2011-07-02

Får en arbetsmarknadsminister lov att sexchatta?

Aftonbladet väljer i dag att publicera ytterligare material om förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Av materialet framgår att Littorin under sin tid som arbetsmarknadsminister aktivt och anonymt sökte sexkontakter på nätet.

Är det rätt av Aftonbladet att publicera materialet? Är det rätt att en minister anonymt sexchattar och söker sexkontakter via nätet?

Littorin-affären i Aftonbladets tappning påminner en hel del om Geijer-affären från mitten av 1970-talet. Dåvarande rikspolischefen Carl Persson informerade då statsminister Olof Palme om att det fanns trovärdiga uppgifter om att landets justitieminister - socialdemokraten Lennart Geijer - gick på bordell. Att besöka bordeller var då inte olagligt, på samma sätt som det i dag inte är olagligt att sexchatta eller att anonymt söka sexkontakter på nätet. I båda fallen är det säkerhetsfrågorna - risken att ansvarig minister försätter sig i en situation där han kan bli offer för utpressning - som är avgörande.

Jag framför här inga moraliska synpunkter på Lennart Geijers eller Sven Otto Littorins agerande. Men min uppfattning i de två sakfrågor jag formulerade ovan är följande.

Att tacka ja till förtroendeuppdraget att vara minister innebär också att man med nödvändighet tackar ja till att begränsa sin frihet. Att vara minister innebär att man måste avstå från många saker som man annars inte hade behövt avstå ifrån. Om en minister anonymt söker sexkontakter på nätet och låtsas att han/hon är någon annan blir han/hon delaktig i en icke-transparant struktur där man riskerar att förlora kontrollen över händelseutvecklingen.

Raggar Sven Otto Littorin som minister på krogen har han goda möjligheter att bedöma om de kvinnor han uppvaktar är vuxna eller om de är barn. Raggar han på nätet han han betydligt sämre möjligheter att bedöma den saken. Anonymiteten öppnar för sårbarhet och för felbedömningar.

Många av problemen med anonymiteten kan man hantera med försiktighet och gott omdöme. Sexchatta, men med förnuft - så skulle jag formulera min ståndpunkt. Har då Littorin använt sitt förnuft i sitt sexchattande? Aftonbladets rapportering sätter en hel del frågetecken i kanten när det gäller den saken. Hans agerande hade kunnat bli en säkerhetsrisk för regeringen och därför tycker jag det är rätt att Aftonbladet att publicera artiklarna.

Några politiska konsekvenser lär de nya avslöjandena inte få. Såvida inte det framkommer att Fredrik Reinfeldt var informerad om Littorins agerande, eller att Reinfeldt for med osanning i samband med att Littorin avgick. I dag tyder dock inget på att Littorin-affären skall ta en sådan riktning.

5 kommentarer:

Niklas Kolhammar sa...

På vilket sätt skulle Littorins chattande kunna ha blivit en säkerhetsrisk? Han var arbetsmarknadsminister och inte ÖB, eller säkerhetsansvarig på Rosenbad.
Det värsta han skulle ha kunnat skapa var ju en sådan avgång som den aftonbaldet skapade.

Anonym sa...

Juholt har enligt egen utsago haft kontakt med 800 damer på nätet. Hur många av dem var kanske egentligen en kriminell man eller en person som sålde underåriga flickor? Den damen han till slut valde ut är tydligen kriminell och henne har han nu en relation med. När ska Aftonbladet göra stora rubriker över det?

/Gunnar

Af Dunkelspel sa...

När reinfeldt helt ogenerat ljugit om vetskapen om utförsäkringsreformens effekter, så är det nog inte så osannolikt att det även ljögs om vetskapen om Littorins sexchattande med vad han trodde var minderåriga.

Anonym sa...

Det är fan i mig inte klokt att en minister håller på med sexchattande.
Därmed besannas att sexualdriften är den starkaste driften av alla.
Förutom i Sverige där avundsjukan efter alla år av Socialdemokratiskt styre är starkare än sexualdriften.

Sofia sa...

Scoopet är ju att en ARBETSMARKNADsminister lirar på sexköpsgränsen. Det var väl förra året i Almedalen som unga tjejer marknadsförde sig via tändstickaskar som de gav till viktiga män? Samma år som Littorin avgick från ena dagen till den andra?

Sex är inget problem. Människosynen är problemet. Den som funderar ytterligare kan surfa runt ett tag på ix och knullkontakt där Littorin hade konto.