2011-07-23

I skuggan av Utøya. Om spekulationer och islamistiska hotbilder

Sorgen är fortfarande outsägligt svår efter de fruktansvärda attentaten i Norge. Delar av bilden kring det ohyggliga börjar sakta klarna. Finns det redan nu några insikter och erfarenheter att ta med sig i det fortsatta arbetet för ett öppet, humanitärt samhälle?

När ett oväntat våldsdåd inträffar vill vi alla förstå vad det är som har hänt. Människan är en meningsskapande varelse, det är en av de egenskaper som skiljer oss från djuren. För att förstå det inträffade och kunna skapa mening vill vi veta vem som har utfört dådet och vilka motiv som legat till grund för handlingen. Mordet på Olof Palme är fortfarande ett oläkt sår i det svenska samhällslivet, bland annat därför att vi inte med säkerhet vet vem som utförde det och varför.

Behovet av att veta vem som utfört attentatet och varför sätter press på experter och politiska kommentatorer att tidigt uttala sig och formulera hypoteser. Medierna ligger på, eftersom folk vill veta. I en sådan situation är återhållsamhet en dygd. De spekulationer som oundvikligen måste göras skall präglas av försiktighet och ödmjukhet.

Spekulationerna kring attackerna i Oslo och på Utøya präglades inte alltid av en sådan försiktighet och ödmjukhet. Det är sannolikt al-Qaida som står bakom terrorangreppet i Oslo, sa t ex den av media flitigt anlitade terrorexperten Magnus Ranstorp till den norska tidningen Aftenposten kort efter att bomben exploderat i de norska regeringskvarteren. (Däremot var hans kollega Magnus Norell föredömligt återhållsam i sina kommentarer i SVT Aktuellt senare på kvällen.) Flera medier spred också okritiskt den felaktiga uppgiften att en islamistisk grupp med namnet "Helpers of the Global Jihad" tagit på sig ansvaret för attacken.

Även framträdande Sverigedemokrater var ivriga att bidra till spekulationerna kring gärningsmannen. Partiets riksdagsledamot Kent Ekeroth frågade på twitter: Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? Kort därefter raljerade han: Nej, jag kommer inte kalla er islamofober. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund fyllde på med: Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer att avföljas! Partikamraternas skriverier fick Jimmie Åkesson att gå ut och indirekt ta avstånd från deras twittrande: Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän innan vi har alla fakta. (Till Expressen säger Linus Bylund att hans twittrande missuppfattats och att han egentligen ville bidra till att undvika spekulationer. Jag har svårt att se rimligheten i en sådan tolkning.)

Den misstänkte gärningsmannen är en man med högerextrema åsikter och en fientlig inställning till ett mångkulturellt samhälle och till islam. I debatten i Sverige är det hot från islamistiska rörelser som dominerat hotbilden. Erfarenheterna från attackerna i Norge inbjuder till ödmjukhet och en nedtonad retorik i utpekandet av hotbilder av olika slag - för att uttrycka det milt.

Det sjuka skall vi slåss mot, det friska skall vi värna, sjöng Dan Berglund en gång i tiden. Det bästa sättet att hedra de dödas minne är att lägga än större kraft i arbetet för att värna ett öppet samhälle, ett samhälle där människovärdet aldrig betingas av hudfärg eller av religiös tillhörighet. Som jag, inspirerad av Anna Ardin, skrev i en bloggpost i förmiddags: Det är i dag du skall gå med i ett demokratiskt parti. Ensam är svag, men tillsammans är vi starka.

Jag avslutar med ett par strofer ur Nordahl Griegs dikt Till ungdommen, den dikt som på plakat prydde de norska ungdomarna läger på Utøya:

Kanskje du spør i angst,
udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med
hva er mitt våpen?

Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd.

Knus det! I livets navn
skal urett falle.
Solskinn og brød og ånd
eies av alle.

7 kommentarer:

Lars sa...

"I debatten i Sverige är det hot från islamistiska rörelser som dominerat hotbilden. Erfarenheterna från attackerna i Norge inbjuder till ödmjukhet och en nedtonad retorik i utpekandet av hotbilder av olika slag - för att uttrycka det milt."

Varför? Det är ju fortfarande så att islamismen/jihadismen utmärker sig bland våldsbejakande ideologier/organisationer då de är inriktade på att döda så många civila som möjligt. Den här snubben verkar inte ha varit nazist och än mindre jihadist så det är väl antagligen en ensam galning. Den enda bakgrund som framkommit hittills är i ett av Norges största partier, Frp, och jag tror inte att det är någon som vill utnyttja den här tragedin för att slå mot demokratiska och icke-våldsbejakande partier som Frp, DF eller SD. Eller? Ekeroths twitter har väl också blåsts upp lite väl mycket. Han ställde en fråga och hade säkert misstankarna riktade mot ett visst håll, men det var han ju långt ifrån ensam om vid det tidiga skedet.

Hjalmar sa...

Lars:

http://en.wikipedia.org/wiki/August_1980_Bologna_bombing

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Copeland

http://en.wikipedia.org/wiki/Timothy_McVeigh

Det visar sig alltså att jihadismen är i gott sällskap med annan fascism när det gäller bristen på respekt för människoliv, inte sant?

"Den här snubben" var islamofob och delar säkert dina åsikter om islam. Han har uppenbarligen varit väldigt aktiv på nätforum ägnade åt islamofobisk organisering. Istället för att skjuta det ifrån dig borde du kanske låta den insikten sjunka in?

Gustaf Redemo sa...

Det som mig veterligen svenska säpo länge varnat för är inte främst den "muslimska hotbilden" utan den högerextrema.

Tackar för ett bra blogginlägg.

Lars sa...

"Det visar sig alltså att jihadismen är i gott sällskap med annan fascism när det gäller bristen på respekt för människoliv, inte sant?"

Var jag inte tydlig med det, men att också peka på att islamismen/jihadismen även utmärker sig från övrig våldsbejakande extremism? Det är fakta.

"Den här snubben" var islamofob och delar säkert dina åsikter om islam."

Jag är inte någon fanatisk islamkritiker utan kritiserar mest Sveriges invandrings- och integrationspolitik. Jag har också varit tydlig med att SD bör hålla sig borta från den fanatiska "counter-jihad"-rörelsen med vidhängande konspirationsteorier om "muslimskt maktövertagande" etc.

"Istället för att skjuta det ifrån dig borde du kanske låta den insikten sjunka in?"

Vilken insikt? Att islamkritik leder till massmord? Den "insikten" får du i sådana fall behålla för dig själv.

Som avslutning får konstateras att jag hade väldigt fel; twitter och media svämmar nu över med anklagelser mot Frp och SD. Oerhört osmakligt. Jag undrar vad norrmännen tycker om detta?

Anonym sa...

Ett terrorattentat i Norge med 94 doda leder till slutsatsen att hotet kommer fran hoger. Da bor val 20 terrorattentat i NY, Stockholm, London, Madrid, Madras, Mumbai, Rom etc. med 3500 doda rimligen leda till slutsatsen att hotet verkligen kommer fran islamisterna.

Sten sa...

Jag tycker Jimmie Akesson bor fa fragan fran media om han avser avga som partiledare. Han maste gor ngt, att erbjuda sin avgang ar det naturliga forsta steget. SD kan inte blunda for det faktum att en man med liknanande politiska asikter och retorik har skoningslost mordat 92 personer!

Anonym sa...

Bra blogginnlegg. Til de av dere hatske SD mennesker som fortsatt argumenterer for at Islam er den største trusselen:

http://www.loonwatch.com/2010/01/terrorism-in-europe/

"Only a measly 0.4% of terrorist attacks from 2007 to 2009 could be attributed to extremist Muslims."

Dette er altså i følge en Europol rapport. Hvor lenge skal dere fortsette å blunde for virkeligheten? Jeg synes det er respektløst å skrive at dette er en "ensam galning". GMs ideer springer utifra relativt sterke politiske strømninger i 2000 tallets europa. I skandinavia kan vi nevne FRP, SD, Folkepartiet (danmark) og Sannfinnene. Denne ekstreme ideologien som til nå har tatt over 90 liv er noe som oppstår i kjølvannet av disse fremmedfiendtlige partiene.

Ved å merke denne personen som en "ensam galning" så titter man en annen vei i stedet for å faktisk undersøke bakgrunnen for grusomheten. DET viser en total mangel på respekt for de uskyldige menneskene som har fått bøte med livet.