2014-03-09

Kan Fi gynnas av de rödgrönas kraftiga försprång?

Med ungefär ett halvår kvar till valet är de rödgrönas försprång i opinionen fortsatt mycket stort. I den senaste undersökningen från Demoskop var avståndet mellan de rödgröna och Alliansen hela 19.1 procentenheter. Det blir allt svårare att hitta bedömare och experter som på allvar tror att Alliansen kan komma i kapp.

Ännu är det för tidigt att räkna ut Alliansregeringen. Ju mer tiden går desto större blir emellertid sannolikheten att Alliansen behöver hjälp av någon yttre händelse (t ex en ny finanskris som en konsekvens av de ökade spänningarna i Ukraina) som vrider om det politiska landskapet.

Om de rödgrönas försprång i början av hösten är så stort att de allra flesta bedömer valet som avgjort kan opinionsläget kanske öppna dörren för andra partier. Jag tänker främst på Feministiskt initiativ (Fi) som tycks ha fått vind i seglen. Medlemmar har strömmat till nu i början av året. Jämställdhetsfrågorna snurrar efter den nygamla Fittstim-debatten runt i media utan att de etablerade partierna på allvar lyckas plocka upp dem.

Om valet redan uppfattas som avgjort och en rödgrön valseger är klappad och klar - då behöver en röst på Fi inte på samma sätt som annars riskera att bli en "bortkastad" röst. Med en Gudrun Schyman i högform, en massmedial medvind och en skickligt genomförd kampanj kan Fi bli en rysare i valspurten.

Kom i så fall ihåg var ni hörde det först.


8 kommentarer:

Lars sa...

Men Ulf, du ska väl inte hjälpa alliansen tillbaka in i matchen genom att skrämma väljarna med feminist-Schyman? Du har ju nu levererat ett för många starkt argument till att minska på de rödgrönas försprång...

Anonym sa...

Ulf Bjereld – nu är du inte seriös. FI är ett internt mediaspektakel – har inget med valutgången att göra.

Anonym sa...

I aftonbladet idag presenterade de en opinionsundersökning ifrån united minds där oppositionen "bara" hade ca 12%. När valet närmar sig och fler rapporter kommer som visar hur många jobb som går förlorade av de rödgrönas skatteexperiment och höjda bidrag, tror jag nog folk börjar tänkta till lite mer. En betydande del bestämmer sig för vad de ska rösta på sista månaden innan valet. Många tom på valdagen. Så det är nog lite tidigt ändå att ropa hej. Än så länge spelar främst oppositionen på populistiska utspel och svartmålning av alliansen. Men någon gång måste de också leva upp till dessa förväntningar. Sossarnas jobbkommission har redan sågats som tom på jobbskapande förslag och allmänt intetsägande. Jag tror miljöpartiets politik har potential att skrämma slag på stora delar av valmanskåren. Läs tex om skräckexemplet Tyskland som mp vill framhålla som ett föredöme. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/energiewende-ar-inget-klimatpolitiskt-foredome_3342990.svd Vänsterpartiet har alltid varit bra på att skrämma mittenväljare som det kommunistspöke de är. Vad alternativet är granskas mer i sömmarna när den intensiva delen av valperioden börjar om någon månad.

Lars sa...

Anonym 7:14 em,

Du verkar bortse från att oppositionen nu består av fler än bara de rödgröna. Det största hotet mot alliansen utgör faktiskt SD:

"Moderaterna har tappat 240 000 väljare till SD"

http://www.metro.se/nyheter/moderaterna-har-tappat-240-000-valjare-till-sd/EVHnci!sZ9KMxM5PsO9w/

För att försöka vinna tillbaka dessa väljare måste alliansen gå till val på att strama åt invandringen, vilket ju inte kommer att hända. Alliansen går därmed mot en katastrof i valet och bakom det ligger Reinfeldts vägval i invandringsfrågan...

Anonym sa...

Lars - Jag tror det kan vara en sak att säga att man ska rösta på SD när någon ringer och frågor och att faktiskt också göra det vid ett val. Sedan har de rödgröna knappast någon mer restriktiv syn på invandring, och är en fråga som fortsatt kan skötas över blockgränsen. Så en röst på SD förändrar ingenting i den fråga som de i princip endast bryr sig om. Moderata röster på SD vore ett ordentligt skott i foten. Dessa invandringsfientliga personer får förutom en fortsatt generös flyktingmottagning, som jag tycker vi ska ha, även de rödgrönas jobbpolitik, energipolitik och skatter på köpet. Så dessa kanske kommer på andra tankar på valdagen.

Unknown sa...

Anonym, som Viola Franzén sa valdagskvällen som partiledare för Ny demokrati apropå de 2 procenten... "Jo, men det är ju bara hälften av rösterna räknade än."

Om Fi blir en rysare i valet är detta en rysare. Jag hoppas känslorna inte spiller över på profeten.

Lars sa...

"Jag tror det kan vara en sak att säga att man ska rösta på SD när någon ringer och frågor och att faktiskt också göra det vid ett val."

Då tror du fel. SD har alltid varit kraftigt underskattade i de traditionella mätningarna (med telefon- och besöksintervjuer). De fick t ex bara 3,8 % i Sifos sista mätning före valet 2010.

"Sedan har de rödgröna knappast någon mer restriktiv syn på invandring, och är en fråga som fortsatt kan skötas över blockgränsen."

Och? Det är ju Reinfeldts uppgörelse med MP som drivit de moderata väljarna till SD. I hans eget parti finns en majoritet för att "ta emot färre flyktingar". Tappet till SD innebär även att det blir svårare för de mindre allianspartierna att få moderata stödröster vid valet, vilket innebär att något/några av dem kan ramla ut ur riksdagen och därmed ge de rödgröna en klar majoritet. Reinfeldts vägval i invandringsfrågan kan nog komma att visa sig vara det största misstag som begåtts i borgerlighetens historia, och för lång tid framöver placera borgerligheten i total marginalisering i svensk politik. SAP och SD kan bli framtidens stora partier.

Jan Lahti sa...

Blir svårt för Feministiskt Initiativ att ta sig hela vägen in i riksdagen. En orsak beror på att de inte har byggt upp en stark partiorganisation med många lokalavdelningar. Mig veterligen har de bara fullmäktigemandat i Simrishamn. Därigenom är de mer av en valorganisation än ett parti.

När det gäller Nydemokrati, som Hans G Eriksson refererar till, fick de drygt en procent i valet 1994. Partiledaren hette då Vivianne Franzén och inget annat. Det bör beaktas att partiet fortfarande efter valet 1994 fick några kommunala mandat. Dock bröt sig flera lokala partiavdelningar ut och bildade lokalpartier (men med mycket likartade program).

Beträffande alliansen börjar det snarare bli frågan om vilket av partierna som åker ut än om de vinner valet.