2012-11-19

Det vidriga kriget i Gaza. Om det varit tvärtom?

Uppdaterat 21 november kl 17.10. Det blodiga terrordådet mot en buss i Tel Aviv tidigare i dag försvårar förhandlingarna om en vapenvila mellan Hamas och Israel. Givet terrordådet blir det svårare för den israeliska regeringen att acceptera en vapenvila och på hemmaplan få gehör för de kompromisser som en vapenvila måste inkludera. Risken är i stället stor att Israel som en maktdemonstration intensifierar bombningarna, och att Hamas i sin tur svarar med att intensifiera raketskjutningarna mot Israel. Den ojämlika dödsdansen fortsätter och värst drabbas det palestinska folket. Låt oss hoppas att påtryckningarna från bl a USA, Egypten, Turkiet och Qatar är tillräckligt starka för att en vapenvila ändå skall kunna åstadkommas under de närmaste dagarna.

Ett litet glädjeämne på hemmaplan är att kyrkomötet i dag beslutat att uppmana den svenska regeringen att verka för att Palestina upptas som fullvärdig medlemsstat i FN. Nu väntar vi bara på Carl Bildt.

*

Uppdaterat 20 november kl 21.10. Mycket talar för att en vapenvila mellan Hamas och Israel kommer till stånd inom kort. Det är mycket bra. Bombningarna och raketbeskjutningarna medför civila lidanden av ohyggliga mått.

Hamas går stärkt ur krisen. Militärt visade Hamas att deras raketer nu kan nå både Tel Aviv och Jerusalem, även om de flesta av raketerna oskadliggjordes av det israeliska luftförsvaret. Politiskt innebar krisen ett genombrott för Hamas, med besök i Gaza av ledarskapet från både Egypten och Qatar. Därigenom luckras blockaden upp och Hamas ställning stärks i förhållande till Fatah, som nu hoppas på en övertygande majoritet i den förväntade omröstningen om erkännande av staten Palestina i FN:s generalförsamling nästa vecka.

*

Det vidriga kriget i Gaza utspelar sig inför öppen ridå. Vi kan alla via media och på nätet ta del av lemlästade palestinska barn, änkor som skriker ut sin förtvivlan och sitt hat, den avgrundsdjupa, ofattbara sorgen hos föräldrar som mist sina barn. Medierapporteringen är i huvudsak saklig och korrekt och händelseutvecklingen får stort utrymme i nyhetssändningarna. Ändå är det som om det som sker i Gaza inte sker på riktigt. Raseriet saknas i reaktionerna, ersatt av torra, nyktra analyser.

I skrivande stund har närmare 100 palestinier - ungefär hälften civila - under de senaste dagarna dött av det israeliska bombardemanget. Igår utplånades en hel palestinsk familj, bland dem sex kvinnor och fyra barn, av en felriktad israelisk missil. Samtidigt har tre israeler dött genom raketskjutningar från Gaza mot Israel.

Jag kan inte komma från tanken att raseriet varit starkare om proportionerna varit de omvända. Om de senaste dagarnas krigföring hade inneburit att 100 israeler - varav hälften civila, kvinnor och barn - dödats av palestinska granater, medan tre palestinier dödats av israliskt våld. Jag är säker på att mediebevakningen då varit än mer intensiv, att engagemanget varit än starkare och att kravet på omvärlden att ingripa för att stoppa blodbadet skulla ha vuxit till oanade höjder.

Är ett palestinskt liv i omvärldens ögon då inte värt lika mycket som ett israeliskt liv? Nja. Skälen till de olikartade reaktionerna ligger kanske snarare i att de flesta svenskar lättare identifierar sig med israeler än med palestinier. Israeler blir individer, palestinier ett anonymt kollektiv. Den ohyggliga Förintelsen har också givit staten Israel en särskild plats i många människors sinnen. Det blir fler klick på en artikel som handlar om en massaker på israeler i Tel Aviv eller i Jerusalem än på en artikel som handlar om en massaker på palestinier i Gaza.

Det gäller att sätta sig över denna ojämlikhet i konflikten. Kraven på ett omedelbart eld upphör måste framföras än starkare, liksom det politiska stödet för den tvåstatslösning som trots allt fortfarande utgör den enda realistiska vägen mot varaktig fred.

Det gäller också att ge fullt stöd åt palestiniernas krav på erkännande av staten Palestina, ett krav som sannolikt kommer upp till omröstning i generalförsamlingen i nästa vecka. Hittills har Carl Bildt vägrat att visa var han står i frågan. Min bedömning är att han kan tänka sig att rösta för ett erkännande, en uppfattning som delas av Centerpartiet (även om Centerpartiet i utrikesutskottet förra veckan gick emot sin egen övertygelse och sitt eget stämmobeslut). Bildt måste få känna att han har ett politisk pris att betala på hemmaplan om han i denna fråga hukar för allianskamraterna i Folkpartiet och Kristdemokraterna, som inte vill stödja ett erkännande.

Jag vill passa på att puffa för arrangemanget Fred i Palestina? där jag medverkar tisdagen den 4 december kl 18.30, (Folkets Hus, Järntorget, Göteborg), tillsammans med bl a Sven Britton (riksdagsledamot för Socialdemokraterna, reste med Ship to Gazas fartyg Estelle till Gaza), Olle Katz (Judar för Israelisk-Palestinsk Fred) samt Cecila Dalman Eek (riksdagsledamot för Socialdemokraterna, vice ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidarietet). Välkomna!

21 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Korrekt rapportering? Nyktra analyser? Hur många opinionsbildare har nämnt hur många palestinier i Gaza som dödats eller skadats innan upptrappningen? Om raketer från Gaza dödat över sjuttio Israeler innan bombkampanjen börjat hade svenska journalister inte haft svårt att förstå att det var en viktig kontext. Men jag håller med om att intresset är ovanligt svalt.

A-K Roth sa...

Ulf: Och det gäller att sätta sig in i att terrorn måste sluta,inte tyst accepteras som oundviklig eller tom från somliga läger förståelig. Är din syn att terror och krigsbrott är något att ignorera eller tolerera eller att det är lämpligt för miljoner israeler att leva med år ut och år in för att brottslingen är "svagare"? Hur svag kan man vara när det så tydligt finns gott om ammunition och missiler?

När skrev du eller dem du nämner i din artikel sist om Hamas brott mot israeler och mot sina egna? Jag ser artiklar om allt annat än mot Hamas. Det har t.ex. varit viktigare för dig och D-E att i skrift stödja ett av hat och extremism i toppstyret infekterat Ship to Gaza-äventyr...

Det gäller att sätta sig in i att raketattackerna mot Israel i år har varit kring 1000, att befolkning lever i skräck och att detta inte fått någon nämnvärd uppmärksamhet från FN, från EU, från Bildt, från svenska media, dig, från alla s.k. fredsvänner som håller tyst om det även Goldstone kallar krigsbrott. Nu när raketer når Tel Aviv och Jerusalem, skulle omvärlden bry sig om ett hundratal dödades?

Om israelerna inte tog sirenerna allvarligt och skyndade på sekunder till skyddsrum hade dödssiffrorna varit betydligt högre. Hade högre dödstal gjort någon skillnad på hur du själv reagerar?

Jag håller inte med dig, surprise, surprise. Jag ser att man är tyst tills Israel slår tillbaka. Jag ser rubriker som antyder att Israel slår först.

Och må våldet stoppas för alla oskyldigas skull, på båda sidor.

Wester sa...

Jag tror snarare att skillnaden i uppmärksamhet, när palestinier dödas jämfört med om motsvarande mängd israeler skulle ha dödats, beror på att vi är vana vid att konflikten ser ut på ett visst sätt.

Om istället 100 israeler dödats skulle det varit en stor nyhetshändelse, eftersom det skulle varit väldigt oväntat.

Anonym sa...

Intressant samtal 4:e December där så olika åsikter om Israel-Palestina kommer att brytas mot varandra.
Det är f.ö. Inte bristande vilja hos Hamas att döda och skada israeler som gör att betydligt fler palestinier drabbats.
En kombination av Hamas totala hänsynslöshet gentemot egna civila genom att strida från civil bebyggelse, utbyggt israeliskt civilförsvar och Iron Dome förklarar helt siffrorna.
Eller med andra ord om man attackerar regionens militära stormakt så får den egna befolkningen lida.
Något att fundera på.

Carl.B sa...

Hur kommer det sig att det inte finns skyddsrum för Gazas civilbefolkning men väl underjordiska bunkrar för kort-, medel- och långdistansrobotar? Och hur kommer det sig att det varit ganska tyst om att en israelisk familj utplånades av en Hamas-raket men väldigt mycket liv när det varit motsatta förhållanden? Hur kommer det sig att Hamas i eget och under olika alias under åtskillig år dagligen raketbeskjutit civila israeliska mål utan att de som i andra sammanhang påstår sig värna om internationell rätt inte reagerat mot dessa klara brott mot internationella regler?

A-K Roth sa...

Re 2:37: Men varför kan ingen förstå och ta allvarligt att konstanta attacker under åratal är en väl så viktig kontext? Upptrappningen från Gaza var stor och igen som 2008 förödande.

Inte ett ord från s.k. fredsälskare, liksom då. De åkte hellre båt i futilt ärende med fjuttiga "förnödenheter" under färre och färre svenska påhejare, som det tycks, förutom de ingrävda troende. Nu visas att Hamas krav på att stoppa attackerna är att Israel stoppar vapenblockaden. De svenska "fredsälskarna" är i gott sällskap.

Anonym sa...

Hamas är duktigt på att bygga underjordiska raketramper. Men varför bygger man inte skyddsrum för sin civilbefolkning om man tänker utmana Israel?

Guardian sa...

Västs svek mot palestinierna är monumentalt. Man skäms över EU:s ryggradslöshet.

På Ledarplats hos Dagens Nyheter där man aldrig har några problem med att peka ut var ”skurkarna” finns i inbördeskrigets Syrien eller Mullornas Iran, kan man när det gäller Israel plötsligt läsa intetsägande plattityder som ”Den förlorade freden” och ”Vad som utlöst upptrappningen är oklart”.

Som om freden skulle ha varit i förestående med en regering i Israel, som i alla andra politiska sammanhang hade betraktats som högerextrem och som inte erkänner någon Palestinsk stat överhuvudtaget.

DN som inte har några problem att kommentera problemen för judar i Malmö, men tiger inför alla de undersökningar som visar på den grasserande rasismen i Israel, eller hur religiösa fanatiker försöker utestänga kvinnor från det israeliska samhället.


Det som i varje fall är oklart är att de senaste händelserna inte kan vara något annat än spiken i kistan på Israels blockad.
När raketerna som smugglas når ända till Tel Aviv och Jerusalem så kan ingen på allvar påstå att blockaden är ”fungerande” eller fyller någon militär funktion.

A-K Roth sa...

Förkastligt inlägg 9:01. Varför ska DN inte kunna kommentera antisemitiska yttringar och attacker, det Guardian vill kalla "problemen för judar i Malmö", det svenska kommunalpolitiker har ignorerat och tom visat förståelse för, utan att gå in på att rasism finns i andra länder? Vilket lands människor är immuna mot att hysa folkförakt? Sannerligen inte svenskar där 10% nu stöder ett främlingsfientligt parti. Sannerligen inte Sverige där vänsterpartiledarna beter sig så man kan se att de politiskt sidar med Hamas.

Men anta att DN skriver en artikel om rasism i Israel. Då kan de också skriva om den rasism som odlas i arabiska samhällen, inklusive under Palestinska Myndigheten, terrorhyllandet och uppviglandet till folkhat. Låt dem göra det för all del.

SvD: ”EU fördömer starkt raketattackerna mot Israel från Gazaremsan som Hamas och andra väpnade grupper i Gaza måste upphöra med omedelbart. Israel har rätt att försvara sin befolkning från denna typ av attacker, på ett sätt som är proportionerligt och som hela tiden ser till att skydda civilbefolkningen”.

Krig är sannerligen vidrigt. Vad är proportionerligt? Bättre track record av civila drabbade än NATOS i Afghanistan? Den styrka som krävs för att stoppa Hamas och krossa dess vapenlager?

Det är hemskt det som pågår men tydligen var det inte och är inte hemskt eller ens värt att notera att Hamas har terroriserat miljoner männmiskor hela året. Hyckleriet hos s.k. fredälskarna är något enastående. Israelerna har avhumaniserats tills ingen bryr sig. Sorgligt att svenska vänster- höger- och kristna grupper deltar i demoniseringen av israeler, judar och sionister. Som det är tar dessa bort sin trovärdighet i Mellanösternfrågor.

Alex sa...

En bra analys av Israel som nybyggarstat: http://mccaine.org/2012/11/17/israel-the-logic-of-a-settler-state/

Jag kan för min del inte se hur en sådan statsbildning kan ha existensberättigande ö.h.t. Det är en stat som av sin egen logik är aggressiv, expansionistisk och rasistisk. Israel kommer aldrig någonsin kunna vara något annat och måste bort för att ge plats åt en demokratisk statsbildning som inte vilar på nybyggar-logik och rasideologi: som erkänner människornas lika värde oavsett ras och religion. Det innebär staten Israels upplösning, de arabiska flyktingarnas återvändande, en palestinsk stat där judar, araber, druzer och beduiner lever i fred som de gjorde i århundrade efter århundrade innan de europeiska rasgalningarna blandade sig i leken.

Det eller möjligtvis att Israel fullbordar den etniska rensningen i regionen liksom USA gjorde med indianerna. Men det är högst osannolikt och hur som helst icke-eftersträvansvärt.

Så Israel måste bort.

Anonym sa...

Alex här delar uppfattning med Hamas och Islamiska Jihad trots att Israel är den enda stat i Mellanöstern som har fullständiga demokratiska fri och rättigheter för alla sina medborgare oavsett etnicitet och religion.
Trist att se att så extremt israelfientliga och islamistsympatiserande åsikter finns i Sverige.

Alex sa...

Anonym: Att jag är Israel-fientlig gör mig inte till islamistsympatisör.

Anonym sa...

Håller helt med Ulf om att det är vidrigt att se hur dom islamistiska terroristerna i Gaza angriper Israel utan hänsyn till att civila ofrånkomligen drabbas när Israel försvarar sig helt rättmätigt.
Gud give att Hamas lägger ner vapnen så blodbadet upphör.

Guardian sa...

Jadu Roth….
Nackdelen att sitta borta i Indiana, USA, och uttala sig om svenska förhållanden som du inte har koll på, är oftast att man har fel.
När det gäller min kommentar om DN –Läs om, läs rätt!

Om rasismen i Israel bara legat på 10% hade jag varit mer än nöjd, nu är siffrorna betydligt högre – och motsvarande siffror i Sverige hade med all rätt gett ett ramaskri….

Illustrerande för din okunskap är att de 10% du hänvisar till råkar vara rasistiska Sverigedemokraterna , ett parti som av en händelse råkar har ett stort stöd till Israel högt på agendan - gissa varför...


I övrigt så har jag inga kommentarer till dina åsikter om att världen inte ser ut som du önskar att den skulle göra, eller vem du behagar lyssna på.

A-K Roth sa...

Guardian: Är du nationalitetsrasist med tvångstankar, som du går på? Det är en återkommande litania.

Kan berätta att lokaltidningen hade kriget mot Hamas på första sidan när Israel svarade på hundratals raketattacker. Två bilder på drabbade civila i Gaza och två bilder på drabbade israeler. Så bakom flöte är man här i Indiana. Svenska rubriker, ofta helt bakom flöte. Israel startade genom att slå tillbaka, typ.

Jag kritiserade bara din syn på det du kallar "problemen" i Malmö. Var inte r¨ådd fuor att använda ordet antisemitism. Det finns. Det handlar om allvarliga saker. Bor du själv i Malmö så du kan tala för dem eller ska jag komma med nån enfaldig plattityd mot dig? :)

Kan hålla med om att det kan vara plattityd med en rubrik som ”Vad som utlöst upptrappningen är oklart”. Finns inget oklart om det Hamas trappade upp. Israel måste försvara sitt folk.

Bulten i Bo sa...

Kan ju tillägga att mycket av de påstådda missförhållandena i Malmö har sin källa i en person som just precis avgått som rättspolitiskt talesman för ett svenskt riksdagsparti.

Anonym sa...

Behöver tydligen påpekas att Fredrik Sieradzki från Malmö judiska församling som pekat ut Malmös muslimer som främst skyldiga till antisemitism inte har med SD att göra.
http://www.varldenidag.se/nyhet/2011/12/14/Nu-satter-Malmos-judar-ner-foten/

Anonym sa...

"Ett litet glädjeämne på hemmaplan är att kyrkomötet i dag beslutat att uppmana den svenska regeringen att verka för att Palestina upptas som fullvärdig medlemsstat i FN."

Är det förenligt med FN:s stadgar att ta in en ny medlemsstat som i sin skrivna "grundlag" har målet att utplåna en annan erkänd och existerande stat dvs det blivande grannlandet Israel? Och så en annan väl så viktig fråga: hur tänker svenska kyrkan egentligen...?

Guardian sa...

Eftersom det i skrivandes stund inte existerar någon stat vid namnet Palestina, så blir det ganska märkligt att hänvisa till en "grundlag" för något som inte existerar...

Däremot kan man mycket väl ha synpunkter på palestinska organisationen Hamas stadgar, (om det nu var dom som åtsyftades) men i sådanfall bör man också ha motsvarande synpunkter på Likud och andra israeliska partiers stådpunkter.

A-K Roth sa...

Guardian, du missade ciationstecknen kring ordet grundlag. Tänk dig stadgar i stället.

Olof sa...

Ännu märkligare är varför vad som händer i grannlandet är så mycket mindre instressant. Sedan upproret startat i Syrien har fler än 20 000 dödats vilket naturligtvis är mångdubbelt fler än de som omkommit i Palestina/israel under samma period.

Men i Syrien är det få i Sverige som håller på ena eller andra(eller tredje) sidan, och framförallt är det inte så lätt att säga att skurken är USA, araberna eller någon annan enkelt identifierbar skurk.

Att Israel/pastina-konflikten har ett stort symbolvärde för många, och ett stort politiskt värde, gör att medierna självklart måste rapportera ordentligt om denna konflikt, men det är direkt stötande att krokodiltårarna är så mycket större när det gäller döda i denna konflikt än när det gäller t ex Syrienkonflikten.