i sk känsliga frågor.
Att folket för en gångs skull får säga sin mening , istället för PK-media eller de särintressen som via lobbyorganisationer kan köpa sina politiker.
Att folk tycker annorlunda än i London eller i Stockholm , ska naturligtvis avspegla sig i den politik som de folkvalda för.
Att sedan folkomröstningen om Brexit alls blev av , beror säkert på underskattning och felbedömningar av EU anhängarna.
Enligt Göran Persson borde ju Cameron aldrig utlyst någon folkomröstning.
Tyvärr är nog Göran Persson alltför representativ för politikerfrälset , där de flesta verkar tycka, att demokrati är nog bra så länge folk inte har något att säga till om.

Ulrik Petersson sa...

Swexit - ja tack!
Svenska politiker har skrivit in EU-medlemskapet i grundlagen, vilket innebär att det krävs två mandatperiods majoriteter för att ändra beslutet, innan man ens kan påbörja sitt utträde.


Sverige ska gå ut ur och lämna EU för det kostar Sverige 40 miljarder varje år. Det är bättre att satsa dessa pengar på fattiga länder och skola, vård och omsorg i Sverige.

Politikerna i Sverige måste våga utlysa nyval om EU för de vet att svenska folket kommer rösta nej till EU om det skulle vara val idag! När Sverige röstade ja till EU var det något helt annat än var det är idag!

Wallström varnar för brexit faller EU samman kan det innebära en katastrof för politikerlönerna i hela unionen. Jimmie Åkesson: EU har blivit ett monster

Det vi ska arbetar för är att det svenska folket ska själva bestämma över vilka lagar och regler som ska gälla i Sverige. Vi måste stoppa maktöverföringen till Bryssel och bryta trenden där unionen gått från ett mellanstatligt samarbete mot allt mer överstatlighet och federalism. Vi vill att svenska folket ska få ta ställning till det EU som vuxit fram i en ny folkomröstning.


Min förhoppning är att fler länder, även Sverige, på sikt kommer att följa Storbritanniens väg och kräva att makt flyttas tillbaka till de enskilda länderna. Och om detta inte sker, bör länder överväga att lämna unionen innan EU har blivit den fullskaliga federation som vissa vill. Handel och samarbete är en självklarhet, men utan politisk överstatlighet.


EU vill ta makten på så många områden som möjligt från de enskilda länderna. På så sätt förlorar människor möjligheten att kunna påverka sina liv, sin egen vardag och sitt eget lands framtid! Swexit, ja tack!



Ulrik Petersson


Skillingaryd