2016-05-17

Sverigedemokraterna och "Det är dags att välta bordet!"-retoriken

Jag bloggar inte särskilt ofta om Sverigedemokraterna nu för tiden. Partiet tycks ha marginaliserats i debatten.

Förra året tog Sverige emot närmare 170 000 asylsökande - en siffra som vida överträffar varje Sverigedemokrats värsta mardrömmar. Redan när Sverige tog emot bråkdelen så många ondgjorde sig Sverigedemokraterna över "massinvandringen". Partiet saknar nu politik över hur vi bäst skall gå till väga för att underlätta integrationen av alla dem som kommer att få sina asylansökningar beviljade.

Sverigedemokraternas framgångsvåg i opinionen är bruten. Den politiska debatten har under våren handlat om traditionella vänster-högerfrågor som till exempel lönenivåer och den svenska modellen (bortsett från de senaste veckornas turbulens kring handskakningsritualer och Miljöpartiets kris). Allianspartierna har enats om att nu inte lägga någon gemensam budget, och har därigenom trots Decemberöverenskommelsens fall berövat Sverigedemokraterna möjligheten att fälla regeringen.

På många sätt har Sverigedemokraterna därför blivit ett mindre intressant parti att skriva om. Men det betyder absolut inte att partiet "normaliserats" och börjat bli ett vanligt parti. I dag berättar Aftonbladet hur Sverigedemokraterna samverkat med hatsajter som spridit rasistiska  budskap på ett sätt som hade varit otänkbart för varje annat riksdagsparti.

Jag blev beklämd men inte förvånad när jag läste hur Dagens Nyheter förre chefredaktör Hans Bergström, medlem av Liberalerna, aktivt gav Sverigedemokraterna strategiska råd i samband med budgetomröstningen efter de rödgröna partiernas valseger 2014. Med dramatiska och storvulna utrop som Det är dags att välta bordet! uppmanade han Sverigedemokraterna att utlösa regeringskris. I efterhand legitimerar Hans Bergström sitt agerande med att Sverigedemokraterna är ett riksdagsparti under utveckling.

Jag har aldrig riktigt förstått argumentet att det skulle vara legitimt att samverka med ett parti bara för att partiet sitter i riksdagen. Om ett renodlat nazistiskt parti kom in i riksdagen så skulle det argumentet inte ha samma bäring. I stället tror jag att argumentet främst används av personer som inte reagerar lika negativt på Sverigedemokraternas politik.

Aftonbladets reportage idag förstärker bilden av Sverigedemokraterna som ett parti som länge bidragit till att sprida rasism och främlingsfientlighet. Jag är glad att allianspartierna i Sverige hittills varit konsekventa i sin vägran att samverka med Sverigedemokraterna. Jag hoppas att de kommer att orka vara det i framtiden också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att Bergström spelat under täcket med sverigedemokraterna efter valet. Men huvudproblemet är ett annat. Sverigedemokraterna har ätit sig långt in bland socialdemokraternas (tidigare) kärnväljare, LO-medlemmarna. Detta är en direkt konsekvens av migrationspolitiken, en politik som Bergström var kritisk mot redan innan regeringen gjorde sin 180-graderssväng i höstas. Hade den falang inom s som Ulf representerar får bestämma hade situationen varit ännu värre.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Vad anser du om socialdemokraternas mångåriga samarbete med VPK, och dess nuvarande gestaltning Vänsterpartiet? VPK var visserligen invalt i riksdagen, men hade en djupt odemokratisk värdegrund. Liksom sverigedemokraterna, så är förtroendevalda vänsterpartister i nutid aktiva i rasistiska digitala och IRL fora.

Anonym sa...

Följande fråga infinner sig tämligen naturligt: Använde Bergström sitt inflytande för att försöka "välta bordet" även under sin tid som chefredaktör ?

Kurt sa...

Hans Bergström tjänade en miljard på privatiseringen av skolan. Men mycket vill ha mera och han är bered att göra precis vad som helt för att få chansen att hinna tjäna ytterligare några hundra miljoner