2011-07-14

Vår tids paradoxer I: Nakenfobi vs. sexualisering

I sommar tänkte jag lyfta fram och belysa några av de paradoxer som präglar vår tid. Den första texten behandlar två parallella tendenser som präglar barnens levnadsvillkor: Nakenfobi vs. sexualisering.

Allt färre barn badar nakna på stränderna i Sverige i dag. Den iakttagelsen gör Anders Westgårdh i en kolumn i Aftonbladet: Spinkiga småpojkar har stora badshorts hårt åtsnörda i midjan, medan deras systrar bär baddräkt. Några av flickorna har till och med bikini, med en tygremsa över de bröst där ingenting kommer att hända under det närmaste decenniet. Barn i bikini. Vi är antagligen så avtrubbade att vi inte längre inser hur galet det är.

Jag tror att Anders Westgårdhs iakttagelse är korrekt. Nakna barn på stränderna börjar bli ett tabu. För någon vecka sedan såg jag ett avsnitt av Hans Villius TV-serie "Hundra svenska år", som bl a visade inte alltför gamla arkivfilmer där nakna pojkar och flickor i tioårsåldern glatt och sorglöst badade tillsammans. I dag är frågan om dessa filmer överhuvudtaget är lagliga eller om de betraktas som barnpornografi.

Mot denna nakenfobi för barn kan vi ställa den sexualisering som impregnerar hela samhället och därmed även barnen. Senaste avsnittet av Allsång på Skansen väckte uppmärksamhet genom att artisten Eric Amarillo sjöng sin hit "Om sanningen skall fram", där versraden "Vill du ligga med mig då" upprepas igen och igen och igen. Småflickorna i publiken kunde texten utantill och de bar skyltar med texter som Eric! Veronica är på väg” eller Eric, vi vill inte ligga med dig, vi vill ligga med Måns.

Eric Amarillo själv försvarade låtvalet med argumentet Barn ska väl lära sig hur barn blir till? Han jämförde med sången "Drömmen om Elin", vilken också framfördes, och menade att dess text var lika sexualiserad. Men jämförelsen haltar betänkligt. Sången "Om sanningen skall fram" kännetecknas av att den sexuella handlingen "ligga med mig" uttrycks explicit, medan den sexuella handlingen i"Drömmen om Elin" bara antyds ("barbent i tunn sommarblus" respektive "du far i min famn och vinden drar en sång"). Den konstnärliga förmågan till sofistikering och gestaltande skiljer agnarna från vetet.

Å ena sidan nakenfobi i form av baddräkts- och badbyxetvång på småbarn och tabu för nakna pojkar och flickor att bada tillsammans. Å andra sidan sexualisering i form av småflickor som på bästa tittartid i Sveriges Television allsångsskrålar och bär plakat om att de vill ligga med Eric Amarillo eller Måns Zelmerlöw.

Är det pedofilskräcken som tvingar vår tids treåriga flickor att bära bikini? Eller är det modeindustrin som ser nya marknader (det finns ju t ex redan en marknad för stringtrosor till flickor som inte uppnått tonårsåldern)? Prydheten och pedofilskräcken möter marknaden och Måns Zelmerlöws Allsång i en av vår tids stora paradoxer.

Nästa avsnitt i denna serie om vår tids paradoxer kommer att handla om integritet vs. öppenhet.

8 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Jag tror Nakenfobin är en naturlig följd av sexualtiseringen. Eftersom sexualiseringen kryper ner i åldrarna så ser man yngre och yngre barn som sexuella objekt. och så fort man gör det så slår nakenfobin till.

De två företeelserna mattar sedan varandra i ett kretslopp där nakenfobin bekräftar sexualiseringen vilken sen stärker nakenfobin osv.

Eva Berglund sa...

Bra tema, ska läsa dina funderingar (som idag liknade mina)

klara sa...

Lösningen torde alltså vara att ta bort sexualiseringen från nakenheten. För de skulle egentligen inte alls behöva höra ihop. Vad vi uppfattar som sexuellt är ju i allra högsta grad kulturellt betingat.

Intressant spaning!

Anonym sa...

Fler exempel:
"Naken janne"* gick runt naken på en dokusåpa, med inslag av provokation och sexualisering, nudist-rörelsen reagerar då de tar avstånd från sexualisering, d.v.s. bara vill ha nakenhetens "naturlighet" ...
Några unga kvinliga PK-feminister krävde att få bada på badhus utan BH, då de menade att bröst inte är sexuella. de ville alltså avsexualisera kvinnokroppen.

68-orna älskade sex (gärna gruppsex) då det begav sig, för att avdramatisera sexualiteten, och de pläderade nakenhet (proto-68:or visade till och med upp sig i TV nakna på Hylands hörna). Men deras rörelse, till skillnad från danmark, utvecklades snabbt mot dagens sexualfientliga vänster-kvinno-rörelse (män är djur, sexualitet är våldtäkt, osv i radikalfeministiskt köns-separatistiskt tänk). Är inte detta en utveckling inom feministisk vänster till att vara positiv till sex + nakenhet till att ta avstånd från båda två?

Finns nog många exempel på denna paradox, eller dragkamp mellan intressen om kroppen ska vara "naturlig" eller sexig ...

(http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_O._Jansson)

Ulf Bjereld sa...

Flera har påpekat att det sannolikt är sexualiseringen av samhället som orsakar nakenfobin när det gäller barn. Det är en rimlig tolkning. Men kunde badkoden givet sexualiseringen också ha gått på andra hållet? När sexualiteten avskammifierades under 1960- och 1970-talen växte det s k topless-modet fram på stränderna.

I dag är topless-modet betydligt mindre vanligt. Det tycks som att avskammifieringen först ledde till att nakna tonårsbröst var något "naturligt" och därför kunde visas offentligt och sedan övergick till något som visserligen fortfarande var naturligt men också "farligt" och därför måste döljas. Hur skall vi förstå övergången från det ena till det andra?

Sexuallagstiftningen liberaliserades och det fanns t o m långtgående förslag på att ta bort lagstiftningen mot incest.

Om avskammifierneing av sexualiteten under 1960- och 1970-talen har jag och Marie Demker skrivit i boken "I Vattumannens tid? 1968 års uppror och dess betydelse i dag" (Hjalmarsson & Högberg, 2005).

Jag kan heller inte avhålla mig från att citera slutmeningen på den artikel angående Allsången som den kristdemokratiska tankesmedjan Civitas ordförande Charlotta Levay idag publicerar i Expressen: "Familjer som sjunger allsång om engångsligg är en utmärkt illustration av vår tids syn på sex som snabbmat".

Thomas sa...

"...det fanns t o m långtgående förslag på att ta bort lagstiftningen mot incest."
Tja, din kära (s)-kollega, Monica "it-titti" Green drev det ju ganska nyligen. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=3509003

Stefan Pettersson sa...

Jag vill inte argumentera mot ditt resonemang men i vissa fall så tror jag att det kan finnas en annan logik bakom badklädsklädda barn: Att vi inte särbehandlar barnen lika mycket nu som tidigare generationer.

Jag har frågat mina ungar (5 och 8 år) varför de vill ha badkläder när de badar. Och de returnerar med "samma som du, du badar ju inte naken bland massa folk som du inte känner".

sven sa...

Jag kommer ihåg att när det var som mest topless på badstränderna i början på 1980-talet så var det nästan bara småflickor som inte hade fått byst som hade överdel.
För övrigt så är det feministerna som sedan 1970-talet har bidragit till nakenfobin.
Det var då som de övertog från de kristna att vara de stora sexualmoralisterna,den heterosexuella alltså.All omoral bland de homosexuella har de alltid varit knäpptysta om.