2018-06-19

Sverigedemokraterna - ett parti impregnerat av rasism

Jag får inte så sällan frågan om varför jag säger att Sverigedemokraterna "är ett parti impregnerat av rasism". Vore det inte enklare och tydligare att säga att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti? Kanske det. Men jag känner mig mer bekväm med formuleringen att Sverigedemokraterna är ett parti impregnerat av rasism.

Varför är det så? Sverigedemokraterna är ju trots allt ett barn av den nynazistiska rörelsen, och rasismen har följt partiet under hela dess existens. Men begreppet "rasism" är mångtydigt och samtidigt politiskt laddat. Läser jag Sverigedemokraternas partiprogram är det inte självklart för mig att definiera programmet som rasistiskt, utan snarare som nationalkonservativt, främlingsfientligt och populistiskt. De flesta väljare som stöder partiet är sannolikt inte rasister.

Däremot finns det så mycket rasism inom Sverigedemokraterna och bland partiets förtroendevalda att jag tycker formuleringen "ett parti impregnerat av rasism" på ett tydligt sätt gestaltar fenomenet. Som journalisten Niklas Orrenius skrev i Dagens Nyheter förra året: Jag har bevakat SD i över femton år, och sett en ström av ständigt nya människofientliga uttalanden. Ibland har de lett till uteslutningar – ibland har partiledningen sett mellan fingrarna (särskilt gällande personer högre upp i partihierarkin).

I dag läser jag tre nya avslöjanden om Sverigedemokrater och rasismen. Expressen berättar om riksdagskandidaten och Jimmie Åkessons medarbetare Mikael Bystedt som under flera år anonymt och systematiskt spridit hat mot muslimer, kallat araber för "jordens avskum" och lyft fram fördelar med rassegregeringen i USA. I Aftonbladet avslöjas hur Sverigedemokraternas nuvarande ordförande i Perstorp Lars Nilsson berömt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) arbete och erbjudit dem sina tjänster. Dagens ETC visar hur flera ledande SD-politiker ingår i ett hemligt nätverk, lett av högerextremisten och en av grundarna av Nationaldemokraterna Tor Paulsson. Och allt detta bara ur dagens nyhetsförmedling.

Så, ja - Sverigedemokraterna är ett parti impregnerat av rasism. Det är viktigt att regeringsfrågan efter valet 2018 löses på ett sätt så att detta parti utestängs från varje form av politiskt inflytande. De demokratiska partierna har - var för sig och tillsammans - ett särskilt ansvar för att se till att så blir fallet.

3 kommentarer:

Jan Holm sa...

Ja men sån tur då att de resterande partierna är sådana dygdemönster.
Förstår att det blir viktigt inför valet att finkamma allt som går för att vaska fram oegentligheter inom SD. För att kritisera deras politik och bemöta denna med egna konstruktiva ideer, blir det väl inte tal om.
Att ta över delar av deras politik, som skärpt migrationspolitik, går tydligen också bra, varken rasistiskt eller främlingsfientligt. Annars brukar ju sådant kallas hyckleri.

Anders nilsson sa...

Mitt I, Stockholm, har granskat kandidaterna på kommunlistorna
i Solna/Sollentuna. Tolv ! av sjuklöverns kandidater finns i belastnings-
registret. SD har ingen dömd som kandidat i dessa kommuner. Är då
sjuklöverns partier "impregnerade av kriminalitet" ? Expressen,
med en heltidstjänst för att trakassera SD, återrrapporterar förstås inte.
Och samarbetet med den kriminella Researchgruppen fortsätter. Den
tidningen är ett hot mot yttrandefriheten.

Orion77 sa...

Uppenbarligen studeras Ulf Bjerelds blogg av personer med sympati för SD. Bra, för då visas en del av de argument som förekommer på den kanten.

Valet i höst kommer att tvinga de övriga partierna att tänka nytt och fritt, att glömma gamla förlegade föreställningar om "ärkefiender" och att i stället ta fram ett mer statsmannalikt uppträdande i kommande regeringsförhandlingar.