2016-05-29

Spännande partiledardebatt i SVT Agenda

Strax är det dags för partiledardebatt i SVT Agenda. Det är den första partiledardebatten efter regeringsombildningen och Miljöpartiets kris. Dessutom är det Isabella Lövins första partiledardebatt som språkrör.

Isabella Lövin gör sin debut i ett för Miljöpartiet mycket dystert opinionsläge. Partiet får i dag med 4,2 procent sitt sämsta resultat någonsin i Svensk väljaropinion från Novus/Ekot.

I övrigt är opinionsläget relativt jämnt mellan blocken. I Svensk väljaropinion får de rödgröna partierna 38,4 procent, mot allianspartiernas 41,8 procent. Det är anmärkningsvärt att allianspartierna misslyckats med att utnyttja regeringens parlamentariska svaghet och Miljöpartiets kris till att rycka ifrån i opinionen. Borgerligheten är politiskt demobiliserad. Som kuriosa kan nämnas att vid motsvarande mätning under förra mandatperioden - i maj 2012 - hade de rödgröna skaffat sig ett försprång på sju procentenheter, ett försprång som Alliansen inte lyckades ta ifatt.

Hur kommer då partiledardebatten i Agenda att gestalta sig? Miljöpartiets kris kom ytterst olägligt för regeringen, som äntligen hade lyckats åstadkomma en politisk dagordning där traditionella vänster-högerfrågor stod i centrum. Den rödgröna regeringen styrde med egen budget, ekonomin gick strålande och alla talade om den svenska modellen. Stefan Löfven kommer nu att göra sitt allra bästa för att tillsammans med Isabella Lövin få debatten att åter handla om dessa ting - jobb, samhällsbygge, skola, bostäder och klimatfrågor. Dessutom kommer frågor om lag och ordning samt integration/etablering att ta plats.

Frågor att hålla utkik efter: Vad menar egentligen Stefan Löfven med "enkla jobb"? Kommer Jonas Sjöstedt att ha med sig en kolbit in i studion? Hur kommer Alliansen att hantera de frågor där de är splittrade - till exempel flyktingmottagning, låglönejobb, förstatligande av skolan? Hur skall Jimmie Åkesson hantera det faktum att Sverigedemokraterna nu hamnat helt vid sidan av debatten? Har alla medverkande kammat sig ordentligt, eller råkar någon av dem se ut som en vanlig människa?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du hade helt rätt i att Sverigedemokraterna har hamnat vid sidan om i debatten. Lite på samma sätt som om Zlatan skulle kolla på en Gothiacupmatch kunde Åkesson titta på när hans ämnen diskuterades.

Anonym sa...

Oroande är förstås att tittarna ändå ( enligt undersökning ) ansåg att SD gjorde bäst ifrån sig i debatten. SD kan ha gått ner i opinionen, men är fortfarande betydligt större än det senaste valresultatet.

Lite konstigt blir det också när politiker hänvisar till rådande lagstiftning när de säger att de inget kan göra. Jag trodde i min enfald att det var just politiker som stiftade lagar, föreslog lagförändringar mm. Stefan Löven talade bara om nolltolerans mot sexuella övergrepp från asylsökande/flyktingar, inget om konsekvenser, och svarade aldrig på Ebba Busch Thor fråga om han inte ansåg utvisning var ett rimligt krav. Svagt av Löven.

Kjell Eriksson

Enn Kokk sa...

Det är svårt för Miljöpartiet att bryta den nedåtgående trenden i opinionen, och det var nog mera det än Isabella Lövins faktiskt riktigt hyggliga insats i debatten som färgade av sig på Expressens och läsarnas omdöme om hennes prestation i TV-debatten.

Orion77 sa...

Jag såg bara en del av debatten, men av det som jag såg var det mest usla programledarnas passivitet, de borde ingripa när någon eller några av kombattanterna avbryter talaren, och bara tjafsar som småbarn. Dela ut ett gult kort, och i värsta fall ett rött!

Ser knappast någon mening med att se "debatter" av denna typ i fortsättningen. Och den stora frågan blir: Finns det någon egentligen som man skulle kunna rösta på 2018? Om de håller på så här?