2017-12-28

Minst 40 döda i Afghanistan - stoppa utvisningarna nu!

Minst 40 människor har i dag dödats i olika bombdåd i Afghanistans huvudstad Kabul. Dessa vidriga terrordåd sprider död och lidande till ett sedan länge plågat folk.

Svenska utrikesdepartementet avråder av säkerhetsskäl svenskar från att resa till Afghanistan överhuvudtaget. Ändå fortsätter Sverige att utvisa människor dit. Ofta rör det sig om unga människor som inte har någon egen relation till Afghanistan - i flera fall har de inte vistats där sedan de var små barn. Afghanistan är inte ett säkert land, och därför bör utvisningarna dit stoppas.

Det finns en bred opinion i riksdagen för att stoppa utvisningarna. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats påtagligt under våren och försommaren. Utvisningarna dit bör stoppas omedelbart, sade till exempel Liberalernas partiledare Jan Björklund redan i somras.

Utvisningarna till Afghanistan måste pausas, skrev Centerpartiets Annie Lööf och Johanna Jönsson i Expressen. För en tid sedan enades Miljöpartiet och Socialdemokraterna om att åtminstone delar av de unga ensamkommande från Afghanistan skulle få sin sak prövad igen, under nya och bättre förutsättningar. Centerpartiets Johanna Jönsson var då väldigt positiv till regeringspartiernas förslag och skrev på sin Facebooksida att sannolikheten är stor för att vi kommer kunna ge vårt stöd så att det går igenom riksdagen.

Sedan dess har tongångarna förändrats från både Liberalernas och Centerpartiets håll. Jan Björklund har - såvitt jag vet - inte återupprepat sitt krav om utvisningsstopp till Afghanistan. Och S/MP-förslaget som Johanna Jönsson först bedömde som sannolikt att Centerpartiet skulle stödja beskrivs nu av samma Johanna Jönsson som "fullt av hål och brister" och hon antyder tillsammans med Annie Lööf att Centerpartiet inte kommer att stödja det i riksdagen. 

Det är nog nu, menar jag. Utvisningarna till Afghanistan borde stoppas helt, helst genom att Migrationsverket ändrar sin säkerhetsbedömning. I väntan på ett sådant beslut är det viktigt att gå vidare med S/MP-förslaget. Centerpartiet och Liberalerna kan inte sätta sig på läktaren, utan måste om de är seriösa i sin retorik om att åstadkomma förändring samtala och/eller förhandla med regeringen om förslagets slutgiltiiga utformning. Annars blir deras stora ord om att stoppa utvisningarna till Afghanistan bara en symbolpolitisk gest. Och frågan om flyktingarnas öde är faktiskt för viktig för att bli en bricka i ett sådant spel.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Det finns en bred opinion i riksdagen för att stoppa utvisningarna" skriver Ulf. Om jag ska gå efter uttalanden från Löfven, Kristensson och Åkesson och förutsätter att omröstningar som vanligt följer partilinjerna har dessa 242 mandat, en betryggande majoritet för att migrationsverket fortsätter att sköta säkerhetsbedömningar i länder. Sen kan övriga partier säga vad de vill, men en bred opinion skulle jag inte kalla dem.
Att S skulle byta fot nu har jag svårt att se. Deras eftergift för MP för att undvika en regeringskris följdes av uttalande från Magdalena Andersson som för några år sen bara skulle kunna uttalas av SD.
Den migrationspolitik Ulf (generellt) förespråkar saknar uppenbarligen stöd i socialdemokraternas ledning och hör närmast hemma i miljöpartiet och vänsterpartiet. Något partibyte väntar jag mig dock inte.
Klas Bengtsson

Viktoria sa...

Hej Ulf! Det skulle vara intressant att läsa din tolkning av Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska utveckling de senaste åren. Allt gott,
Viktoria

Anonym sa...

Sveriges riksdag har beslutat att erbjuda skydd till bona fide asylflyktingar. Andra flyktingar får inte PUT, utan måste lämna landet. Varken politiker med aldrig så god vilja eller mediaopinion hur stor den än är har rätt att bryta mot de beslut som riksdagen antagit. Eftersom Sverige är ett land som följer sina egna lagar så måste afganerna utvisas.

Det står naturligtvis Ulf och alla andra fritt att försöka driva igenom en ändring av tidigare riksdagsbeslut. Men tills så sker måste afganerna utvisas.

Jan Holm sa...

Särintressen bör hållas kort, vare sig de använder pengar eller kontakter för att driva igenom sin vilja.
Även de självutnämnda goda, bör respektera majoritetens vilja i en demokrati.

Mona sa...

Det är väl ändå lite typiskt att kommentarer är anonyma. Men du säger att Migrationsverket gör säkerhetsbedömningar och mellan raderna - du får förstås rätta mig om jag läser fel - så läser jag att har tilltro till deras bedömningar. Om du jämför tyngden i dessa med de bedömningar som UNHCR, Amnesty, FN gör så tror jag vem som helst förstår hur vågskålen väger. Dessutom har Migrationsverket visat sig ha fel och begå direkta rättsövergrepp ett stort antal gånger, vilket också deras egen granskning visat. Dessutom lutar de sig på rapporter som är över ett år gamla, medan de jag nämnde har färska rapporter som visar att säkerhetsläget och bedömningen av krigsläget har försämrats väsentligt under 2017.

Lebie sa...

Ulf Bjereld, du reprecenterar den sanna socialdemokrati som jag alltid känt mig stolt över, den jag känner igen från förr, solidaritet med de som behöver hjälp. Ni andra, att ni inte skäms, hur kan ni berättiga att sända ungdomar som just lämnat barndomen, fysiskt och psykiskt ärrade av svåra trauman, till ett land i krig, världens näst farligaste land efter Syrien. Hur kan ni se på era egna barn och samtidigt försvara detta. Kan inte känna varken förtroende eller respekt för er längre.

Marianne sa...

Tack! Socialdemokratins drivkraft har och måste förbli solidaritet. Om dess stolta fana sänks är vårt land illa ute. Lag stiftas av folkvalda politiker och kan ändras när situationen så kräver Självklart borde vara att Sverige inte utvisa unga människor till ett land i krig. Självklart borde vara att de unga ensamma tonåringar som kom i flyktingvågen 2015 och som integrerats i svenska familjer, skolor, kyrkor, föreningar mm i väntan på utdragna besked från MV, nu tillgodoräknas den långa asylprocess de fått leva med och får ett grönt ljus för att fortsätta studier och vuxenliv i vårt land! Dessa unga behövs i Sverige. De har lärt sig svenska på kort tid, har hög motivation att bidra, har ett nätverk av svenska vänner och kommer att bli till välsignelse för vårt land.
Tack alla som kämpar för de unga ensamkommandes rätt att få stanna i sina svenska sammanhang och få upplevs ett gott nytt år i Sverige.
Marianne Andreas