2017-02-22

Rapport från Baltimore I: Att vara svensk i USA

I dag första dagen i Baltimore, Maryland, USA, där jag deltar i International Studies Associations (ISA) årliga samling - denna gång kring nätta temat "Understanding Change in World Politics". Beslutet att åka var inte självklart. Donalds Trumps försök att stänga gränsen för olika nationaliter har väckt stor och berättigad vrede, och det har höjts röster för att bojkotta konferensen. Men jag tror sällan på bojkott som politiskt medel utan föredrar närvarons politik. Jag ser deltagandet också som ett sätt att bättre förstå amerikansk politik och det som händer i det amerikanska samhället i dag.

Som vanligt var det bökigt att ta sig in i USA. Passkontrollen var smått parodisk. Först fick man stå i kö för att scanna sitt eget pass i en automat, fotografera sig själv i samma automat och där även lämna sina fingeravtryck. Därefter ställer man sig i en kö för att visa upp det pass man just scannat och låter sig fotograferas och lämna sina fingeravtryck en gång till. Därefter väntar en ytterligare kö, för att lämna in den blåa lapp som man fyllt i på flygplanet om vilka varor man inte har med sig in i landet samt lämna in det foto man tog på sig själv i den första automaten. Dessa uppgifter hade man dessutom fått redovisa ytterligare en gång, i samma automat där man självscannade sitt pass, fotograferade sig och lämnade sina fingeravtryck. Men all personal (och det krävs en hel del människor för att hantera denna gigantiska apparat...) var vänliga och uppträdde professionellt.

Intresset för Sverige är större än vanligt. Mannen som hjälper till med väskan vid hotellet frågar kärvänligt hur vi kan överge det Sverige som ju tydligen är så alldeles fantastiskt för att resa till USA, om än bara för några dagar. Guiden i stadens stora Basilika kan inte dölja att han är generad över president Trumps uttalanden.

Konferensen inleds på onsdag, och tisdagen ägnades åt förberedelser inför seminarierna och en stadsvandring. Insåg att jag borde ha sett några avsnitt av "The Wire" (som ju utspelar sig i Baltimore) innan resan hit. Såg dessutom i Wall Street Journal att Baltimore är en av de städer i USA där antalet mord ökar. Wall Street Journal jämförde Baltimore med New York City som har betydligt färre poliser i förhållande till sin befolkning och ändå avsevärt lägre brottslighet. Tidningen drog slutsatsen att det inte finns något samband mellan ett stort antal poliser och en låg brottslighet. En slutsats värd att ta med sig hem till den svenska debatten i ämnet...

Tog en fika på trevliga anarkistiska bokcaféet Red Emma's, varifrån jag i telefon till Svenska Dagbladet kommenterade beskedet att Socialdemokraternas partistyrelse inte kommer att föreslå ett tiggeriförbud. Läsaren av denna blogg vet att jag är mycket glad över detta besked. Nu gäller det att hålla i frågan, och intensifiera arbetet med att bekämpa tiggeriets orsaker.

I morgon börjar seminarierna tidigt och en lång dag väntar. Avser att återkomma med en rapport så snart som möjligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rapport från en svensk i Sverige:
Dagens DN - Åtta artiklar om Trump. Åtta rader om upploppet i Rinkeby.
Inför S-kongressen - Partistyrelsen vill inte mjuka upp restriktiv flyktingpolitik. Går emot flera arbetarkommuner.
Från Shkarabi - S backar. Vinstbegränsning ska inte gälla vård och omsorg. Bara skolan. Vad säger V?

Saknas inte intensivt arbete när du kommer hem, Ulf.
Hälsningar
Klas Bengtsson

Johan Lundgren sa...

Ha det så trevligt!

Anonym sa...

RE antalet poliser och brottslighet: Det måste man säga var en mycket begränsad data bas, som ingen seriös empiriker drar några statistiska slutsatser från.

Vad gäller NY: När staden kraftigt ökade polisnärvaron på gator och torg på 1990-talet sjönk "otrygghets-brottsligheten" snabbt. I detta begrepp ingår personrån, butiksrån, överfall, bilinbrott, fylleri och lösdriveri, öppen knarkhandel och annan liknande brottslighet som skapar otrygghet för allmänheten. Därefter föll mordfrekvensen liksom den gjort i de flesta amerikanska städer på 2000-talet.

Det går mycket väl att konstruera en hypotes att NY polisen har byggt upp ett varaktigt "närvarokapital" som minskat brottsligheten långvarigt även om antalet poliser idag är färre. Sverige har länge åtnjutit ett sådant kapital i tex glesbygden, men de sista åren har kapitalet förbrukats.