2018-06-06

Sverige, vårt växande hem!

I samband med nationaldagen uppstår ofta diskussioner om vari det typiskt "svenska" skulle bestå. I dag nöjer jag mig med att lyfta fram en ofta bortglömd aspekt. Internationella undersökningar visar att svenskarna intar en tätplats i Europa med avseende på positiv inställning till invandrare och flyktingmottagning. Svenskarnas positiva inställning till invandring och flyktingmottagning kan vara bra att bära med sig i dessa dagar, när diskursen vridits i en så negativ riktning.

I morgon torsdag förväntas riksdagen rösta ja till det rödgröna lagförslag som ger 9 000 ensamkommande unga från i huvudsak Afghanistan en chans att få stanna i Sverige, vårt växande hem. Regeringens förslag får stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet samt av enskilda ledamöter från Liberalerna och Kristdemokraterna. Det vill säga samtliga riksdagspartier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna (jag ber om ursäkt ifall jag missat någon enskild ledamot från de sistnämnda partierna). 

Det kommande beslutet är ytterst glädjande. Framför allt naturligtvis för de enskilda människorna som påverkas samt deras nya familjer och vänner. Beslutet är också glädjande eftersom det visar att politisk kamp kan löna sig. 

Det här beslutet har sannerligen inte fattats av sig själv. Beslutet har grundats i en folkrörelse där nätverksbaserade rörelser som Ung i Sverige och Vi står inte ut spelat en avgörande roll. Rörelserna har fått ett brett stöd, till exempel av glassbolaget Ben & Jerry's som motiverar sina insatser med att företaget vill "stödja den humanistiska folkrörelsen som river de murar som stänger ute människor och vara delaktiga i att skapa medmänskliga och interkulturella samhällen". Nu uppmanar Ben & Jerry's också till deltagande i det kärlekståg "Kärlek segrar" som Ung i Sverige genomför för att fira beslutet. Jag är glad och stolt över att Socialdemokrater för tro och solidaritet också har fått vara en del i den process som nu tar sig uttryck i riksdagsbeslutet.

  Lagförslaget har sina brister. Som Rädda Barnen påpekar påverkas inte situationen för de över 3 000 personer som sökt asyl i Sverige efter den 24 november 2015 och vid ansökan registrerats som ensamkommande barn, fått avslag på sin ansökan och väntat minst 15 månader på beslut. Men vi får ta en sak i taget och glädjas med alla dem som nu får möjlighet till ett liv i vårt underbara Sverige. Som Fatemeh Khavari skrev på sin Facebooksida för några timmar sedan: 

Svenska flaggans dag är idag, så glada vi är över att leva med svenska folket. Styrkan i civilsamhället som ni visar har blivit internationellt känt genom protesterna mot utvisningarna till Afghanistan. Det är ni som skriver historia. När vi hör paraden i huvudstaden ska vi inte titta på de höga människorna utan blunda och se ansiktet på alla de hjälpare som står med ungdomarna. En parad för er. Från aktivisterna, till familjehemsföräldrarna, till de som går emot partilinjen i morgon, till Ben & Jerrys människorättskommitté. Ingen har bredare stöd än vi. Vi flaggar för Svenska folkets styrka idag!

Själv tänkte jag nu fira nationaldagen på mitt eget sätt. Trevlig kväll! 

fo

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, men detta med glassen är lite tramsigt, när Sjöstedt sitter och glassar. man måste kunna tänka tvärt om, vad hade rörelsen, eller tro och solirdaritet sagt om ett företag, varför inte Arla, gått ut med reklam på alla mjölkpaket, om att sänka skatten eller minska invandringen till Sverige? Det skulle för den delen te sig absurt, blott tanken, men nu verkar det som att denna Fatimeh, är det den enda kvinnan i gruppen, haft goda försänkningar på Södermalm, och fått uppbackning av ett amerikanskt livsmedelsbolag.
Visst är det alltid intressant med goda historier, och detta är en, men konsekvensen, det är detta som är problemet, att det finns en annan sida av myntet.

Det blir en fånig kamp i Sverige om glassreklam, och själv visste jag inte ens om att märket fanns, och eftersom jag är emot att företag, tex kinesiska Volvo, lägger sig in Svensk inrikespolitik, eller för den delen Ryssland, om de köpt något företag som borgarna kommer att sälja ut, kanske något relaterat till försvaret, så är det lika dumt med ett amerikanskt företag, vars talesperson alltså förefaller vara djupt personligt involverad i frågan. Det får man så klart, men att just göra reklam och politik, där personliga politiska uppfattningar, nyttjas till företagets reklambudget, blir ändå lite märkligt, alltså inte i det enskilda fallet, men väl omvänt, om det Svenskt näringsliv började göra reklam på konsumentprodukter mot tex kollektivavtal. Detta med No Logo och det offentliga rummet verkar ha fått vänstern förbi, alltså just i denna fråga. S.W

Anonym sa...

Trevligt att Fatemeh Khavari tagit stöd från Ben & Jerrys, och även berömmer bolaget. Till vardags bojkottar Khavari och hennes kamrater i vänsterfalangerna Ben & Jerrys, eftersom företaget har affärsintressen i Israel. Det går tydligen bra att handla med fienden för att främja sina personliga politiska intressen! Eller så är det helt enkelt på grund av att Khavari delar lägenhet med glassbolagets talesman:-)

Homo Economicus

Swen Söderman sa...

Varför skulle det vara ett problem för vänstern, att ett företag på en rad politikområden;miljö, mänskliga rättigheter osv. antagit schyssta policys och samtidigt marknadsför sig med dem som stolta paroller.
Jag tycker att de är väldigt bra att Bens&JJerrys tar ställning för öppenhet, medmänsklighet och mänskliga rättigheter.
Hur kan det vara ett oroblem för bändtern?
Alla goda krafter som vill och kan bidra till att skapa en rättssäker och solidarisk asylpolitik behövs!

Anonym sa...

Det är ju sant att " svenskarna intar en tätplats i Europa med avseende på positiv inställning till invandrare och flyktingmottagning" enligt den undersökning Ulf hänvisar till. Men Ulfs sanningar är påfallande ofta inte relevanta för de politiska frågor han berör. Diskussionen nu gäller främst omfattningen av invandringen. Då vill en absolut majoritet av medborgarna minska invandringen och de som stöder Ulfs linje är en lika klar minoritet. Socialdemokraternas officiella linje är ju att i praktiken både minska både asyl- och arbetskraftsinvandring, vilket de är ensamma om, möjligen med undantag av SD. Det är också påfallande att argumenten för att invandringen är nödvändig för framtida välfärd har tystnat eftersom alla seriösa forskare (Ekberg, Hammarstedt, Ruist m fl) konstaterat att invandrare konsumerar mer välfärd än de producerar under sin tid i Sverige. De kulturella komplikationerna inte att förglömma.
Ulf har ju rätt i att beslutet om "gymnasieamnestin" inte fattades av sig självt. Visst har lobbygrupperna spelat en stor roll, men denna pyrrhusseger hade knappast varit möjligt utan miljöpartiets hot om regeringskris. Och som Staffan Danielsson påpekade i riksdagsdebatten är sista ordet inte sagt. Nästa kris kommer om inte förr så när de som inte uppfyller de nya kraven ska utvisas. Då kommer samma lobbygrupper att mobilisera igen till nytt förfång för socialdemokraternas trovärdighet och sammanhållning.
Klas Bengtsson

Dan sa...

Det här rör upp känslor bland svenskarna. Är rädd att S har fattat ett fatalt
beslut som kommer att splittra landet ändå mera i synen på invandring

Anonym sa...

Härligt med glass i sommarvärmen! Jag undrar om aghanamnestin nu har fått dig att välja fler av den kapitalistiska multinationella livsmedels- och dagligvarujätten Unilevers produkter?