2011-07-03

Carl Bildt och Urban Ahlin - bryt tystnaden om aktionen mot Ship to Gaza!

I Almedalen arrangeras dagligen torgmöten och seminarier till stöd för Ship to Gaza. Situationen tog en ny vändning när den grekiska regeringen för någon dag sedan beslöt att inte låta de fartyg som ingår i Ship to Gaza lämna sina hamnar i Grekland.

Till en början var det osäkert huruvida Grekland agerade på eget bevåg eller om beslutet att hålla kvar båtarna var förankrat inom EU. I natt kom svaret. Ett uttalande från den s k kvartetten (USA, FN, EU, Ryssland) calls on all Governments concerned to use their influence to discourage additional flotillas, which risk the safety of their participant and carry the potential for escalation. Det vill säga, alla stater uppmanas att motarbeta Ship to Gaza, i syfte att värna deltagarnas egen säkerhet samt undvika en eskalering av konflikten.

Kvartettens uttalande innebär i praktiken - oavsett vilka argument man anför - ett stöd för den israeliska, folkrättsstridiga blockaden av Gaza. Israel stärks i sin hårdnackade uppfattning om blockadens rättfärdighet. Benjamin Netanyahu och hans högerregering får en fjäder i hatten inför hemmaopinionen. Netanyahus hårdföra, kompromisslösa politik blev framgångsrik.

Genom kvartettens uttalande vinner den grekiska regeringen legitimitet i sitt beslut att inte låta båtarna gå. Ansvaret flyttas därför från Grekland upp till en högre internationell nivå. Därigenom blir det också svårare att utkräva politiskt ansvar för beslutet.

Kvartetten uttalande och det grekiska beslutet är inte bara en motgång för Ship to Gaza. Det är också en motgång för alla transnationella nätverk som i vår globaliserade tid trott att nationalstaternas makt var på tillbakagång och att spelreglerna i internationella relationer i grunden förändrats.

Jag kan förstå kvartettens omsorg om de aktivister som deltar i Ship to Gaza. Jag kan förstå kvartettens strävan efter stabilitet i en situation då blockaden genom händelseutvecklingen i Egypten lättats och där vi nu går in i en känslig politisk process där palestinierna förväntas utropa en självständig stat. Men jag kan inte förstå - och än mindre acceptera - kvartettens undfallenhet mot den israeliska högerregeringens arrogans och folkrättsstridiga blockad av Gaza.

Carl Bildt har - vad jag har uppfattat - hittills varit helt tyst i frågan. Jag har heller inte hört några uttalanden från Urban Ahlin. Stöder Sverige genom kvartetten den grekiska regeringens beslut att hålla kvar de internationella fartyg som var på väg att avsegla mot Gaza? Tystnaden måste brytas - nu.

P.S. Genom Röda Berget får jag veta att Peter Hultqvist - socialdemokratisk talesperson i försvarsfrågor - just ställt en fråga till Carl Bildt om Sveriges syn på det grekiska beslutet. Mycket bra!

7 kommentarer:

BR sa...

Ship To Gaza-projektet har kapats av extremister inom yttersta vänstern med sympatier för FARC och islamsk etremism.
och av personer vars Israelkritik ligger snubblande nära antisemitism.
Inte ens som symbolmanifestation duger Ship To Gaza eftersom det borde vara allmänt känt att det snabbaste och mest fullständiga sättet att få blockaden avbruten är att Hamas erkänner Israel, upphör med terrorism och förbinder sig att respektera ingångna avtal(främst Oslo-avtalet)

Därför borde alla aktioner som syftar till att bryta blockaden innehålla de uppmaningarna till Hamas och inte kräva att Israel skall bryta den blockad som under alla omständigheter kraftigt försvårar för terroristorganisationen Hamas att importera tyngre vapen.

/BR

A-K Roth sa...

Du kan inte förstå, skriver du, Ulf. kanske du borde t¨ånke från fler perspektiv? Det är inte så glasklart enkelt om blockadens legalitet som du vill få det till.

Jag hoppas att om/när Bildt och Ahlin bryter tystnaden kommer det inte bara att talas från ett perspektiv, aktivistertnads och palestinska. Blockaden har att göra med Hamas krigföring och om att stoppa vapen. Detta ska man inte tysta.

Ulf Bjereld sa...

BR: Att Ship to Gaza-projektet "kapats av extremister inom yttersta vänstern" är ju bara nonsens.

Din position i debatten blir svår att ta på allvar eftersom du konsekvent endast ställer krav på den ena sidan i konflikten, men aldrig på den andra (Israel). Jag däremot säger: Självklart skall Hamas inte ägna sig åt terrorism. Självklart skall Israel följa folkrätten och avbryta blockaden

Andreas sa...

Intressant att man på så hög nivå tagit avstånd från denna typ av socialistisk, media-logik-driven provokations-aktivism. Syftet att provocera har med andra ord uppfyllts med råge, men det ultimata målet att krossa staten Israel har däremot misstyckats fatalt.

Claes Carlsson-Klauzner sa...

Jag måste rekommendera den tydligt vänstervridna historikern Magnus Alkarps klargörande artikel på hans blogg: http://www.alkarp.se/spokskepp. Han sätter verkligen Ship to Gaza i det sammanhang som dess vänsterförespråkare desperat försöker undvika att förstå.

Bror Perjus sa...

Ulf, du skriver; "Det är också en motgång för alla transnationella nätverk som i vår globaliserade tid trott att nationalstaternas makt var på tillbakagång och att spelreglerna i internationella relationer i grunden förändrats."

Kan det inte vara precis motsatsen om nu EU ingripit?

Kan det möjligen också ligga ekonomiska påtryckningar bakom med tanke på att Grekland är i ett så ekonomiskt utsatt läge?

Guardian sa...

Magnus Alkarps text är pinsamt undermålig – men det är klart om han ska lyftas fram i egenskap av ”vänstervriden historiker”, så kanske det inte krävs att han vet vad talar om.
Alkarps kunskaper i historia gäller Uppsala högar och svensk forntid, för övrigt...

Rena sakfel staplas ovan på varandra, och som grädde på moset används en bild från 30-talets nazityskland – vad nu det har med Ship to Gaza att göra.

Om man anser att Alkarps artikel är ”klargörande” så har man enbart visat på sin egen okunnighet.