2011-07-11

Yttrandefriheten i Israel hotas - vad säger de svenska liberalerna?

Uppdatering längst ned i posten!

I dag förväntas det israeliska parlamentet Knesset rösta om införandet av en särskild lag - The Boycott Prohibition Law - som förbjuder israeliska medborgare och organisationer att uppmana till eller delta i bojkottaktioner mot Israel. Lagförslaget inkluderar även israeliska bosättningar på ockuperade områden.

Lagförslaget har väckt stor vrede i Israel. Knessets rättslige rådgivare ("legal advisor") Eyal Inon förväntas också i dag framföra skarp kritik mot förslaget. Den israeliska liberala dagstidningen Haaretz beskriver förslaget som en anti-democratic act, the latest in a series of outrageously discriminatory and exclusionary laws enacted over the past year, and it accelerates the process of transforming Israel's legal code into a disturbingly dictatorial document. (Ungefär: "En antidemokratisk lag, den senaste i en serie av skandalösa diskriminerande och utestängande lagar som stiftats det senaste året, och det påskyndar processen att förändra den israeliska lagsamlingen till ett diktatoriskt dokument.)

Den israeliska högerdominerade regeringen vägrar dra tillbaka förslaget. Lagen - om den går igenom - är ett allvarligt slag mot yttrandefriheten i Israel. Israeliska medborgare som uppmanar andra israeliska medborgare att inte köpa bosättarprodukter blir brottslingar. Israeliska artister som inte vill uppträda på ockuperad mark blir brottslingar. Israeliska byggföretag som inte vill använda byggnadsmaterialmaterial från bosättningar blir brottslingar. Israeliska fredsaktivister som uppmanar till sanktioner mot Israel blir brottslingar. En ledarskribent i en israelisk dagstidning som uppmanar till någon form av bojkott blir en brottsling.

Israelisk liberal press protesterar med kraft mot denna oroande utveckling. Vad säger den svenska liberala pressen?

*

Uppdatering kl 19.20: Knesset har i dag diskuterat frågan, och omröstning väntas ske inom kort.
Knessets rättslige rådgivare Eyal Inon (se ovan) är som väntat kritisk och varnar för att lagen damages the core of freedom of expression in Israel.

Uppdatering kl 21.55: Nu är omröstningen avslutad. Lagen gick dessvärre igenom, 47 röster mot 36. Läs om omröstningen här.

17 kommentarer:

Isak Gerson sa...

Det intressanta nyhetsvärdet tycker jag inte är att man stoppar yttrandefriheten i Israel, utan att man faktiskt tycker att det här behövs. Man lagstiftar liksom inte om att man inte får prata om enhörningar om folk inte pratar om enhörningar. Det här är ju ett erkännande från Israel om att det pågår aktiva protester mot Israels agerande, och att de är så omfattande att de inte går att ignorera.

Nicklas Eriksson sa...

Skulle tro att SvD jublar, det här är sånt de gillar. På allvar. DN kan nog klaga lite klädsamt för att verka up to date men i själva verket vara lika glada som de på SvD om lagen går igenom.

Göteborgs-Posten kommer inte ens att höra talas om saken.

Mats Dagerlind sa...

Israel är ju i grunden en teokratisk statsbildning och hade det inte varit för att de flesta judar varit utbildade i västvärldens demokratier så hade styresskicket sett väsentligt annorlunda och mindre demokratiskt ut. Föreställ er Israel under chassidernas styre t ex

Jag är själv nationalist men ser ändå med oro på den sorts reaktionära och religiocentriska nationalism som vuxit sig allt starkare i Israel under senare år där det mesta av expansion och intervention tycks legitimeras av tanken om att vara det av Gud utvalda folket.

Det här lagförslaget sprider dofter av gammal amerikansk McCarthyism och påminner om Turkiets så kritiserade lagstiftning om antiturkiskhet. Det räcker inte för Israel att bara vara bättre än sina medeltida arabiska feodala grannländer. Kraven på Israels demokrati måste ställas högre.

Guardian sa...

När det gäller Israel så har Sveriges liberaler tappat bort sin ideologiska kompass – om dom någonsin haft någon.

Den svenska liberala pressen är fullt upptagen med Ship to Gaza – fördöma alternativt glädjas åt att de inte lyckades segla till Gaza.

I övrigt är Nicklas Eriksson på kornet… :)

BR sa...

Haaretz liberal, LOL.
Den tidningen befinner sig långt ute på vänsterkanten.

Jag har för min del en viss förståelse för att Israel, som faktiskt har befunnit sig under hot mot sin existens sedan 1948 och formellt fortfarande är i krig med Syrien och Libanon, inte kan tillåta sina medborgare att bedriva femtekolonnverksamhet.

F.ö. definieras bojkott i lagsförslaget som
“an intentional avoidance of economic, cultural or academic relations with a person or another agent, solely because of their ties to the State of Israel, its institutions or areas under its control.”
och lagförslaget säger "that anyone who knowingly and publicly calls for such a boycott be found as having committed a civil injustice and be punished by law".

Inte särskilt upprörande enligt min mening och långt ifrån det stora hot mot yttrandefriheten som lagförslaget utmålas som.

/BR

Nicklas Eriksson sa...

Undrar, BR, vad du hade sagt om det förbjudits för judar att bedriva propaganda för Israel utomlands..? Då hade det garnaterat varit ett annat ljud i pipan. Det är tydligt att yttrandefrihet bara passar sionister när det gynnar deras sak, och detta speglar ju hur djupt fientlig till demokratin sionismen och sionisterna är.

Andreas sa...

Om utvecklingen fortsätter på det sätt som den gjort den senaste tiden så är snart Israel den enda diktaturen i MellanÖstern...

Nicklas Eriksson sa...

Andreas, den var riktigt slagkraftig, okej om jag lånar den?

Dessa mina minsta bröder sa...

Jag tycker det är en trist utveckling av Israels demokrati. Finns det några historiska paralleller där någon stat börjat inskränka yttrandefriheten på detta sätt?

A-K Roth sa...

Ja, det var tråkigt. Får se hur det artar sig. Enligt länken från Ulfs artikel: "Knesset legal adviser: Legislation may fail High Court test." Det skulle inte vara första gången HD i Israel sa LO (nej)! Man kan alltid hoppas.

Och så lite balans i regionala ärenden. PM yrkar på dödsstraff för att sälja mark till judar. Man hyllar i nutid med PMs O.K. de som begått massmord på israeler. Man förespråkar ett framtida juderent Palestina. Det är andra toner det än detta civilstraff.

Som artikeln handlar om vad liberaaaler tycker, kanske vi ska fråga socialiiister vad de säger om detta från PM? Har vart ganska så tyst från vänstern om dessa folkrättsvidriga beslut från Palestinska Myndigheten hittills.

Undertecknat,
Partioberoende, men absolut icke-socialist, nödd och tvungen pga socialisters problematiska ageranden och ställningstaganden.

Anonym sa...

Antiboykottlagen existerar i nästan
varenda land i väst och Israel är ett av de sista att rosta for den. Men Israel är det enda landet där det anses som fascist. Forvanansvärt när vi vet att en antipalestinsk boykott är f.o.m. nu lika olaglig for judarna i den judiska statens regering som en boykott av Israel.
EL

Guardian sa...

Och varför ska alltid A K Roth använda sig av epitetet ”juderent”?
Skriv att du anser att palestinierna är nazister istället för fjantiga insinuationer.

Ur ett historiskt perspektiv så kan man ju fråga sig vilka som ska anklagas för etnisk rening, palestinier eller judar?
Man kan även påminna sig vilka judiska terrorgrupper som erbjöd sina tjänster till just nazisterna.

Vad nu Palestinska myndigheten har med att yttrandefriheten inskränks i Israel, kan man fundera på.

En gammal tumregel är; om ämnet inte passar Israel – börja prata om något annat!

A-K Roth sa...

Respons 2 till Guardian: Ett land som har idkat etnisk rensning inom f.d. brittiska mandatet Palestine är Jordanien. Om etnisk rensning betyder att man avlägsnar alla människor från en specifik etnicitet från ett område kan man kalla israelernas bortdragande av judar från Sinai och Gaza för det. Men det är väl att ta i.

Du syftar på judiska grupper som undersökte hur de kunde få ut judar från hitlertyskland och kallar det erbjuda tjänster till nazisterna? Vad jag förstått misslyckades det. Men tala gärna med någon om vad som skulle ha hänt alla judar i Palestine om Tyskland inte hade besegrats, och det med stormuftins av Jerusalem aktiva deltagande.

Vad som fick mig att dra upp palestinska folkrättsvidriga ageranden? Jo, för att jag inte gillar politiskt hyckleri. Tystnad om ena sidan som vanligt.

Guardian sa...

Roth kör vidare på Israelpropagandans regel nr 1, byt ämne.
Diskussionen om etnisk rensning rör inte Jordanien, utan ditt eget påstående om Palestinska myndigheten PA.
Jag undrar fortfarande varför du använder epitetet ”juderent”?
Det är ingen annan som pratar om ett ”arab-rent” Israel, även om åtskilliga israeler önskar det!

Historiskt okunnig som vanligt, ser jag
Jag syftar på hur judiska terroristgrupper erbjöd sina tjänster till nazisterna, att driva engelsmännen från mandatet.
Att man sådär 80 år senare försöker skriva om historien är ganska kul…Nu är det plötsligt Engelsmännen som är garant för att förhindrat Hitler.

F ö så var Stormuftin en parantes i Palestinas historia, han tillbringade mesta tiden i Tyskland…

Tycker du att du är rätt person att dra upp folkrätten?
Du som ständigt försvarar alla israeliska övertramp, och har två helt skilda synsätt beroende på om det är judar eller palestinier som gjort samma sak, ska nu kalla folk hycklare…

A-K Roth sa...

Du har fel, Guardian. Ge mig citat där jag "försvarar alla israeliska övertramp".

Jag försvarar inte heller den nya lagen! Jag efterlyser någonting kritiskt från svenska icke-liberaler - artikeln undrar vad liberaler tycker och antyder hyckleri - om PM som ger dödsstraff för att sälja mark till judar.
Dödsstraff!

Det finns fog att tala om hyckleri på båda sidor.

Guardian sa...

Nu var det mycket enkla Roth, att palestinierna inte har något som helst med saken att göra.

När du ändå kommer dragandes med fullständigt irrelevanta komentarer om om Palestinier, istället för att kritisera lagen - så uppfattas det givetvis som ett försvar för lagen.

Det borde inte vara svårt att förstå...

A-K Roth sa...

Fel igen, Guardian. Jag tycker det är tråkigt med lagen och skrev så. Jag anklagar inte palestinierna utan deras ledare, PM. Du läser fel och uppfattar fel.