2019-09-29

Valet i Österrike: Gröna framgångar och katastrofval för högerpopulistiska FPÖ

Dagens val i Österrike blev en storseger för kristdemokratiska ÖVP, enligt de första prognoserna. ÖVP ökar enligt dessa från 31.5 procent i valet 2017 till 37 procent i dagens val. Socialdemokraterna minskar från 26.9 procent till 22 procent. Österrikes miljöparti Die Grünen går starkt framåt och ökar från 3.8 procent till 14 procent. Mest intressant är att högerpopulistiska FPÖ rasar från 26 procent till 16 procent.

Nu vet vi ju inte ännu om vallokalundersökningar och prognoser också speglar valresultatet. Men om så blir fallet kommer förstås ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz att få i uppdrag att bilda regering. Det blir ingen enkel uppgift. ÖVP:s tidigare regeringssamarbete med FPÖ kraschlandade i samband med den så kallade Ibiza-affären, där FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache ertappades med att ha fört samtal med vad han trodde var en kontakt med en rysk oligark om ekonomiskt stöd i utbyte mot politiska gentjänster. Kommer Sebastian Kurz och ÖVP verkligen att våga sätta sig i en ny koalition med FPÖ? Mycket talar emot en sådan lösning.

Dagens usla valresultat för FPÖ stärker i stället sannolikheten för att Sebastian Kurz och ÖVP kommer att försöka finna stöd på annat håll. Men var, och hur? ÖVP och Socialdemokraterna är gamla koalitionskamrater. Men även Socialdemokraterna tycks ha gjort ett dåligt val, om än kanske inte lika dåligt som opinionsmätningar förutspått.

Kan vi i stället få se en koalition mellan ÖVP, Die Grünen och liberala Neos (som också gjort ett starkt val, och ökat från 5.3 till 8 procent)? Det är inte omöjligt, men de politiska spänningarna i en sådan koalition är uppenbara.

Jag gläds åt de gröna (och de liberala) framgångarna, samt åt att högerpopulistiska FPÖ gjort ett katastrofval. Om FPÖ utestängs från regeringsmakten vore det en stor framgång för de demokratiska krafterna i Europa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tveklöst är FPÖ valets stora förlorare. Ändå är det inte partiets största valförlust. 2002 fick partiet 10% och backade med 16,9 procentenheter. ÖVP gör sitt bästa val sedan 1986, men då var SPÖ fortfarande största parti med 43,1%.
Att jag gör denna historiska tillbakablick beror på Ulfs "Men även Socialdemokraterna tycks ha gjort ett dåligt val, om än kanske inte lika dåligt som opinionsmätningar förutspått." Så lät det också när socialdemokraterna i Sverige - liksom nu SPÖ - gjorde sitt sämsta val sen rösträtten infördes. Det kunde gått ännu sämre...
Vi delar glädjen över FPÖs stora förlust, men historien visar att partiet pendlat kraftigt mellan valen, så jag tror det är för tidigt att räkna ut dem.
Något som borde bekymra mer är att SPÖ liksom S i Sverige, Tyskland och Frankrike är de stora förlorarna över tid. De grönas framgång ligger i tiden. Men där de får visa vad de går för i praktisk politik, som i Sverige, går det betydligt sämre.
Klas Bengtsson
PS Av en tillfällighet läste jag ett inlägg i den för mig dittills okända Optulens där Ulf pläderar för ökad asylinvandring: "Jovisst, det finns invandringsmotstånd, främlingsfientlighet och rasism också i Sverige. Men invandringsmotståndet är inte större nu än vad det var under till exempel början av 1990-talet – snarare tvärtom." Som Ulf mycket väl känner till ville 53% ta emot färre flyktingar enligt senaste SOM. Bara 23% var emot. Att vara selektiv men "sanningen" vinner inga nya anhängare även om det stärker redan frälsta. DS

Anders Hellström sa...

tidigt 1990-tal var flyktingopinionen betydligt mer restriktiv än vad den är idag. Det är sanning. 1992 ville 65 procent reducera flyktingmottagandet. 2017 var det mycket riktigt 53 procent. Och det är mer än vad det var 2015 (40 procent), men betydligt mindre än vad det var 1992. Enligt SOM-undersökningarna. Med vänliga hälsningar/Anders Hellström