2017-02-19

Så bekämpar vi Fake News - stryk inte oron medhårs

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett för. Fake News tog sig igår nya uttryck då USA:s president Donald Trump antydde att ett terrordåd just hade genomförts i Sverige.

Påståendet är förstås falskt. Inget terrordåd eller snarlik dramatisk händelse ägde rum i Sverige i fredags. Sveriges ambassad i Washington har kontaktat det amerikanska utrikesdepartementet för att försöka få klarhet i varför Donald Trump sa som han sa. Förre utrikesministern Carl Bildt driver saken ett steg längre och undrar brutalt på sitt twitterkonto vad det är som Trump egentligen har rökt.

Vi kan förstås skratta åt saken. Men vi lever i en tid där Fake News blivit ett vedertaget begrepp och där nätets egenskaper gör det möjligt att få stor spridning på i helt felaktiga uppgifter.

Det är utmärkt att seriösa medier och andra aktörer lägger kraft på att avslöja Fake News. Men problemet är att många som lyssnar inte bryr sig om huruvida den enskilda nyheten är sann eller falsk - det skulle ju mycket väl ha kunnat vara sant! Fake News kräver en jordmån för att få fäste och spridning. Donald Trumps felaktiga påstående har sin grund i att många amerikaner - och sannolikt Trump själv också - har en bild av Sverige där ett terrordåd beroende på en för generös invandringspolitik är helt naturligt. Om det hela sedan verkligen har hänt är mindre viktigt. Det hade ju kunnat hända!

När Katerina Janouch sitter i tjeckisk tv och framför felaktiga påståenden om att allt fler svenskar lär sig att skjuta eftersom invandringen till Sverige skapat otrygghet eller att 150 000 svenskar emigrerat som en följd av "massinvandringen" är inte problemet de felaktiga uppgifterna i sig. Problemet är att det finns en mylla där sådana påståenden uppfattas som trovärdiga och realistiska. Och även om Katerina Janouch påståenden avslöjas som falska så är det många som inte bryr sig - det skulle ju ha kunnat vara så! Vi vet ju hur det egentligen är! Landet kollapsar!

Hur ska vi då hantera dessa Fake News? Vi ska fortsätta med att lyfta fram dem och avslöja dem som just fejk. Men vi måste också komma åt grundproblemet - den vegetation där de kan växa och gro. Ett sätt är att göra som liberalen Johan Norberg. Med en dåres envishet och utrustad med ett enormt tålamod läger han saker och ting till rätta och betonar hur världen - och Sverige - de senaste decennierna har blivit så mycket bättre. Senast igår, där han på twitter bemötte ett påstående framfört i Fox News om "incredible surge of violence" in Sweden. Norberg svarar: Swedish data on offences against persons: "approximately the same level as in 2005".
 
Det talas mycket om oro i Sverige i dag. Jag skulle vilja att fler politiker vågade utmana oron i stället för att bejaka den. Åk gärna runt i landet för att möta människor, men inte främst för att "lyssna på folks oro" utan minst lika mycket för att lyssna på deras drömmar och förhoppningar - och om vad uppfattas stå i vägen för att dessa förhoppningar och drömmar ska kunna förverkligas. Först då blir det möjligt att utveckla en politik som kommer åt problemen.

Ordföljden "Lyssna på människors oro" ger 1890 träffar på Google. Ordföljden "Lyssna på människors drömmar" ger bara sju träffar. Något säger det om vår tid.

Låt oss hjälpas åt att se till att sökresultatet blir det omvända - gärna så snart som möjligt. Det är drömmen jag har, det är mitt hopp och mitt försvar!, som det står i den gamla arbetarsången.
*
Läs gärna Vänstra Stranden om mediernas ansvar att inte låta sig styras av enskilda aktörer med starka preferenser och små grupper med tillgång till effektiva mediala strategier.

12 kommentarer:

Mikael Sjögren sa...

- Bra skrivet, Ulf!
Vi lever enligt Stephen Hawking, Einsteins efterföljare, i mänsklighetens farligaste epok. Vad det innebär med alla hotande krig jorden runt vill vi inte veta, bara hoppas på det bästa.

Anonym sa...

Vad Carl Bildt ev tycker och tror kan vi nog lämna därhän. Men om Trump också sa att Sverige hade problem som "vi" inte trodde vara möjliga, så kan man ju fundera lite på detta i alla fall. Är det så?

Den fråga man måste ställa sig är: hade Sverige haft samma statistik, vad gäller brott, mord, våldtäkter mm om vi inte hade tagit emot "flyktingar"? Eller är det ett pris "vi" måste betala för en human flyktingpolitik?

Jag tycker vi skall hjälpa människor i nöd. Absolut. Men vi måste ju också våga prata om ev negativa effekter. Ett våldtäktsoffer kan vara ett förstört människoliv.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Kjell, det finns ju länder att jämföra med. Finland exvis har högre andel brott än vad Sverige har, trots lägre invandring.

Anonym sa...

Anonym 7:16 em. Jag antar du har rätt. Min poäng är mer frågan om invandringen i sig har ökat antalet brott av olika slag i just Sverige, eller inte ..? Dvs om antalet brott skulle ha varit, mindre, högre eller likadant utan invandring.
Kjell Eriksson

bo sa...

"enskilda aktörer med starka preferenser och små grupper med tillgång till effektiva mediala strategier."
Är inte det vad just journalister är.

Anonym sa...

@7:16 em Anonym
Eftersom invandrare från mellanöstern och Afrika är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken (vilket tom Jersy medger) skulle skillnaden mellan Sverige och Finland varit ännu större om vi haft en invandring per capita på samma nivå som Finland.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Ulf, du har översatt fel. Illa med tanke på att ditt inlägg handlar om källkritik. Han sa "you look at what's happening last night in Sweden" som översätts till "Ni ser vad som händer igår kväll i Sverige". Låter som att han på ett svamligt sätt refererar till Fox-reportaget om Sverige om du frågar mig.

Johan Lundgren sa...

En annan praktisk grej med Trumps antydningar är inte bara att han kan slänga sig med osanningar så länge de passar in i folks världsbild, utan även att folk är så väldigt villiga att tolka och anpassa hans uttalanden för att göra just det. Vilket leder till att flera rätt så disparata grupper kan göra olika tolkningar av hans svammel och kodord och ändå uppfatta att han säger deras sanning.

Frågan är om det tjänar till att motsätta sig den här mekanismen, eller om de demokratiskt sinnade bör omfamna den istället?

Anonym sa...

Anonym 8:50
Just precis. Du har helt rätt. Där fick vi "fake news" igen. Trump refererar till Fox reportaget. President Donald Trump antydde inte om något terrordåd i Sverige utan om vad som pågår i Sverige.
Ulrika

Roger Svensson sa...

Potus himself har bekräftat att vad han avsåg var Fox News reportage om Sverige som sändes dagen innan: Twitter

Så vem som kommer med "fake news" här kan nog diskuteras...

Johan Lundgren sa...

I sitt uttalande radade Trump upp fem platser, Germany, Sweden, Brussels, Nice, och Paris. Han förtydligade inte exakt vad som pågick där men i fyra av dessa har uppmärksammade terrordåd ägt rum. Rätt rimligt då att tolka det som att han sa nåt om terror.

Jämför med om jag hade sagt "Marc Dutroux, Ariel Castro, Hagamannen, Jimmie Åkesson och Ted Bundy".

Men detta att vara diffus och inbjuda till tolkning för att sedan kunna rädda sig i efterhand är en målmedveten taktik från Trumps sida, då är det rimligt att hålla honom ansvarig för hans insinuationer också.

Anonym sa...

Hur kan någon ens ta Trump på allvar? Han har ju gjort det till sin personliga image /grej att spela pajas och provocera så mycket som möjligt med sina uttalanden! Uppenbarligen är det vad en stor del av den amerikanska befolkningen ville ha till president! Någon som ser ut som en gammal Rondal Mc Donald clown.

När Mc Donald "clown for president" säger saker som att det är okey att tafsa på kvinnor hursomhelst och närsomhelst så vet ju de flesta att det inte ÄR så,men de tycker uppenbarligen att det är kul att höra! Så kan de skratta lite emd sin ganska allvarligt överviktiga Mc Donald´s president åt skämten om att det är okey att tafsa på kvinnor hursomhelst och åt skämten om att det går åt helvete för Sverige. När det i själva verket är ett BETYDLIGT ALLVARLIGARE LÄGE vad gäller invandringen och integrationen i länder som Frankrike! Jag tror att Trump nästan tycker det är lite kul att häva ur sig uppenbara lögner och att han inte vill ta det där med att hålla sig till sanningen så särskilt seriöst! För i annat fall hade han ju kollat upp sina "fakta" och inte bara gjort svepande jämförelser mellan olika Europeiska städer och länder sådär. Det är ju en VERKLIGT STOR skillnad på det allvarliga läget i Paris och övriga Frankrike och läget i Sverige! Bara idioter tror ju något annat. Nej, jag tror att de flesta som gillar Trump också själva gillar att överdriva och generalisera.