2017-01-19

En sprängd Allians?

Nej, det var ingen bra dag för Alliansen.

Moderaterna har länge brottats med sviktande opinionssiffror. Anna Kinberg Batra har inte lyckats leva upp till rollen som en kraftfull, samlande oppositionsledare. Pressen på henne att ”göra något” för att bryta det politiska dödläget har varit stark.

Anna Kinberg Batra visste att Centerpartiet och Liberalerna inte skulle stödja hennes utspel. Ändå valde hon att genomföra det. I valet mellan att hålla samman Alliansen eller hålla samman sitt parti valde Anna Kinberg Batra det sistnämnda.

Jag kan förstå den frustration som pyr inom Moderaterna. Det finns en högermajoritet i Sveriges riksdag, ändå tillåts en rödgrön minoritet att regera. Men jag kan inte förstå den kommunikationskollaps som kringgärdade Anna Kinberg Batras utspel - sent och illa förankrat med allianskollegorna. Annie Lööf var inte nådig (för att uttrycka det milt...) när hon inför en samlad presskår berättade att hon informerats om utspelet genom "ett sent SMS igår".

Moderaternas agerande har inte bara blottat utan också förstärkt sprickan i Alliansen i regeringsfrågan. Liberala Dagens Nyheter skriver på ledarplats: En högst trolig konsekvens av utspelet är att Alliansen splittras. Någon gemensam grund som de borgerliga kan bygga sin politik på finns knappast längre.

Jag har efter dagens debacle svårt att se Anna Kinberg Batra komma tillbaka som en samlande kraft för oppostionen. Var det rent av i dag Anna Kinberg Batra avsatte sig själv som alliansledare?

Jag skriver på SVT Opinion om dagens händelser. Artikeln kan läsas här.

3 kommentarer:

Jan Holm sa...

Det hela ger iallafall en tydlig signal till väljarna.
Om väljarna önskar en annan regering än en sossedominerad, så finns bara alternativet M,KD och SD, eftersom C och L vägrar ta stöd från SD.
Hur sedan Sossarna ska kunna driva en konstruktiv migrationspolitik, med stöd av V,MP och C blir ju mycket intressant, eftersom C förespråkar en ohämmad invandring, kombinerad med en utpräglad låglönepolitik.

Anonym sa...

Nu fick vi det sannolika svaret på varför de olika allianspartierna inte kommer med utspel, de har helt enkelt inte kunnat formulera någon egen politik, för att inte riskera att binda upp partiet mot alliansen, men nu är det nog fritt fram att gå fram med egen politik i alla områden, (som alltså SD är fria att göra) och inte bara profiliera sig på sin egen profilfråga. Det är ju buskul, vad som hänt, och vad det leder till vet så klart inte ens huvudpersonerna. Men nog är Lööf svaret skyldig, hur hon tänkt regera, utan att fälla regeringen? S.W

Jonas sa...

Det hela förefaller ju mycket märkligt. Ett nästintill kamikazeliknande beteende från AKB. Kanske får vi nu förklaringen till att man inte velat fälla regeringen trots det eviga mantrat "Stefan Löfvén är skadlig för Sverige". Kanske dog Alliansen redan på valnatten? Men Annie Lööf kanske dolde sina kort och blev först tvungen att visa dem nu?