2011-07-27

Hur påverkas Sverigedemokraterna av det högerextremistiska terrordådet i Norge?

Många frågar hur Sverigedemokraterna (SD) kommer att påverkas av Anders Behring Breiviks högerextremistiska terrordåd i Norge. Låt mig först påpeka att SD som politiskt parti inte har särskilt mycket - eller ens något - gemensamt med den högerextremism som Breivik formulerar i sitt manifest (vilket jag påpekade i Dagens Nyheter igår och som några har reagerat kritiskt på). SD har visserligen sitt ursprung i nazi-influerade högerextremistiska miljöer snarlika dem där Breivik rört sig. Men Jimmie Åkesson och hans kamrater i partiledningen har målmedvetet och skickligt utvecklat SD till ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt parti utan inslag av nazism eller högerextremism. Det är bara att läsa partiprogrammet eller studera partiets agerande i riksdagen så framstår skillnaden klart.

På kort sikt sikt har det högerextremistiska terrordådet i Norge skadat SD. Dels eftersom Anders Behring Breivik i sitt manifest lyfter fram SD som ljuset i det svenska politiska mörkret och att han själv under flera år varit medlem av SD:s norska "systerparti" Fremskrittspartiet. Dels eftersom enskilda företrädare för SD (som t ex riksdagsledamoten Kent Ekeroth, Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund och kommunpolitiken i Varberg Erik Hellsborn) inte lyckats hålla tand för tunga utan uttalat sig på sätt som skapat tvivel om hur allvarligt partiet egentligen ser på Breiviks attentat. Även om SD i dag inte står för en nazi-influerad högerextremism så finns det i partiets entourage (ungefär: följe) människor som delar världsbild med Anders Behring Breivik och som inte tvekar att uttrycka denna mening på bloggar eller i kommentatorsfält på nätet.

Jimmie Åkesson ställdes genom terrordådet inför ett dilemma. Å ena sidan måste han fördöma attentatet på ett trovärdigt sätt. Å andra sidan måste fördömandet formuleras så att SD:s kärnväljare och kretsen kring SD inte uppfattar det som att partiledaren tvekar i partiets kärnfrågor kring invandring och kampen mot det mångkulturella samhället. Synen på det mångkulturella samhällets negativa sidor är ju något som faktiskt förenar gärningsmannen med SD.

Jimmie Åkessons uttalande kort efter terrorattacken var återhållsamt och kan uppfattas som ett försök att backa sig och partiet ur krisen. När den svåraste delen av sorgearbetet är över kommer blickarna på nytt att riktas mot SD och de kretsar som rör sig kring partiet. Finns där några personband mellan gärningsmannen och enskilda SD-politiker? Hur mycket texter finns det på SD-sidor som uttrycker samma verklighetsbild som gärningsmannen? Vilket ansvar har SD för debattnivån och den våldsfixerade, rasistiska retorik som finns på SD-bloggar av olika slag?

Jag tror att SD skulle vinna på att Jimmie Åkesson vågade formulera sig mera kraftfullt mot dådet och även ta itu med de SD-medlemmar som inte riktigt förstått att partiet gjorts om sedan de högerextremistiska åren. I dag riskerar partiet att tappa marginalväljare som röstat på SD för att peka finger mot makten och etablissemanget, men som aldrig i livet vill förknippas med eller bli en del av den miljö där Anders Behring Breivik kände sig som hemma.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Denna analys grundar sig att Breivik skulle vara mer radikal än SD i någon form av nazism, vilket är felaktigt. Breivik är inte alls nazist vilket en statsvetarprofessor borde förstå (?)

I själva verket är SD:s och Breiviks syn mycket lika, båda starkt influerade av Counter-Jihad-rörelsen kring Gates of Vienna.

Det som huvudsakligen skiljer Brevik från SD är medlen för att uppnå sitt gemensamma idealsamhälle - ett Sverige/Norge i 50-talstappning. Sverigedemokraternas medel är demokratisk verksamhet, medan Breiviks är terrorism.

Andreas sa...

Ytterligare en viktig distinktion (utöver din distinktion om att SD inte har mkt gemensamt med ABB):
ABB är högerextremist, men han är INTE nazist, tvärtom tar han explicit avstånd från nazism, och många (ny)nazister verkar inte se honom som en av de egna.

ABB kombinerar en mängd ställningstaganden som inte är helt typiska för nazister, t.ex. så är ABB inte anti-seminitisk, han är frimurare och inte skinnskalle osv .... även inom extrem-högern finns många variabler som gör att det bildas fraktioner av små-sekter (precis som inom den extrema vänstern, vilken som bekant ofta leder till splittring över frågor som om stalin, Lenin eller Mao är den store ledaren, osv)

Ulf Bjereld sa...

Det är helt korrekt att Anders Behring Breivik inte är nazist. Det skriver jag aldrig heller i texten. Det är möjligt att det är formuleringen "nazi-influerade högerextremistiska miljöer snarlika dem där Breivik rört sig" som i så fall skapat missförstånd.

Patrik, Ängelholm sa...

Jag finner en hel del konstiga spekulationer i det du skriver Ulf, men det hedrar dig att du åtminstone undviker och tar avstånd från många av de övertoner som icke minst många av dina partikamrater i Sverige givit uttryck för, från dagen för terrordådet och vidare framåt.

Jag vill återigen uttrycka mitt medlidande med offren i Norge, och rikta min beundran till hur fint norska politiker från alla partier och norska media till övervägande del hanterat katastrofen, i en värdig enighet som vi saknar i Sverige.

Mvh
Patrik Ohlsson,
aktiv sverigedemokrat i Ängelholm

David S F sa...

"... att SD som politiskt parti inte har särskilt mycket - eller ens något - gemensamt med den högerextremism som Breivik formulerar i sitt manifest ..."

Här är något gemensamt: hatet, eller motviljan om man vill tona ner det uppenbara, mot muslimer och vänstern.

Widing sa...

Din analys är förvirrad. Om du vill få koll så läs Mathias Wågs artikel om ABB och SDs gemensamma idégods:

http://research.nu/2011/07/27/analys-kommentarfaltens-bodel/

Ulf Bjereld sa...

David S F: Som jag skriver i bloggtexten, så förenas ABB och SD i sin kritik av Islam och det mångkulturella samhället och dess företrädare.

Widing: Vi kan naturligtvis gräla om vems analys som är mest "förvirrad". Själv tycker jag inte det är ett konstruktivt sätt att föra diskussion.

Jag har läst din länk. Den stärker min tes. Det är bara att lägga det dokument från "Gates of Vienna" som där citeras bredvid SD:s partiprogram så framstår skillnaderna som mycket stora.

Stardust sa...

Hur ser du på Expos analys, Ulf?

http://expo.se/2011/samma-varldsbild_4200.html

Ulf Bjereld sa...

Stardust: Jag är en stor vän av Expo och de gör i allmänhet ett mycket gott arbete.

Visst har SD och ABB en gemensam nämnare i det att båda djupt ogillar det mångkulturella samhället och ser spridningen av Islam som ett avgörande hot mot västerlandet. Den likheten nämner jag också i min text. Men att därifrån dra slutsatsen att ABB och SD delar världsbild - som Expo menar - är steget långt.

Om man läser SD:s program och ABB:s manifest parallellt är det inte svårt att hitta skillnader Att slå ihop SD och ABB tycker jag leder till att man döljer skillnader som är viktiga för att förstå skeendena inom SD och extremhögern.

Tor sa...

Ulf, Behring Breivik är ingen nazist som du försöker antyda, för Behring Breivik hatar inte judar, han hatar muslimer.

Sen försöker du säga att Behring Breivik och SD ingenting har gemensamt. Det är gravt felaktigt. De både lider av mulismnoja och idéen om muslimskt maktövertagande.

Hade Behring Breivik varit svensk hade han röstat på SD och inte ND.

Lars sa...

"...så förenas ABB och SD i sin kritik av Islam och det mångkulturella samhället och dess företrädare"

Precis. Och utöver det så delar ju de flesta riksdagspartier tankegods med massmördaren. Han har ju vinnlagt sig om att framstå som "moderat" samtidigt som han planlagt sitt enmanskrig mot "kulturmarxism" och "muslimsk kolonisation". SD och övriga partier ska givetvis inte låta den här dåren besudla deras fullt demokratiska och icke-våldsbejande politiska arbete. Då har han ju vunnit och vi kommer att få ett debatt- och samhällsklimat som jag inte tror att någon vill ha. SD har, liksom övriga partier, tagit avstånd från terrorhandlingen och det är allt man kan begära. SD delar ju för övrigt inte terroristens konspirationsteorier om "muslimskt maktövertagande" (möjligen enstaka företrädare som nu kanske får sig en liten tankeställare), utan det inte minst Åkesson kritiserar är det svenska samhällets anpassning till den muslimska minoriteten. Ingen kan ju ifrågasätta att områden där det bor många muslimer påverkas av det och det ser väl mångkulturalister som något positivt, till skillnad från SD.

Stardust sa...

Vad säger du om den här då, med tydligare fokus PP de mer extrema SD-tvillingarna Ekeroth? http://www.flickr.com/people/johsgrd/

Ulf Bjereld sa...

Tor: Jag hänvisar till mina kommentarer ovan.

Sture sa...

Ord som "invandringsfientlig" och "högerextrem" används framför allt som tillmälen av Sverigedemokraternas motståndare och kan knappast ses som lämpliga av någon som vill framstå som objektiv eller vetenskapsinriktad.

En "fientlig" person är aggressiv och våldsbenägen - något som Sverigedemokraterna knappast själva skulle identifiera sig med. Den värdeneutrala motsvarigheten till det pejorativa främlingsfientlig är invandringskritisk.

Ordet "högerextremt" torde vara luddigt och oklart för alla utanför den extrema vänsterrörelsen där den används synonymt med "oliktänkande". Anledningen är att det används för att bunta ihop allt från nationalsocialism, antisemitism och rasism till sionism, islamkritik, folkhemsnationalism, frihandel och värdekonservatism. Dvs allt som vänsterpartiet anser vara dåligt men som har föga gemensamt sinsemellan.

Det gäller i synnerhet Breivik som av media har beskrivits som högerextrem, sionist och anti-rasist. Begreppen förvirrar mer än de förklarar.

Därför vore det tydligare att helt enkelt byta ut ordet högerextrem mot det man egentligen menar. Fram till dess kan man egentligen inte tolka det på något annat sätt än som ett värdeord som förmedlar att något "är dåligt för att det inte är vänster".

Anonym sa...

Ska vi tolerera att våra förtroendevalda hånas och kallas landsförrädare, att namngivna mordoffer utnyttjas för att sprida hat? När det gället internets värsta kloakhål får vi kanske i yttrandefrihetens namn finna oss i detta. Men att dessa åsikter torgförs på en svensk riksdagsmans blogg kan väl ändå inte en sann demokrat stillatigande acceptera? Vart är samhället på väg?

Jag har skrivit två mycket kritiska inlägg på min blogg om den sverigedemokratiska ledamoten Kent Ekeroths blogg och de åsikter som förmedlas. Jag uppmanar nu alla demokrater att ta kontakt med riksdagsmannen Kent Ekeroth och be honom att avlägsna dessa skändligheter. Det finns en färdig formulering på min blogg som lämpligen kan användas för att upplysa Kent Ekeroth vad vi tycker om detta.

Mina inlägg finns att läsa här:

http://fladder-musen.blogs​pot.com/2011/07/en-landsfo​rradares-forsvarstal.html

http://fladder-musen.blogs​pot.com/2011/07/landsforra​derianklagelser-pa-kent.ht​ml

Beholder sa...

Det som skiljer ABB och SD är grader i helvetet. Jag vill bara påminna om debattartikeln i aftonbladet där muslimer pekar ut som det största hotet mot Sverige sen andra världskriget.

Anonym sa...

Utan stor muslimsk invandring till Malmö-inga skjutningar från Mangs.
Utan stor muslimsk invandring till Norge-inget terrordåd av ABB.
De sambanden går inte att komma ifrån.
Om analysen av ansvariga politiker leder till en ökad muslimsk invandring eller ett stopp, står skrivet i stjärnorna.

Lars sa...

"Jag vill bara påminna om debattartikeln i aftonbladet där muslimer pekar ut som det största hotet mot Sverige sen andra världskriget."

Det var Aftonbladet som gjorde det utpekandet i rubriken till artikeln, vilket ledde till att den ansvarige utgivaren utreddes för hets mot folkgrupp, men friades.

Anonym sa...

Värt att notera är att en poll efter attentatet i Norge visar att drygt hälften av holländarna instämmer med Geert Wilders antiislamska retorik.
Hur många av Norrmännen kommer att anse att den stora muslimska invandringen ligger bakom Breiviks dåd?