2017-12-11

Glad att Fatemeh Khavari får Martin Luther King-priset!

Jag blir väldigt glad när jag läser att Fatemeh Khavari tilldelas Martin Luther King-priset 2018. Fatemeh Khavari har under året varit en drivande kraft och en framträdande profil i arbetet med att stoppa tvångsutvisningarna av unga ensamkommande människor till Afghanistan. På kort tid har hon trots sin unga ålder klivit fram med oförtröttlig energi och blivit en symbol för fredlig och hoppfull aktivism för ett rättvisare och människovänligare samhälle. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst - i sann Martin Luther King-anda, skriver juryn i sin motivering. 


Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd. Priset ska gå till en person eller grupp som visar solidaritet med sina medmänniskor och som finner inspiration i icke-våldets ideal. Martin Schibbye fick priset 2017 och Malena Ernman 2016.

Jag har träffat Fatemeh Khavari en gång, en kväll i höstas när jag i egenskap av ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet besökte de protesterande ungdomarna på Norra Bantorget i Stockholm. Jag imponerades av hennes lyhördhet, återhållsamhet och analytiska förmåga. Det var en fascinerande upplevelse att se henne stå där och diskutera, omgiven av ett 20-tal afghanska pojkar som lyssnade uppmärksamt på vad hon sa, som aldrig avbröt utan fullt ut respekterade hennes auktoritet. 


Låt oss nu hoppas aktivt arbeta för att att Fatemeh Khavaris viktiga insatser också bär politisk frukt. Uppgörelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna var en viktig delseger. Nästa steg är att sätta stopp för tvångsutvisningarna i väntan på att den nya lagen ska bli verklighet.

3 kommentarer:

Ingrid Eckerman sa...

Det är fantastiskt! Den utvisningshotade Ahmad "Mohajer" Rahimi fick ett Raoul Wallenberg-pris, och Fatemeh Khavari får Martin Luther-priset. Vilka ungdomar vi fått ta emot i Sverige! Tänk om vi nu finge dra nytta av deras potential! #stoppautvisningarna av afghanska ungdomar!

Elisabeth Lindström sa...

Helt fantastiskt och alldeles underbart! Tänk om fler fick möjlighet att lära känna alla dessa fantastiska och omtänksamma ungdomar och få se vad de kan tillföra vårt land. Stort grattis till Fatemeh!

Karin Nordlund sa...

Visst är det underbart! Vad månde bliva av dessa ungdomar! Jag tror att de kommer att bli en stor tillgång för Sverige. Fathemeh är verkligen värd detta pris!