2019-09-13

Det rör på sig i Moderaterna. Men vart går färden?

Jag vet inte riktigt vad som händer inom Moderaterna just nu. Kanske finns där en uppdämd frustration över valnederlaget 2018 och att partiet sannolikt utestängts från den politiska makten under hela den innevarande mandatperioden. Kanske jäser partiet av intern mobilisering inför den stundande partistämman i Västerås. Kanske är det ett svagt ledarskap som inte förmår hålla emot krav på symbolpolitiska utspel av olika slag. Men de senaste veckorna har Moderaterna på olika sätt förknippats med braskande politiska förslag på ett sätt som ställer Håkan Juholts omtalade popcornsmaskin i skuggan.

I onsdags visade jag hur Moderaternas förslag i gängvåldsfrågan fick orimliga konsekvenser. En man som döms för grov misshandel av sin hustru ska, enligt Moderaterna, bara få ett hälften så långt straff som en gängkriminell person som döms för en motsvarande misshandel av en annan gängkriminell person. Förslaget visar vad som händer när signalpolitik och symbolpolitik sätts före sakpolitik. Det är uppenbart att Moderaterna vill profilera sig i kampen mot gängkriminaliteten, och då lanseras braskande förslag utan någon konsekvensanalys. Det är djupt olyckligt, inte minst mot bakgrund av det stora samhällsproblem som gängvåldet och skjutningarna de facto utgör.


I dag kräver Moderaterna söndagsöppet på systemet, trots att forskning visar på ett samband mellan tillgänglighet, konsumtion och alkoholrelaterade skador från trafikolyckor och våldsbrott. Här nöjer jag mig med att citera vad statsvetaren Carl Melin skrev på Twitter tidigare idag: Jag avstår gärna från att kunna handla alkohol söndagar och sena kvällar om det gör att alkoholisternas barn får någon tid i veckan där inte pappa och/eller mamma kan skaffa mer alkohol. Deras liv är mycket viktigare än min bekvämlighet.

Och i Sölvesborg - där Moderaterna samarbetar i styret med Sverigedemokraterna - har kommunledningen nu bestämt att man inte ska köpa in någon "utmanande samtidskonst", eller "menskonst" som en SD-företrädare uttrycker det i förlöjligande syfte. I samma Sölvesborg har kommunledningen nu också bestämt att den regnbågsfärgade Prideflaggan inte längre ska få hissas på stadshuset. Jag skulle gärna vilja att någon journalist frågade Ulf Kristersson vad han tycker om sina partikamraters agerande i Sölvesborg.

Kriminalpolitiska utspel som ger kvinnomisshandlare halva straffmängden i förhållande till gängkriminella, söndagsöppet på Systembolaget trots att det sannolikt leder till ökad konsumtion och våldsbrott, politiskt styre av vilken konst som ska få köpas in och stopp för Prideflaggan på stadshuset. Och detta bara på några dagar. 

Det rör på sig i Moderaterna. Frågan är vart det bär.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt Ulfs sätt att tänka borde ALLA affärer vara stängda på söndagar, eftersom det finns många föräldrar som shoppar bort pengar som de inte har. Skuldsatta föräldrar kan skada barnens uppväxtförhållanden lika mycket som alkoholiserade föräldrar. För att inte tala om att stoppa all biltrafik på söndagar - då skulle många onödiga offer för trafikolyckor förhindras.

Homo Economicus

Orion77 sa...

Det rör på sig i (M). Och riktningen speglas övertydligt i Jimmie Åkessons belåtna leende, han inväntar nu ytterligare framgång bland väljarna. Han kan lugnt se tiden an, snart är partiet storleksmässigt nr 2. Hur ska (M) agera i detta läge? I vart fall jag saknar svar på den frågan.

Anonym sa...

Finns inget beslut om just
Prideflaggan. Påhitt. /AN

Jan Holm sa...

Det rör på sig onekligen också hos sossarna. Svt rapporterar om sossar som kräver tak på invandringen och en alltmer splittrad sosserörelse.
Kanske måste sossarna anta sunt förnuft i migrationspolitiken och låta folkviljan och demokratin ha sin gång, istället för att anpassa sig till särintressen.
Prideflaggor och menskonst känns knappast som viktiga frågor, när lågkonjunktur, besparingar och en ökad och grövre kriminalitet speglar vardagen för det stora flertalet.

gruelse sa...

Det länder kommunledningen i Sölvesborg till heder att förbjuda Prideflaggan och annat krims krams tillträde till de kommunala flaggstängerna. Eftersom Sölvesborg ligger i konungariket Sverige så ska man bara flagga med Sveriges flagga. Här borde fler kommuner ta efter Sölvesborgs exempel.

I linje med detta anser jag också att man ska upphöra med bruket att flagga med den katolska Mariaglorian (12 guldfärgade femuddiga stjärnor i ring på blå botten). Sverige är numera ett sekulärt samhälle, som tidigare i ca femhundra år har varit ett protestantiskt land, efter att ha kraftfullt och framgångsrikt bekämpat katolicismens Mariakult och helgondyrkan. Många svenskar särskilt under 1600-talet har ju gett sitt liv i kampen mot papisterna. Därför är det dubbelt förkastligt att flagga med Mariaglorian.

Slutligen bör det fortsättningsvis vara söndagsstängt på Systembolaget, vars produkter har mycket lång hållbarhetstid. Man kan således köpa på sig deras produkter för eventuellt framtid konsumtionsbehov, t.ex. vin till söndagsmiddagar. Har man inte mer än en dags planeringshorisont och/eller lagringskapacitet så har man nog allvarliga alkoholproblem som måste behandlas professionellt. Då är inte söndagsöppet det primära!

Anonym sa...

Varför är Pride en så viktig företeelse? Om jag var kommunchef skulle jag säga "sexuell läggning är inget bekymmer för kommunen. Ni får ha vilken sexuell läggning ni vill. We dont care. Vi hissar absolut ingen flagga för att uppmärksamma ett konstruerat problem".

Om söndagsöppet på systembolaget kan väl sägas vara ett hårt slag i luften, och inget mer.

Kjell Eriksson