2018-06-15

Ny Sifo: M backar, S-raset bromsas upp

I dagens väljarbarometer från Sifo minskar Moderaterna med hela tre procentenheter, från 23.6 till 20.6 procent. Det är Moderaternas sämsta resultat i en Sifo-mätning sedan Ulf Kristersson tillträdde som partiledare i oktober i fjol. Samtidigt ökar Centerpartiet med 2.7 enheter, från 8.1 till 10.8 procent.

Socialdemokraternas ras har bromsats upp, och i denna mätning får partiet 26.1 procent, en ökning med en knapp procentenhet. Resultatet ger den socialdemokratiska partiledningen ett andrum. Partiet är i denna mätning landets klart största parti. Sverigedemokraterna står i princip still och får 18.5 procent.

Kristdemokraterna minskar med 1.1 enheter och stannar på 2.4 procent. Visst är det för tidigt att räkna ut Kristdemokraterna, men det ser synnerligen mörkt ut för partiet. Det är svårt att motivera stödröstare ur ett opinionsläge på 2.4 procent.

I övrigt är förändringarna små. Vänsterpartiet går fortsatt bra och ökar något till 9.8 procent. Miljöpartiet och Liberalerna balanserar fortsatt på eller strax över fyraprocentsspärren.

Mellan blocken är det fortsatt jämnt. I denna mätning har de rödgröna ett litet övertag med 39.9 procent mot allianspartiernas 38.7 (Kristdemokraterna inkluderade).

Vilken regering tror ni kommer att bildas om denna Sifo-undersökning blev valresultat? Ni kan finna inspiration hos Unibet, som ger odds på 26 olika regeringsalternativ. Vad tror ni om en moderat enpartiregering för 8.50 gånger pengarna? Eller en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet för 7.50 gånger pengarna? Socialdemokraterna och Liberalerna ger 101 gånger pengarna, det kanske kunde vara något. :)

4 kommentarer:

Jonathan v sa...

Enligt studier kan det vara en fördel för kristdemokraterna att de ligger en bra bit under spärren för då kommer troligen fler personer än vad som krävs för att Kd ska klara av spärren som taktikröstar på Kd.
Om jag skulle tippa så kommer Kd klara av spärren och kanske få ett valresultat på 5 procent pågrund av taktikröstning.
Enligt studier ifrån riksdagsvalet 2010 så fick Kd ett mycket högre resultat pågrund av taktikröstning då de enligt studier hade cirka 3.9 i stöd och pågrund av taktikröstning så fick partiet 5.60 procent av rösterna, en bra bit över 4 procentspärren.

Anonym sa...

Vad skall man eg. tro om alla dessa undersökningar...? Många tycks visa anmärkningsvärt stora skillnader över kort tid. Men under den här mandatperioden måste det ha slagits rekord i mätningar. Jag tycker det varit minst en varje månad.

SCBs mätning lär ha chockat sossarna, och nu en undersökning där man ändå ligger under detta resultat ses som positivt. Andrum eller inte...

Kjell Eriksson

Jan Holm sa...

Ja mätningarna duggar tätt nu, bara att välja den man gillar bäst verkar det som.
Att allt mer tyder på att den parlamentariska situationen efter valet kommer att vara kaosartad är nog ingen högoddsare.
Med den osäkerhet som kommer att infinna sig efter valnatten, så är nog risken väldigt stor att börser,räntor och fastighetsmarknad kommer att krackelera och den stora privatupplåningskarusell som trissat upp bostadspriserna och medgett en ohämmad konsumtion, kommer inte längre att vara möjlig. Lägg till detta en begynnande lågkonjunktur och internationellt handelskrig, så lär inte den som tar på sig ansvaret att regera , ha någon avundsvärd uppgift.
Att regera i en högkonjunktur, med möjlighet att fördela pengar är en sak.
Det intressanta blir när pengarna inte finns och det enda som återstår är skattehöjningar och besparingar.
De prioriteringar som görs då, kommer att få regeringen att bekänna färg, oavsett vilken konstellation den har.

Orion77 sa...

Intressant analys av Lena Mellin i Aftonbladet. I stark sammanfattning: S och M låter nu rätt mycket som SD tidigare, och SD har nyanserat sitt budskap och säger nu att vi behöver viss invandring.