2017-01-29

Det går fort nu - i USA och i Sverige

Det går fort nu.

I USA har Donald Trump under sina första dagar som president hunnit med att uttala sig positivt om tortyr och förorda skendränkningar som förhörsmetod, beslutat att påbörja bygget av en fysisk mur mot Mexiko och stänga gränsen för flyktingar och för medborgare från flera arabiska stater.

Samtidigt i Sverige har moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnat för samverkan med Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter och som hon själv betraktar som rasistiskt. I Ekots lördagsintervju igår valde moderaternas vice ordförande Elisabeth Svantesson att beskriva Sverigedemokraterna som ett parti med "speciella rötter" i stället för det vedertagna uttrycket "nazistiska rötter". Normaliseringsprocess pågår och Jimmie Åkesson gnuggar händerna.

Vad händer nu? Jag vet inte. Men svaren på följande frågor får stor betydelse för den fortsatta händelseutvecklingen, i USA och i Sverige.

USA

Hur kommer de amerikanska domstolarna att förhålla sig till Trumps försök att genomföra sina förslag? I maktdelningens USA har domstolarna en viktig roll att spela. Trumps beslut har fattats i form av dekret, och dekret får inte strida mot gällande lag (utom i fall av särskild säkerhetspolitisk betydelse). Domstolarna lär få mycket att göra, och deras avgöranden påverkar Trumps möjligheter att genomföra sina förslag.

Vem vinner maktkampen inom republikanerna? Javisst, republikanerna har majoritet i kongressens senat och representanthus. Men republikanerna är djupt splittrade och missnöjet mot Donald Trump har varit vitt utbrett. Trumps möjligheter att genomföra sin politik blir starkt beroende av hur maktkampen inom republikanerna gestaltar sig.

Hur reagerar världssamfundet på Trumps politik? Hur kommer Ryssland att förhålla sig? Hur kommer USA:s bundsförvanter i Europa att agera? Kommer USA att mötas av så starka motaktioner att Trumps ställning, eller åtminstone hans politik, blir omöjlig? Världssamfundets reaktioner får konsekvenser även för USA:s ekonomi och i förlängningen för den amerikanska väljaropinionens inställning.


Sverige

Hur reagerar väljaropinionen på Moderaternas nya linje gentemot Sverigedemokraterna? Om Moderaterna växer i opinionen stärks Anna Kinberg Batras ställning och den nya linjen befästs och kan utvecklas. Men om Moderaterna inte växer, eller i stället till och med minskar, försvagas Anna Kinberg Batras ställning ytterligare och partiets normalisering av Sverigedemokraterna uppfattas, åtminstone för en tid, som ett felsteg.

Hur ställer sig Centerpartiet och Liberalerna? Var går dessa partiers smärtgräns för fortsatt allianssamarbete? Hur länge kan Annie Lööf och Jan Björklund acceptera att alliansens statsministerkandidat förhandlar med Sverigedemokraterna vid sidan av allianssamarbetet? Hur reagerar Centerpartiets och Liberalernas medlemmar på att Moderaterna öppnar dörren för ett rasistiskt impregnerat parti som Sverigedemokraterna?

Vad händer inom Moderaterna? Det finns moderater som ser med djup ovilja på partiledningens nya linje, och en del aktiva medlemmar har till och med lämnat sina uppdrag och till och med partiet. Blir den nya linjen ett segervapen för Anna Kinberg Batra internt, eller blir det tvärtom. Här kommer väljaropinionen förstås att bli av stor betydelse.
*

Det är för tidigt att försöka ge någa svar. Så håll ögonen på frågorna i stället.

9 kommentarer:

Orion77 sa...

Inga svar, men en fråga: Hur snart kommer AKB att lämna rodret i M? För detta går inte!

Anonym sa...

kanske skulle man ha mer fakta på bordet. Vi får fråga Helene Lööw.

Hakkorset och Wasakärven - nationalsocialismen i Sverige 1924-1950
Nazismen i Sverige 1924-1979
Nazismen i Sverige 1980-1997
Nazismen i Sverige 2000-2014

Tiden 1997 - 2000 har en lucka - det är dags att någon historiker eller statsvetare sammanfattar hela perioden 1980 till 2016, så det så. Det är ganska angeläget, eftersom NyD bildas och fångar upp det groende missnöjet i Sverige 1991 - 1004, och faller sedan samman som ett korthus, varpå valet 1994 blir ett segertåg för S, men inte 1998, och nu blir Svenska politik beroende av mp som balansspelare, och det finns ingen motpol med ett pop-parti, varför politiken rörs sig mot det gröna och frihetliga perspekivet, och kulminerar 2002. Resten är historia. S.W

Anonym sa...

@ Orion 77
AKB kommer inte att lämna rodret pga av detta. En klar majoritet av moderatsympatisörerna är ju positiva. Tom många från övriga alliansen. Och så vitt jag minns krävde Björklund förra året att regeringen skulle bjuda in SD till samtal. (En ny studie av SD-sympatisörer i Skåne inte var vad Clinton kallade the deplorabels ( om hälften av Trumps väljare, något hon senare bad om ursäkt för) utan högst normala väljare.)
För övrigt lär vi inte få några svar som går att lita på från någon i regeringsfrågan förrän vi har skarpt läge förrän efter valet.
(Jag avstår från att kommentera andras rötter och samarbete eftersom jag upptäckt att jag då inte publiceras.)
Till mångas förvåning gör Trump vad han sa att han skulle göra. Och hittills är republikanerna i kongressen förvånansvärt passiva. Även vicepresidenten, som i dec 2015 twittrade "Calls to ban Muslims from entering the U.S. are offensive and unconstitutional."
Och i värsta fall fortsätter trenden i Europa med början i Frankrike, där en socialdemokrati i spillror tycks välja en oväljbar (långt till vänster stående) presidentkandidat och där högerns förhandsfavorit Fillon utsätts för korruptionsanklagelser vilket kan öppna för Le Pen. Trenden i Europa är ju framför allt vanligt folks reaktion på migrationspolitiken och dess konsekvenser, vilket de som inte är vanligt folk inte förstår.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Jag håller med i stora drag. Fast jag vet egentligen inte hur man skall förhålla sig till ett parti som kan ha potential att få mer än 20% av rösterna... ?

Men jag tror ingenting på diskussionen om rötter. Partier är något abstrakt. I grunden konstitueras partier av människor med vissa uppfattningar.

Det finns ingen patenterad lösning på hur SD skall kunna decimeras. I en demokrati måste man övertyga väljare.
Skulle jag ändå tro något, så är det att hålla sig till fakta. Men hjälper inte ens detta, då är det som det är, och detta skulle jag personligen uppleva som djupt tragiskt i så fall . Men det är väl i så fall som är demokratins akilleshäl.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Ja, alltså, det är ingen (väljare) som tror att SD är nazister,
det är nog bara en av grundarna, som var ärkenazist, han är död
och var född 1931, och hoppade av till nationaldemokraterna 2002
när SP splittrades, just pga av att generationen före Jimmy och gossarna
faktiskt storstädade.

Partier består av människor, så se till att bemöt argumenten, och se till
att ha bättre argument och bättre fakta, om SD däremot har bättre fakta och bättre argument, så kan det komma att bli problem, i fråga om trovärdighet och tillit,
och stämmer inte fakta med den verklighet populus uppfattar, så är politiken svaret
skyldig.

Just nu är Annie Lööf i sitt esse. Löfven har fått vad han länge efterfrågat,
en splittring i alliansen,
- Fp har i klartext framfört, adekvat, att man kan tänka sig samarbete med s
(dvs Löfven som statssminster)
- men Lööf, hon ska avsätta Löfvén efter valet, oavsett vilket block som är störst,
men hon har ingen som helst förklaring för vem som ska bli statsminister istället,
och att lystern i blicken att döma, får vi förmoda att hon ser sig själv som statsminister, och en folkpartist till liberal, som finansminister.

Jo, what´s in it for me?
En extrem nyliberal, ska regera ihop med en sansad socialliberal, locka med mp, och sedan försöka få stöd av s, det är en bra plan, men den kommer inte att fungera,
s köper inte planen, och inte m heller. Suck vilken sandlåda. S.W

Orion77 sa...

"Det går fort nu" är rubriken på denna bloggpost.

Vad gäller USA är det förvisso så, och det gjorde det också när Adolf skred till verket som nyinstallerad rikskansler.

I Storbritannien tror jag att Brexitförhandlingarna kommer att gå långsammare, kanske hejdar man sig inför risken att UK splittras och de ohyggliga konflikterna i Nordirland väcks till liv.

Kan PM May sitta kvar, efter att ha fjäskat för Donald Trump?
Kan M-ordf AKB sitta kvar, efter att ha öppnat dörren för Jimmie Åkesson?

Anonym sa...

Orion77

Vad har USA gemensamt med Hitler?

Orion77 sa...

@Anonym 8:50 em -- Vad menar du? Jag konstaterar bara att President Trump agerar mycket raskt och beslutsamt, precis som den nyinstallerade rikskanslern Hitler gjorde 1933. Däremot jämför jag inte USA med sagde Hitler.

Läs vad det faktiskt står, eller inte alls.

Anonym sa...

Orion77

Läs själv vad du skriver. Inte ett ord om Trump i din jämförelse men vi kunde läsa mellan raderna eftersom du är helt förutsägande.