2014-03-16

Kampen mot rasism är inte opolitisk!

Överfallen och knivdåden i Kärrtorp och i Malmö har satt kampen mot fascism och nazism på dagordningen. I Sverige har fascismen och nazismen svårt att finna ideologiskt fäste och det folkliga motståndet mot dessa ideologier är kompakt. Ändå har kampen mot fascism och nazism blivit politiskt kontroversiell.

Igår blev den anrika fotbollsklubben Malmö FF ett sorgligt exempel på den tafatthet som här och där förekommer i det antinazistiska arbetet. Malmö FF hade hemmamatch mot Hammarby IF i svenska cupen och Malmö-supportrarna ville mot bakgrund av knivdåden hålla upp en banderoll med texten ”Malmö FF-familjen står enad mot nazism”. Malmö FF:s styrelse sade emellertid nej till banderollen med motiveringen att parollen var politisk.

Malmö FF:s förre ordförande Eric Persson måste ha vridit sig i sin grav. Eric Persson var en av de många som tog aktiv del i arbetet med att rädda judar från den nazistiska förintelsen. Men klubben som han gav sina år och sin kraft förbjuder supportrarna att protestera mot nazism eftersom sådana protester är "politiska".

Protesterna mot styrelsens beslut blev oerhört starka. Strax före avspark meddelade styrelsen i ett pressmeddelande att man ändrat sig och att banderollen nu var tillåten. Malmö FF:s styrelseordförande Håkan Jeppsson försökte förklara varför styrelsen först sagt nej till banderollen: "Våra tjänstemän föreslog att vi borde försöka få dem att skriva de mer breda ordvalen, som handlar om våld och rasism, mot diskriminering och sådana saker."

I en mening hade naturligtvis Malmö FF:s styrelse alldeles rätt. Att protestera mot nazism är en politisk handling. Men styrelsen förstår inte att protester mot rasism också är en politisk handling. Att vara mot rasism är inte "opolitiskt", det är i högsta grad politiskt. Beröringsskräcken gentemot det politiska är ett otyg och bygger på en felaktigt föreställning om att den politiska demokratins grundvärden skulle vara "naturliga" eller av Gud givna. Det är dom inte. Den politiska demokratins grundvärden har erövrats genom politisk kamp och måste värnas genom politisk kamp.

Jag tycker mig se likheter mellan Malmö FF:s räddhågsna agerande och Sveriges Radios och Sveriges Televisions reflexartade användning av "opartiskhetsprincipen" under valåret 2014. (Den senare aspekten skall jag diskutera på Publicistklubben i Stockholm i morgon under rubriken "Konsten att vara opartisk", med Alexandra Pascalidou, Natalia, Kazmierska, Mats Svegfors och Stina Dabrowski - debatten sänds live på webben.) Det politiska blir något farligt, något smutsigt som det gäller att undvika att komma i kontakt med. Vem tjänar på en sådan utveckling? Jo, de populistiska krafter som anklagar medier och politiskt valda ombud för att bara vara representanter för en politisk åsiktselit.

I dag deltog jag och hustrun i en manifestation i Göteborg mot nazism och fascism. Det var mycket folk och oerhört god stämning. Själv skulle jag aldrig ge AFA makten att bestämma om jag skulle gå i en demonstration eller inte. Ju fler personer som deltar i en antinazistisk manifestation, desto mer marginaliseras ytterlighetsgrupperingarna. Bifogar ett par bilder från den värdiga manifestationen nedan. Kampen går vidare!
3 kommentarer:

Lars sa...

Undrar också vad Eric Persson skulle ha sagt om den antisemitism som breder ut sig i det invandrartäta Malmö. Det svenska folket brukar för övrigt i undersökningar visa sig vara kanske världens minst rasistiska folk, så allt detta kampanjande mot rasism ter sig minst sagt underligt. Likaså att dessa obetydliga nynazister ges sådant oerhört utrymme i samhällsdebatten. Enligt Säpo är ju vänsterextremismen ett större hot mot demokratin, men mot dessa grupperingar demonstreras det inte. Hursomhelst, den tilltagande polarisering man kan se bär etablissemanget huvudansvaret för genom att t ex brännmärka och misstänkliggöra seriös invandringskritik som "främlingsfientlighet och rasism". Det driver folk i händerna på de radikala grupperingarna.

Anonym sa...

Lars: Hade vänsterextrema mördat så hade det demonstrerats mot dem med.

läs gärna: http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/patrik-svensson-hotet-kommer-fran-hoger/

---
Det var en fin demonstration, fantastiskt att se så många malmöbor ge sig ut trots regnet!

Anonym sa...

Undrar om det är en slump att man gör sådan reklam för nynazister just nu innan detta val?

Jag har aldrig sett en nynazist annat än i tidningen där ett fåtal demonstrerar någon gång per år, hur många är dom i sverige? Mördar de barnfamiljer eller invandrare eller är det i slagsmål med grupper liknande AFA som morden sker? Är det sådana där fotbollshuliganer (förortsungar?) eller är det hardcore nazister?

I vilket fall som helst så lär de kunna börja rekrytera med denna mediala uppmärksamhet de nu fått.

Har ganska stort förtroende för GW, han lutade åt att vänstergrupperingar startade den senaste "nazistattacken".