2015-10-20

Därför är det fel att förbjuda tiggeri

Vid sin partistämma i helgen röstade Moderaterna ja till lokala tiggeriförbud. De flesta liberaler jag uppmärksammat tar avstånd från idén. Däremot noterar jag att liberala Göteborgs-Posten applåderar Moderaternas beslut.

Mina tankar går osökt till nobelpristagaren i litteratur Anatole France och hans visdomsord om jämlikheten: Lagen är lika för alla. Det är förbjudet för såväl fattiga som rika att sova under broarna, att tigga på gatan och att stjäla bröd.

Jag håller två argument som avgörande för varför det är fel att förbjuda tiggeri. För det första är det moraliskt felaktigt att förbjuda fattiga människor att be andra människor om hjälp. Jag vill inte leva i ett samhälle där en människa i nöd inte skall kunna be om hjälp utan att bryta mot lagen. En människa i nöd har - i min värld - alltid rätt att be andra människor om hjälp. Ett samhälle som förbjuder människor att be om hjälp är för mig ett omänskligt och ovärdigt samhälle.

För det andra innebär ett förbud mot tiggeri att man fokuserar på symptomen och inte på orsakerna. Fattiga människor blir inte mindre fattiga för att de inte längre får synas på gator och torg. Ett förbud är att slå ett stort hål i luften och sedan slå sig för bröstet i tron att man åtgärdat problemet. De förtryckande strukturerna och förtryckets orsaker finns emellertid kvar.

Dessa två huvudargument kan kompletteras med andra. Är det verkligen en rimlig prioritering av polisens arbetsuppgifter i dag att tvinga dem att jaga tiggare? Hur skall det bli med Frälsningsarmén och Läkare utan gränser och skolklasser som samlar in pengar till en skolresa eller till ensamkommande barn - skall de också rensas bort från gator och torg?

Visst - Moderaterna talar om "lokala" förbud. Tiggeriet skulle få fortsätta i stadsområden där det inte är så mycket folk i rörelse. Det är som att tillåta varuförsäljning på obebodda öar och sedan skryta med att man inte vill förbjuda detaljhandel.

Debattklimatet hårdnar. Tiggeriförbudet följs av krav på att flyktingars rätt till permanenta uppehållstillstånd skall avskaffas. Sverigedemokraterna lämnar sina riksdagsrum för att på gator och torg kampanja för att gränserna skall stängas. Flyktingförläggningar bränns.

Det gäller att stå emot.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Principiellt håller jag med. Det är skruvat att förbjuda människor från att be andra människor om saker.

Men du erbjuder ingen annan lösning på problemet Ulf, och det är där skon klämmer. Det är väldigt lätt att kritisera från en principiell ståndpunkt. Att hitta en lösning är svårare. Människor ser det som ett problem att medborgare i andra EU-stater än den svenska är här och tigger, stör och på gränsen till trakasserar i vissa fall.

Hur vill du lösa problemet?

Unknown sa...

Intressant och bra skrivet. Nu på stämman har Moderaterna tagit beslut som visar att de är Moderater politiken blir tydligare och vi slipper flum Moderater. Det gör att vi i vänstern oxå blir tydligare med vår politik och förhoppningsvis återvänder vilsana väljare till vänstern igen. Och ett gräsligt beslut presic som gränskontroller, LAS , NATO.

Anonym sa...

Moral är en karriär. Svenska politiker har i decennier gjort både nationell och internationell karriär som godhetsrepresentanter. Det har gått bra, till och med mycket bra. Bilden av Sverige som en moralisk stormakt har etablerats starkt över hela världen. Nu vill Sverige till och med ha en plats i FN:s säkerhetsråd! Problemet är att denna bild inte är förankrad i de svenska stugorna. Med inresta tiggare i snart sagt varje by, organiserade flyktingströmmar och SD:s framgång är den politiska förvåningen total. Politiken känner inte längre igen det Sverige de är satta att styra över. Kan det vara så att moralismen inom svensk politik nått vägs ände och att vi nu riskerar en permanent ommöblering av den svenska politiska scenen...? Eller...?

Anonym sa...

Samma argument Bjereld som anför i tiggerifrågan finns också i prostitutionsfrågan, men där står han på andra sidan. Prostitutionen är, på kvinnans sida, ett symptom - och då bör man rimligen ta sig an de verkliga orsakerna som driver kvinnan till att sälja sin kropp. På mannens sida står sexualdriften (eller i vissa fall sexuell läggning) bakom prostitutionen - och den kan man rimligen inte lagstifta bort.

I konsekvensens namn borde Sverige tillåta tiggeri men förbjuda människor att ge pengar till tiggarna.

Anonym sa...

Det går utmärkt att tillåta tiggeri men förbjuda "loitering," såsom många lokala jurisdiktioner i USA har gjort. På det viset undviker man den moraliska och praktiska problematiken kring tiggeriet, men får ändå bort tiggarna från gatubilden.

Svenska som vill ge allmosor till fattiga rumäner kommer säkert att hitta andra sätt att skicka pengarna än att stoppa enkronor i papperskoppar uppställda i tunnelbanan.

Anonym sa...

"På den manliga kundens sida" skulle det naturligtvis stå i kommentaren 7.40 fm

Anonym sa...

Anonym 10:43 em: "Människor ser det som ett problem att medborgare i andra EU-stater än den svenska är här och tigger, stör och på gränsen till trakasserar i vissa fall."

Vad är det som är ett problem egentligen: att du blir störd av att det sitter en människa med pappmugg utanför affären, eller är det att det finns människor som är så fattiga att de tvingas sitta och tigga för sitt uppehälle? Lösningarna på problemet ser ju helt olika ut baserat på vad man tycker är problemet.

Det verkar tyvärr som moderaterna inriktar sig på det första och bara vill ha kosmetiska åtgärder, utan att lösa det verkliga problemet med fattigdomen.