Nu är det dags för Järvaveckan, eller Politikerveckan Järva som arrangemanget också kallas. Veckan pågår 9-17 juni på Spånga IP, mitt emellan Spånga, Tensta och Rinkeby. Liksom ifjol kommer samtliga partiledare att finnas på plats. Det är bra. Järvaveckan behövs som ett alternativ till Almedalsveckan och kan förhoppningsvis fortsätta att utvecklas i sin egen riktning.
Syftet med Järvaveckan är att vara en stor mötesplats för samhällsengagemang och "minska avståndet mellan folk och folkvalda". Arrangörerna vill skapa "dynamiska möten och samtal mellan samhällsaktörer och medborgare - såväl från Järva som från resten av staden och hela landet". Stora ord, som förstås måste fyllas med innehåll. Erfarenheterna från förra året och även årets programblad visar att arrangörerna varit framgångsrika med att skapa relevanta seminarier och samtal.
Däremot har man ännu inte lyckats att få de boende i stadsdelen att närvara i särskilt stor utsträckning. Det är kanske inte så konstigt. Som jag konstaterade förra året: "Järvaborna är inte annorlunda än andra svenskar - de går inte man ur huse för att lyssna på politiska debatter och anföranden." Och när dåvarande oppositionsledaren Anna Kinberg Batra förra året sommartalade på Mosebacke-terrassen på Södermalm dök det endast upp ett 150-tal åhörare, Så det är inte lätt. Det ska bli spännande att se hur arrangörerna gått till väga denna gång för att locka fler boende.
Järvaveckan är ett initiativ av Ahmed Abdirahman, grundare av den ideella föreningen The Global Village som är en partipolitiskt och religiöst obunden förening med hemvist i Hjulsta i Stockholm. Jag rekommenderar varmt följande reportage i Metro, om Ahmed Abdirahmans livsresa och om Järvaveckans framväxt.
I år är det valår, och det turbulenta politiska läget medför att politiska intresset är på topp. Järvaveckan har vuxit kraftigt år för år. Almedalsveckan bara fortsätter att växa. Någonstans måste det ta slut. Utmaningen kommer nästa år, 2019, året efter ett valår. Då får Järvaveckan och Almedalsveckan bekänna färg på allvar. Tills dess önskar jag arrangörerna ett varmt lycka till!
1 kommentar:
Spot on,
Varför i hundan ska en helt vanlig medborgare (eller knegare) avsätta tid för att lyssna på politiker? Det är ju så uppenbart att politikerna och alla i dess sold har ett intresse, dvs de får i praktiken betalt för att stå och kränga budskap.
Men åhörarna, alltså befolkningen, (Eller knegarna) som vart fjärde år går till valurnan, vars röster politikerna är beroende av för att bli återvalda, ja de som ytterst bestämmer, har kanske inte samma intresse av att avsätta tid för inbördes beundrar av redan frälsta.
Det finns ju annat att göra, försörja sig, eller koppla av, när man inte försörjer sig.
Nu är det inte fel på syftet, bra med fokus på Järvafältet, men ska man lyckas skulle det nog fungera bättre om man vände på perspektiven, så att upplägget blev branschorienterat. Det kanske uppfattas som fördomsfullt? Men i slutändan är det inte skillnad på människor, de kommer om det finns ett intresse. Detta intresse, betraktarens, är inte nödvändigtvis det samma som politierns. S.W
Skicka en kommentar