Hittills har Donald Trump lyckats förolämpa och göra sig till ovän med snart sagt alla etablerade institutioner i USA: stora delar av kongressen, domstolarna, de etablerade tidningarna och tv-kanalerna, FBI och CIA. Till arbetsmarknadsminister har han valt den öppet fackföreningsfientlige Andy Puzder. Det är väl egentligen bara delar av näringslivet som är nöjda. Och kanske militären. Kanske.
Hur länge kommer detta att hålla? Hur smal maktbas kan Donald Trump ha och ändå styra? Nja. Vi ska komma ihåg att republikanerna genom sin majoritet i kongressens båda kamrar nu har en unik möjlighet att driva igenom sin politik och förflytta det politiska livet i USA åt höger. Det tillfället vill man inte missa. Då kan detta splittrade republikanska parti ha tålamod och överseende med Trumps agerande ett bra tag framöver.
Och Trump har en politisk agenda. Den kan sammanfattas i tre ord: säkerhet, suveränitet, jobb. Det finns en riktning i hans politik, och med en riktning kan man komma långt.
*
Jag är imponerad av den amerikanska nyhetsjournalistiken. Programledarna på CNN vågar ha en egen position. De tussar sällan eller aldrig bara ihop två olika ståndpunkter och reducera sig själva till ordningsmän i debatten. Som Vänstra Stranden påpekade igår hör man sällan det ängsliga inpasset: "Men nu är ju inte X här och kan försvara sig". Med programledare som utifrån journalistiska utgångspunkter vågar ta ställning blir samtalet mer fördjupat och analytiskt. Här tycker jag att många svenska politiska journalister i främst radio och TV har en del att inspireras utav.
*
Jag är också imponerad av alla dessa Town Hall Meetings där politiker möter väljare från sina valkretsar. Turbulensen har den senaste veckan varit stor på dessa möten. Många republikanska företrädare har ändå under relativt ordnade former frontat en - för att uttrycka det milt - uppretad väljarkår. Civilkurage, tycker jag.
*
Funderade en stund igår på att börja twittra under namnet Ulf Bildt. Kloka personer i min närhet fick mig att avstå.
*
Noterar att Anna Kinberg Batra vägrar att kritisera den nidbild av Sverige som Jimmie Åkessons och Mattias Karlsson sprider i Wall Street Journal. Det är smärtsamt att iaktta Moderaternas moraliska kollaps.
*
Dagen har fyllts av intressanta seminarier på ISA-konferensen, bland annat om religionens betydelse i internationell politik, om krigsfotografering och om relationen mellan islamska tankeelement och teorier om internationella relationer. Men nu är det slut, och i morgon reser hustrun och jag hem. Bort från Trump, men säkert också hem till Trump. Ser fram mot den dag då jag kan gå och lägga mig utan att ha ägnat Trump-fenomenet en tanke. Dessvärre tycks det vara en bit kvar dit.
4 kommentarer:
Jag vet inte om jag är riktigt förtjust i journalister som tar ställning. Det borde vara åhörarnas/ läsarnas sak. Journalister bör absolut ställa relevanta frågor, men i huvudsak rapportera vad som sagts. Journalister bör helt enkelt vara goda moderatorer. Sedan bör journalister inte själva analysera. Låt ett antal olika experter uttala sig i stället, gärna blandat med vanliga medborgares synpunkter.
När Carl Bildt twittrar (som motreaktion till Trump) att antalet brott i Orlando/Orange Florida är mycket större än i Sverige, så förstår jag inte vad hans poäng är...
Jag försvarar inte Trump, men det är väl ändå detta Trump tror sig om att vilja göra något åt..? När han nämner Sverige så är väl hans poäng, att i ett tidigare fridfullt land, har nu brottsligheten ökat ( inte att USA skulle vara förskonat).
Kjell Eriksson
Hur är det med faktagranskningen Kjell Eriksson? Redovisade Bildt bara antal mot antal och inte relativt befolkningens storlek?
Hur mycket har brottsligheten i Sverige ökat det senaste året, de 5 senaste åren osv. Utan dess bakgrundsfakta blir ditt inlägg ganska meningslöst eller snarast bara dålig propaganda.
Nils-Gunnar Andersson
Nils Gunnar: Precis och helt rätt. Fast kritiken bör förstås riktas mot Bildt. Vad säger " Last year there were app 50% more murders only in Orlando/Orange Florida, where Trump spoke the other day, than in all of Sweden. Bad".
Jag kan inte förstå att detta säger något alls, och är ganska meningslöst, om det var tänkt som en respons på det Trump sa.
Kjell Eriksson
Kjell 12:00 em
Helt rätt. Journalister värda namnet rapporterar och kommer inte med sina egna åsikter. Bildt har gjort bort sig och Sverige kan inte längre mörklägga vad som pågår i landet.
Skicka en kommentar