2019-11-01

Nej, Leif Östling är ingen martyr. Hans avgång var nödvändig

Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv, tvingas bort från sitt uppdrag som ordförande  för Södertälje Science Park. Orsaken är att Leif Östling uttalat sig på ett sätt som många uppfattat som omdömeslöst eller till och med rasistiskt.

Här och där framställs Leif Östling nu som en martyr, en rakryggad person som straffas för att han använt sin yttrandefrihet. En sådan bild är djupt felaktig. Leif Östling har precis samma rätt som alla oss andra att använda sin yttrandefrihet. Och precis som för oss andra påverkas hans trovärdighet av vad han säger. Ett ordförandeuppdrag är ett förtroendeuppdrag. Saknas det förtroende för en ordförande påverkas verksamheten negativt.

Det är inte konstigt att förtroendet för Leif Östling försvann. I intervjun sa han bland annat: Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från Mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är. Han pekade också ut en särskild nationalitet som hade peka ut en nationalitet som enligt honom hade svårt att komma i tid på Scaniafabriken i Oskarshamn. Snacka om generaliseringar och stereotyper. Bakom bildandet av Södertälje Science Park står Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca och KTH. Jag har full förståelse för att de inte längre känner förtroende för den tidigare ordföranden.

Saken blir inte bättre av att Leif Östling lät sig intervjuas av Swebbtv, en kanal som enligt Expo kan kopplas till vit makt-rörelsen. Swebbtv har gjort sig ökända även för att sprida konspirationsteorier - till exempel att Palme-mordet aldrig har ägt rum, och att det egentligen var en atombomb som sprängde tvillingtornen i World Trade Center den 11 september 2001. -De plockar upp röster från Alternativ för Sverige, NMR och konspirationsteoretiker som är mer svårplacerade politiskt, och Sverigedemokraterna. De driver sin opinionsbildning genom sina gäster, säger  Jonathan Leman från Expo till SVT.

Så nej, Leif Östling är ingen martyr. Men respekt till Scania, AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun som reagerade snabbt. Så skriver till exempel Scanias vd Henrik Henriksson i ett uttalande: Jag känner inte igen mig i beskrivningen. Scania har sedan mer än ett halvt sekel tillbaka dragit stora fördelar av att kunna anställa människor från andra länder som sökt sig till Sverige för att få arbete eller flytt från krig och konflikter. Dessa medarbetare har aktivt bidragit till Scanias framgångar och internationalisering. Jag vill därför på hela ledningens vägnar understryka att Scania är och ska vara ett företag som är öppet för alla – oavsett religion, om man är kvinna eller man, gul, brun, svart eller av regnbågsfärg.

Ord och inga visor från Scanias vd. Jag blir alltid lite extra varm i hjärtat när svenska företagsledare slår tillbaka mot rasism och tydligt står upp för alla människors lika värde. Kampen mot rasismen är något som förenar oss och håller samman de allra flesta av oss.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Stereotyper finns det överallt. Jämför tex: Japanska bilar - håller länge dyra reservdelar. Amerikanska bilar - dålig väghållning. Italienska bilar - körglädje men går sönder. Tyska bilar - kvalitetskänsla. Men i grund och botten så är ju dessa stereotyper en spegelbild av stereotyper kring människorna som utvecklat och byggt bilarna. På samma sätt: Skandinavisk design - rena linjer, tidlös. Amerikansk design - prålig. Italiensk design - moderiktig. Är det numera politiskt inkorrekt att göra ett allmänt uttalande om hur ett lands och dess folks kultur återspeglar sig i landets designspråk?

Homo Economicus

Allmycke sa...

Österling måste vara totalt tondöv.

Anonym sa...

UB:
"Leif Östling har precis samma rätt som alla oss andra att använda sin yttrandefrihet."

sw Jo

UB: "Och precis som för oss andra påverkas hans trovärdighet av vad han säger."

sw Jo, framför allt måste han änka på hur de som inte håller med honom, tolkar eller väljer att tolka det hans säger, i sin egen kontext.


UB: "Ett ordförandeuppdrag är ett förtroendeuppdrag. Saknas det förtroende för en ordförande påverkas verksamheten negativt."

sw Jepp, ORD-FÖRANDE är någon som för ordet för de övriga.

UB: "Det är inte konstigt att förtroendet för Leif Östling försvann."

sw Nja, förtroendet finns nog kvar, för hans övriga omdöme och förmåga, Östling har ju gjort ett och annat som är imponerande, sedan faller han på detta, och man kan se det omvänt, att personer som sitter i katapultposition, emellanåt agerar i just detta perspektiv, ligger man i fronten, eller på toppen, så blåser det, och just de frågor Östling uttalar sig om, är ju verkligen kontroversiella eller känsliga i vår kultur,
så det är inget alls märkligt, ledare måste vara både omdömesgilla och modiga, och
ibland hettar det till, men det betyder inte att vi ska döma, (värdera), allt för mycket, utan mer konstatera. han är ju inte precis någon dumstrut.

UB: "I intervjun sa han bland annat:"

LÖ ""Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort.""
sw - så långt inget märkligt, det saknas inte väljare som håller med.
S.W

Anonym sa...

Det har blivit otänkbart att beskriva en situation i Sverige. Hur var det nu man sa, det finns ingen blindare än den som inte vill se.

Anonym sa...

Jag antar att Östling talar utifrån de erfarenheter han faktiskt har. Han är knappast född i farstun, både civilingenjör och civilekonom. Van att analysera. Att den nuv Vdn inte skulle hålla med var förstås inget överraskande. Men däremot tycker jag Östling generaliserar lite väl grovt utifrån begränsade erfarenheter. Något rasistisk, i meningen direkt förklenande av folk av viss nationalitet, tycker jag inte att han gör sig skyldig till ( dock vissa generaliseringar).

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Uppenbarligen har något hänt med Östling sen 2006. Då sa han bl a: "Sverige borde öppna gränserna, inte försöka stänga dem. Här finns plats för så där 20 miljoner människor.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=814620
Kan han ha omtöcknats av en relity check?
undrar
Klas Bengtsson