2017-01-18

Glad att Chelsea Manning snart är fri. Ge nu Edward Snowden skydd i Sverige!

Jag är väldigt glad att Chelsea Manning snart är en fri kvinna. Chelsea Manning dömdes (då under namnet Bradley Manning) i augusti 2013 av en amerikansk militärdomstol till 35 års fängelse för spioneri och stöld. Bakgrunden var att Manning läckt dokument om svåra missförhållanden i Irak, missförhållanden som USA bar ansvar för. Nu har Barack Obama, i ett av sina sista beslut som president, beslutat att kraftigt förkorta hennes fängeslestraff. Chelsea Manning beräknas bli fri den 17 maj 2017. Det är bra.

Världen behöver fler visselblåsare. I en tid av filterbubblor och relativiserade sanningar är det rätt att stå upp för transparens och öppenhet.

Sedan sommaren 2013 befinner sig en annan amerikansk visselblåsare, Edward Snowden, i exil i Ryssland. Edward Snowden tvingades fly efter att ha informerat The Guardian och The Washington Post om USA:s enorma övervakningsprogram av IT- och telefonnäten och överlämnat dokument som bl a påstås visa att USA och Storbritannien genomfört hackingattacker mot delegaterna på G20-mötet i London 2009.

Jag ser inga skäl till att Edward Snowden ska tvingas tillbringa resten av sitt liv i Ryssland. Snowden tilldelades 2014 Right Livelihood-priset och Europaparlamentet har i en resolution från 2015 uppmanat EU:s medlemsstater att ”lägga ner eventuella straffrättsliga åtal mot Edward Snowden och bevilja honom skydd".

Sverige bör nu ta täten och söka vägar att ge Edward Snowden en tillflyktsort i en demokrati som Sverige, i stället för i Vladimir Putins slutna och auktoritära Ryssland. Det vore bra för öppenheten, det vore bra för demokratin och det vore bra för Sverige.

1 kommentar:

Orion77 sa...

Jag håller verkligen med dig Ulf om det glädjande i beskedet att Chelsea Manning blir fri (den 17 maj). Synd bara att presidenten väntade så länge med detta kloka och rättvisa beslut. Fallet Manning är dock inte det enda; 209 fångar har fått "commutation" och ca 60 har fått "pardon". Och detta lär vara ovanligt många sådana beslut, jämfört med vad andra presidenter har åstadkommit.

Den misshandel som Manning utsattes för, med en tre års "häktning" under miserabla, tortyrliknande förhållanden var skandalös och mycket fjärran från vad som bör komma ifråga i ett rättssamhälle. Förhållandena i fängelset i Fort Leavenworth är kanske inte lika illa, men godtagbara enligt t ex våra principer är de antagligen inte.

Presidenten har själv angett något av riktlinjerna för dessa beslut. En viktig del är att ett sådant beslut inte kan gälla en person som inte har ställt upp i rättegång, det är därför som han inte har velat/vågat meddela ett motsvarande beslut rörande Edward Snowden.

Återstår att konstatera med vilket raseri presidentens beslut om Manning har utlöst på sina håll i USAs politiska kretsar. Installationen av Donald Trump som näste president lär inte medföra någon förbättring för de orimligt många fångarna i USAs fängelser.