2019-11-09

Glöm aldrig Novemberpogromerna - bekämpa antisemitismen!

Idag minns vi Novemberpogromerna, eller Kristallnatten som natten mellan den 9 och 10 november 1938 också kallas. Pogromerna iscensattes av nazister och denna natt brändes och förstördes över 1 400 synagogor och judiska bönehus i Tyskland. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades och mördades. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger. 

Synagogan i brand på Böhmerstrasse i Frankfurt 10 november 1938. Foto från Yad Vashem och hämtat från Levande Historia.

Antisemitismen ska bekämpas varhelst den visar sig. Låt oss aldrig tro att antisemitismen är något som kommer utifrån, att den aldrig kan finnas hos oss själva. Som Daniel Poohl skriver i Expo i dag:

"Det finns en tendens att alltid beskriva antisemitismen som något som kommer utifrån. Som något som fogar samman extremister från alla kanter. Eller, som lagts till, något som kommit med invandringen."

"Antisemitismen är ingen anomali. Den finns inte i utkanten. Den är en del av vårt samhälle."

"Antisemitismen är en del av det svenska och europeiska kulturarvet. Den ligger nedbäddad i vårt gemensamma medvetande. Den väcks till liv och får näring i tider av polarisering och social oro."

Jag sänder med några ord av Stig Dagerman på vägen:

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda - men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

4 kommentarer:

Klas Åmark sa...

Hur var det han sade, Stefan Löfven - antisemitismen är osvensk?

Anonym sa...


"Det finns en tendens att alltid beskriva antisemitismen som något som kommer utifrån. Som något som fogar samman extremister från alla kanter. Eller, som lagts till, något som kommit med invandringen."
"Antisemitismen är ingen anomali. Den finns inte i utkanten. Den är en del av vårt samhälle."
"Antisemitismen är en del av det svenska och europeiska kulturarvet. Den ligger nedbäddad i vårt gemensamma medvetande. Den väcks till liv och får näring i tider av polarisering och social oro."
EU byrå för fundamentala rättigheter har undersökt vilka som ligger bakom hatbrott mot judar. (Se länk nedan) Deras undersökning visade att för Sveriges del låg islamister (muslim extremist) bakom 40% av hatbrotten, vänster(extrema?) (left wing) 20% och höger(extrema) 18%. Sverige skiljer si från de flesta EU-länder genom den höga andelen islamister. EU-byrån har knappast en egen politisk agenda så jag betraktar resultaten i stort som trovärdiga. Nu är hatbrott lika avskyvärda oavsett vem eller vilka som begår dem, men det tyckas mig som om Expos syn och Ulfs blogginlägg behöver nyanseras.
https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2018-experiences-and-perceptions-of-antisemitism-survey_en.pdf
Klas Bengtsson

Anonym sa...

På morgonen vågade mina farföräldrar inte gå ut på gatan i Hamburg. Istället skickade de min då 8-årige far för att se vad som hänt deras butik. Där var ingeting kvar. De hade trots allt tur, de både förstod att det var dags att fly och lyckades hitta en fristad i Sverige.

Idag flyr judarna igen, denna gång ifrån Sverige som ger fristad till islamister och islamistiska terrorister.

Hur bekämpar (s) anti-semitismen i SSU? Vilka konkreta åtgärder har partiledningen vidtagit?

Homo Economicus

Anonym sa...

En reflexion...

SVT:s satirprogram Svenska Nyheter gjorde en stark belysning av problemet med antisemitismen i Sverige.
Inte SVT:s Agenda, Rapport eller Aktuellt! SVT:s skämtprogram tar alltså antisemitismen på större allvar än nyhetsprogrammen!

Kolla här: https://www.svtplay.se/video/24014715/svenska-nyheter/svenska-nyheter-sasong-4-8-nov-22-00?start=auto