2019-08-06

Det är dags att stoppa utvisningarna till Afghanistan - Amnesti nu!

För några dagar sedan dödades 34 människor - mestadels kvinnor och barn - när en buss körde på en bomb i Afghanistan. Hade du missat det? Ja, det är inte så konstigt. Nyheter om civila dödsoffer i krigets och terrorns Afghanistan blir ofta bara en notis eller ett telegram i svenska medier.

År 2018 var ett av de dödligaste för civila i Afghanistan sedan talibanregimens fall. Afghanistan har passerat Syrien och toppar nu Global Peace Index över världens farligaste länder med avseende på krig och terrorism. Utrikesdepartementet avråder sedan länge alla svenskar från att resa till Afghanistan.

Ändå fortsätter Sverige att utvisa unga människor till Afghanistan. Det är en skam.

Antalet utvisningshotade unga uppgår kanske till 6000-8000 människor. Endast en mycket liten del av dessa unga människor kommer i praktiken att kunna utvisas. I stället ökar risken att dessa unga blir en del av ett skuggsamhälle, med en grogrund för utanförskap, kriminalitet och droghantering.

Den bästa vägen fram är därför att genom lagstiftning utfärda en amnesti för de ensamkommande unga som vistats i Sverige i över ett år. Vid sidan av de humanitära värdena med en sådan åtgärd skulle det underlätta integrationen av dessa unga i Sverige, vårt växande hem. Det är viktigt att föra fram kravet på en sådan amnesti till den migrationspolitiska kommitté som riksdagen tillsatt och som nästa år ska presentera sina förslag om en förändrad svensk migrationspolitik. Men kravet på en amnesti bör föras fram i alla relevanta sammanhang - situationen är akut för många av dessa unga människor och deras närstående. Stoppa utvisningarna nu!

Ge gärna stöd till den pågående manifestationen på Norra Bantorget i Stockholm, till stöd för de afghanska flyktingar och särskilt barnfamiljer. Om inte annat, så ta vägen förbi och prata med dem. Ett samtal är ett sätt att visa medmänsklighet och kan också betyda så mycket.

5 kommentarer:

Stigw sa...

Jag känner två barnfamiljer från Afghanistan där barnen går i skolan. Det vore grymt att utvisa även dessa. P.g.a. att Migrationsverket inte hunnit med så har barnen hunnit bli "Svenska". DVS. talar bra svenska och har svenska kamrater. En av fäderna har mordhot över sig av familjefejd. Det vore en tragedi om dessa familjer tvingades lämna Sverige.

Anonym sa...

1. Krig i hemlandet är inget asylskäl.

2. Om Sverige vill vara en rättsstat där lagen gäller lika för alla måste afghanerna utvisas.

Homo Economicus

marimeya sa...

Amnesti nu!
Vi har ungdomar som nu är nästan färdiga för att börja jobba efter fyra år i Sverige med utbildning. Vore väldigt korkat och oekonomiskt att inte ta vara på dessa människor, nu när vi har sån brist på arbetskraft inom vissa områden.

Eva Albertsson sa...

Håller till 110 procent med dig Ulf, kloka och föenuftiga ord! #amnestinu Volontär, språkcafe och läxhjälp!

gruelse sa...

Riksrevisionen (RR) har haft allvarliga synpunkter vid Riksdagens migrationspolitiska beslut åren 2004-15 (RiR 2017:25).

"Konsekvensanalyserna inför regeringens migrationspolitiska propositioner har haft brister, visar granskningen från Riksrevisionen. Bland annat har det saknats ekonomiska analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt beskrivningar av hur förslagen påverkar människor, myndigheter, kommuner och landsting."
https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/2017/konsekvensanalyser-infor-migrationspolitiska-beslut.html

För att förekomma RR:s kritik bör konsekvensanalysen också redovisas, gärna i ett kommande blogginlägg, i samband med den föreslagna amnestilagen för afghanerna.