2019-09-24

Bye, Bye Boris. Eller...?

Idag har Boris Johnson varit Storbritanniens premiärminister i exakt två månader. Redan betraktas han av många som landets mest misslyckade premiärminister någonsin.

Under de två månader som gått har Boris Johnson redan förlorat flera viktiga omröstningar i parlamentet. Han har mist sin parlamentariska majoritet, splittrat sitt parti och misslyckats med att utlysa nyval. Han har förödmjukats genom parlamentets beslut att han måste vända sig till Bryssel och be om uppskov med Brexit om inte ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien kommit till stånd inom några veckor. Och i dag meddelade Högsta domstolen att Boris Johnsons tillfälliga stängning av det brittiska parlamentet var olaglig. Boris Johnson tvingas avbryta sin USA-resa i förtid och redan i orgonpå onsdag infinna sig i parlamentet för att mötas av ilska och hån.

Boris Johnson riskerar att inte bara bli Storbritanniens mest misslyckade premiärminister, utan också den mest kortvarige. Parlamentet kan uttala en missförtroendeförklaring mot honom vilken dag som helst.

Men trots allt detta går det ännu inte att helt räkna ut Boris Johnson. Hans politiska svaghet motsvaras av Labours politiska svaghet. En misstroendeförklaring kan komma att följas av ett nyval, och om väljarna får bestämma är det fullt möjligt att Tories och Boris Johnson tar hem spelet till sist. Labours ställning i opinionsmätningarna är inte lysande, om man säger så. Partiet är splittrat och Jeremy Corbyn är en omtvistad partiledare. Labour saknar också en tydlig strategi för hur Brexit ska hanteras.

Så Brexit-dramat - eller ska vi säga Brexit-tragedin? - fortsätter utan att någon vågar vara säker på hur det hela ska sluta. Jag skulle emellertid bli förvånad om Storbritannien verkligen lämnar EU i en hård Brexit den 31 oktober. Det ligger i både EU:s och Storbritanniens intresse att åstadkomma en lösning, även om det måste ske till priset av en förlängning.

Jag är också glad att Högsta domstolen med sitt beslut att den tillfälliga stängningen av parlamentet var olaglig vågade trotsa regeringen, och Boris Johnson tycks också acceptera domstolens beslut. Det blev en seger för rättsstaten, och i dessa tider är rättsstaten ett värn mot populism och barbari.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det gläder att Ulf inser fördelarna med en konstituerande högsta domstol. Kanske dags för (s) att börja driva en grundlagsreform i Sverige för att ge den svenska HD konstituerande befogenheter?

Homo Economicus

Anonym sa...

Jo, det var en seger för demokratin, att det finns regler som tom parlamentet, eller i detta fall regeringen har att följa. Makt är makt, och den måste alltid balanseras/stävjas, för att påminna de som innehar formell makt, vem som har den yttersta makten, dvs väljarna, varpå allt annat vilar.

Avseende Brexit, så är det som det är, Folket har röstat för, och ställer till det för deras representanter. De deal de har, dvs villkoren, var sas inte med i potten när de röstade, så det är ju lite surare frukt att svälja, än när de var lite mer glada i hågen. Det är ju ett uppenbart chicken race, att gå mot en hård Brexit, eftersom parlamentet inte vill svälja det avtal som May förhandlade fram, då står det mellan en hård Brexit, som förhandlingsknep, eller att hitta vägar till en ny folkomröstning.

Labour sitter inte på en enkel sits, eftersom deras väljare i högre grad är den väljarbas som röstat för Brexit, så det finns egentligen inget alternativ, dvs ett nyval skulle göra ont för både Torys och labour.

Det är inte helt osannolikt att det trots allt blir en hård Brexit, och då kommer alla att påverkas, dvs hela EU blir skadeskjutet, och det finns ju en risk med detta, som är känd, detta med för hårda "fredsvillkor" - antar att ingen kan överblicka konsekvenserna, annat än att de blir ekonomiskt negativa, samtidigt som det finns något
uppfriskande med det hela. Demokrati i sitt esse, när mycket står på spel.
Man får fundera på detta med räntan, priset på pengar, som handlar om
inflation + risk + avkastning. Om risken ökar, avseende pengar, och riska handlar om förtroende på lång sikt, så kan räntan gå upp, och gör den det, så är det några som kommer att få problem. Typ både borgenärer och gäldenärer. Men nu återstår det så klart många turer. Det engelska parlamentet levererar, realityunderhållning av högklass, med hög spänningsfaktor. S.W