2009-01-12

Vart går Israel?

Israels krig i Gaza sätter nu sina märken även i Israel själv. Den israeliska dagstidningen Haaretz berättar att landets centrala valkommitté (Central Elections Committee) i dag med stor majoritet beslutat att förbjuda Israels arabiska partier från att ställa upp i de stundande parlamentsvalen! De arabiska partierna i Israel innehar sju mandat i Knesset.

Valkommittén är sammansatt av representanter från Israels största partier. De arabiska partierna Förenade Arablistan och Balad anklagas av valkommittén för provokation ("incitement"), stöd åt terrorgrupper och att förneka Israels rätt att existera.

Cirka 20 procent - 1.5 miljoner - av Israels befolkning är araber. Beslutet att förbjuda de arabiska partierna att kandidera i valet innebär att Israels status som Mellanösterns enda demokrati får sig en törn. Haaretz skriver: Israeli Arabs enjoy full citizenship rights, but have suffered from discrimination and poverty for decades.

Krig skördar alltid offer - även där man inte alltid väntat det. Låt oss hoppas att den israeliska krigspsykosen lägger sig - gärna i samband med en snar vapenvila - och att Israels Högsta Domstol har omdöme och kurage nog för att riva upp beslutet när den senast fredag prövar frågan.

6 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

och att förneka Israels rätt att existera

Jag antar att införande av en sekulär stat där religionstillhörighet är av noll och intet betydelse i civilrätten, ses som ett avskaffande av Israel.

Föga hopp för minoriteten att via det demokratiska systemet verka för apartheidsystemets avskaffande alltså. Hamas är säkert glada åt det.

BR sa...

Judiskhet är mer än en religionstillhörighet. Judar är en etnisk grupp.
Beslutet att förbjuda Balad och Ta ál att ställa upp i valet (således förbjuds inte partierna) grundar sig, efter vad jag förstår, på att dessa partier inte erkänner den judiska staten och förordar väpnad kamp mot den (lite mer än att verka inom det paralamentariska systemet).
Dessutom har flera av partiernas MK´s gjort otillåtna resor till Israels dödsfiende Syrien och till Libanon.
Beslutet omfattar givetvis inte araber i de andra partierna i Knesset
Man kan förstå om det blir en del emotionella övertoner i Knesset när landet de facto ligger i krig och det är möjligt att ISC upphäver beslutet, som Ulf säger.

Noteras kan att förra gången ett parti förbjöds att ställa upp i ett val var 1980 då framlidne Meir Kahanes Kach förbjöds delta.
Det partiet förespråkade utvisning av alla araber i Israel.
/BR

Anonym sa...

Ibland undrar jag, ulf, om israel ar en demokrati. jag menar visst, den har rattsakerehet (i alla fall for judar, inte sa mkt for araber) fri press, allmana val osv. Samtidigt verkar landet inte fungera alls. Domstolen tar beslut som alla ignorerar. En liten, beslutsam bosattarminoritet far igenom sina beslut. hela stader ignoreras, araber utsatts for rattsovergrepp... Ibland undrar jag om det inte liknar mer anarki an demokrati. Du som ar mer bevandrad i ideologier och samhallsystem, vad tror du? Ar jag ute och cyklar?
Eleni S

Anna sa...

Om något sådant går igenom i HD så är det en rättsskandal och i praktiken en avveckling av demokratin, och det tror jag faktiskt att Mazuz och HD fattar. Partierna har rätt att vara antisionister, men inte att förespråka våld för att nå sina mål. Att Arbetarpartiet kan rösta för det här förslaget (emot flera av dess mer prominenta medlemmar, se artikel) är också helt skandalöst.

Jag gillar inte Azmi Bisharas stöd av Hizbollah, men har någon brutit mot lagen och överfört information till fiende under krigstid (det var åtminstone det misstankarna mot honom gällde) så ska sådant ske i domstol. Inte genom att förbjuda hela partiet. Lagen om förbud mot att besöka länder som ligger i krig med Israel är också problematisk, minst sagt.

BR, Ehud Barak skickade faktiskt Azmi Bishara till Assad den äldre i Syrien någon gång 1999 eller 2000 för att diskutera Golanhöjderna. Det där med att besöka fienden kan vara praktiskt också. Och Israel hade aldrig kunnat nå en överenskommelse med PLO om inte vissa israeler hade ignorerat förbudet och åkt till Tunis för att diskutera med Arafat.

Kach är en annan sak, även om jag inte har läst Taal-Balads partiprogram. Ska Taal Balad bort så borde vi skippa Lieberman och Baruch Marzels parti och ett gäng andra extremister också.

Anna sa...

HD har just enhälligt ogiltigförklarat valkommittens beslut och den arabiska listan kan ställa upp i valen.

Ulf Bjereld sa...

Jag såg det - mycket glädjande!