2014-10-03

Stefan Löfvens ministrar - fler överraskningar än väntat

Stefan Löfvens regeringsförklaring bjöd som väntat på få överraskningar. Texten var detaljerad när det gällde den politik som Socialdemokraterna enats kring, mindre detaljerad när det gäller hur politiken skall finansieras och hur den skall kunna röstas igenom i riksdagen. Finansieringsfrågorna blir en fråga för budgetpropositionen, genomförandedelen blir en prövosten för Stefan Löfvens förhandlingsskicklighet.

Regeringen innefattar 24 ministrar - 12 kvinnor och 12 män. När det gäller de enskilda ministernamnen innehöll listan fler överraskningar än vad jag hade trott. Det tycker jag är bra. Den stora överraskningen var Alice Bah Kuhnke, som är generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor sedan 2013. På så sätt får Kulturdepartementet en chef som är väl förankrad i kultursfären, men som saknar erfarenhet från politiskt arbete på denna nivå. Det var också en överraskning att Halmstads kommunråd Aida Hadzialic, endast 27 år gammal, blev gymnasie- och kunskapslyftsminister. Andra ministernamn som Annika Strandhäll, Åsa Regnér, och Helene Hellmark Knutsson var också oväntade, men hade ändå då och då lyfts fram i diskussionen som tänkbara personer. Jag skall med särskilt intresse följa Helene Hellmark Knutssons verksamhet som högre utbildning- och forskningsminister, vad jag känner till har hon inte alls arbetat med dessa frågor tidigare. Men det kan mycket väl vara jag som är dåligt påläst där.

Jag är också glad att Anna Johansson kommer med i regeringen. Överlag är jag positivt överraskad att Stefan Löfven valde att satsa på så många unga och i rikspolitiken oprövade kort.

15 kommentarer:

Ludvig sa...

Detalj men ändå, inte Ungdomsstyrelsen, Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor.

Bengt B sa...

Ytterligare en detalj (apropå tidigare kommentator). Inte Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor. Utan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
Apropå S-ministrarna. Alla möjliga parametrar har ju Löfven använt. Men parametern erfarenhet har väl ändå lite grann kommit bort? Och bortglömda personer: Erfarenhet från regering (exvis Jämtin) och från riksdagen (exvis Veronica Palm).

Orion77 sa...

En intressant sak på det utrikespolitiska området: Sverige erkänner Palestina.

Här bryter Löfven ny mark. Men beslutet är inte okomplicerat, se t ex Wolfgang Hansson i Aftonbladet.

Dessvärre är "tvåstatslösningen" överspelad (om man inte lyckas återföra de ockuperade områdena till Palestina som Israel har stulit och bebyggt på Västbanken).

Efter allt elände som Israel har ställt till med i Mellanöstern vore det hederligare att FN rev upp sitt beslut från 1947 att dela Palestina och upplåta merparten för den nya staten Israel. Israels politiker har inte visat att de kan förvalta området på ett sätt som står i överensstämmelse med Balfourdeklarationen, eller med vanligt anständigt uppförande gentemot grannskapet.

Israel bör i stället söka en ny plats för sin stat, någonstans där de är välkomna och kan leva ifred med grannarna.

Anonym sa...

Enligt Svenska Dagbladet så har den nya ministern för högre utbildning och forskning inte ens en akademisk grundexamen...
http://www.svd.se/nyheter/valet2014/nya-hogskoleministern-saknar-hogskoleexamen_3978131.svd
Vad det sänder för signaler till universitetsvärlden behöver jag väl inte tala om?

Unknown sa...

Orion 77,

skulle alternativet vara att PLO-, Hamas-, Hizbollah-folket och så vidare bringar ordning i området, där Israel misslyckats?!

Orion77 sa...

@Hans G Eriksson.
Om man absolut vill bosätta sig på ett ställe där det redan bor folk, och börjar med att mörda och fördriva innevånarna (ex Deir Yassin och framåt), så är det rätt naturligt att dessa protesterar så gott de kan.

Vad gör du själv om din bostad blir utsatt för tjuvar och mördare? Och ingen polis finns att söka hjälp av?

Visst skulle Israels innevånare kunna leva ett bättre liv om landet flyttade till något ställe där de vore välkomna, och där inga redan boende skulle behöva köpas ut/fördrivas.

Tiden för kolonisationsföretag av 1800-talstyp är förbi.

Anonym sa...

På Twitter är förväntningarna stora på vad framtidsministern och kunskapslyftsministern ska kunna åstadkomma tillsammans med cykelsmurf färgsmurf o trollkarlssmurf.

Unknown sa...

Orion 77,

du är medveten om att du svarar på:

"skulle alternativet vara att PLO-, Hamas-, Hizbollah-folket och så vidare bringar ordning i området, där Israel misslyckats?"

(Situationen från 1948 föreligger alltså inte och kan därför inte vara ett alternativ idag.)

Orion77 sa...

@Hans G Eriksson
Jag förstår att du tycker att jag inte svarar på din fråga: "skulle alternativet vara att PLO-, Hamas-, Hizbollah-folket och så vidare bringar ordning i området, där Israel misslyckats?!"

I sitt försvar mot Israel har det uppkommit olika fraktioner på den palestinska sidan. Inget konstigt i det. Nu har dock Hamas och Fatah kommit överens, hur det förhåller sig med Hizbollah vet jag inte. Men via FN är man nu på väg att s a s kunna stämma Israel för krigsbrott.

Mitt svar är Ja, om Israel slutar att bekämpa palestinierna och slutar att stjäla mera mark, så behöver palestinierna inte längre kriga mot Israel. Ej heller inbördes, de är nog ganska trötta på krig nu. Naturligtvis förutsätter detta att Israel lämnar tillbaka de områden som de har stulit.

Och ännu bättre vore, för både Israel och palestinierna, om Israel flyttade bort från Mellanöstern. Det finns säkert någonstans där en ny stat för Israel kan etableras, efter vederbörliga förhandlingar med dess nuvarande ägare.

Det är ju detta som försummades när FN beslöt att dela det förutvarande Palestinamandatet år 1947. De boende i Palestina påtvingades en stor och växande grupp av immigranter, som genast bar sig förskräckligt illa åt, och under åren blivit allt värre.

Alltså: Gör om, gör rätt.

A-K Roth sa...

Orion 77 verkar ha problem med ett folk, ett visst folk och inte med något annat folk. Tråkigt. Inläggen om detta folk och detta folks land och historia är så fulla av ignorans och lögner att man häpnar.

Anonym sa...

Orion 77 förtränger i sitt Israelhat att araberna redan 1922 fick närmare 80% av det ottomanska Palestina i form av den nya staten Transjordanien och att araberna, inkl. de s.k. Palestinierna sa nej till en egen stat 1947 och istället samfällt anföll det nya Israel vars invånare ärligt köpt landet av arabiska storjordägare.

Unknown sa...

Orion 77,

också vi har en del att lämna tillbaka, om det skulle fungera så. Det gör det inte.

Ordet stjäla klingar väldigt ihåligt när det gäller mark som ingår i en krigsutvecklingen initierad på motsidan.

För övrigt skjuter du in dig på Mellanösterns enda demokrati och får det att låta som om du ser fred och harmoni i resten av området. Om Palestinierna bara... brukar det heta.

Judarna tar hand om varandra. Det är väl inte det man spontant tänker på när det gäller befolkningen i övrigt i Mellanöstern.

Orion77 sa...

Så förbittrade, förgrämda och onödiga inlägg ... för att jag välkomnar Regeringens beslut att erkänna staten Palestina!

Unknown sa...

Orion77,

lite mer sa du allt.

A-K Roth sa...

Det här sa du, bl.a. Orion77:

"Och ännu bättre vore, för både Israel och palestinierna, om Israel flyttade bort från Mellanöstern."

Sammantaget med många andra av dina åsikter har du ett problem.

Är det förbittrat att peka ut ignorans och förakt?