2014-03-01

Ukraina inför hotet av rysk intervention

Utvecklingen i Ukraina inger naturligtvis stor oro. Risken för en rysk intervention är överhängande, även om det fortfarande kan vara så att Vladimir Putin använder hotet om ett militärt ingripande som ett medel för att öka pressen på den ukrainska regeringen.

Jag förstod aldrig alla de experter som för ett par dagar sedan spelade ner risken för ett ryskt militärt ingripande på Krim. Mot bakgrund av att det högerextrema, av många uppfattat som nazistiska, partiet Svoboda fick flera tunga ministerposter i en ny, icke-folkvald regering och att lagen om det ryska språkets status som officiellt språk på Krim omedelbart revs upp var den ryska reaktionen knappast överraskande. Flottbasen i Sevastopols ställning riskerade att urholkas, vilket ur ett ryskt perspektiv vore helt oacceptabelt.

Att högerextremisterna i Svoboda fick plats i Ukrainas regering utan att utrikesminister Carl Bildt på något sätt (vad jag noterat) protesterat är vanhedrande för svensk utrikespolitik.

En rysk intervention vore ett grovt brott mot folkrätten och skulle med stor sannolikhet splittra upp den ukrainska staten på ett sätt som under överskådlig tid inte kan göras ogjort. Nu gäller det för omvärlden att försöka övertala Ryssland från att avstå från en intervention samtidigt som man sätter press på den ukrainska regeringen att inte vidta några åtgärder som ytterligare försvårar situationen på Krim. En regering som inrymmer Svoboda kan heller aldrig ges politisk legitimitet. Det är viktigt att krisen hanteras med kraft och återhållsamhet och att den bullrande krigsretoriken som hörs på sina håll inte får bli självuppfyllande.

8 kommentarer:

Jan Andersen sa...

"En regering som inrymmer Svoboda kan heller aldrig ges politisk legitimitet."

Gäller det också en svensk regeringen med SD? 

En dansk med DF?

En norsk med Fremskridtspartiet?

/Nyfiken 

Ulf Bjereld sa...

Jan: Svoboda är ett betydligt värre parti än vad SD är.

Anonym sa...


Svenska extremhöger män är redan i Svoboda precis som svenska romantiska jihadister är i Syrien. Återvändare från krig är alltid en säkerhetsrisk. Tro o Solidaritet: Öppna ögonen.

I värsta fall kommer Ukrainas karta /bokstavligen/ ritas om. Sådant har hänt många gånger sedan tiden för nationalstaternas uppkomst./ B.

Ryo sa...

Håller helt med, det är anmärkningsvärt att EU inte protesterat hårdare mot inkluderandet av Svoboda. När partiledaren kallar förintelsen för "en guldålder för europas civilization" blir det tydligt att Svoboda är långt värre än SD.

Vilhelm Konnander sa...

Ulf!
Jag rekommenderar dig att läsa på lite mer om Svoboda och dess roll i ukrainsk politik innan du drar förhastade slutsatser. God läsning är exempelvis följande artikel av internationellt ledande ukrainaexperten, Timothy Snyder: http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/mar/01/ukraine-haze-propaganda/

Risken är annars att spela Ryssland i händerna.

Walle sa...

Mycket bra skrivet! Måste gå att hålla mer än en tanke i huvudet på en gång! Vilhelms länk ger jag inte mycket för. Det är inget nytt att protesterna mot regeringen var välmotiverade. Frågan handlar om statskuppen i sig - och planer på förbud på misshagliga partier. Redan har vänsterpartiers lokaler i Kiev stormats och vandaliserats. Frågan är vad Vilhelm (och andra) vill uppnå med att skönmåla fascister i Ukraina?

Anonym sa...

Carl Bildt hyllar nazistisk statskupp i ett av Europas största länder och tar Sverige tillbaka till Karl XII:s dagar av antirysk galenskap. Den mannen borde ställas inför rätta.

Emilia sa...

Hej Ulf!

Är mycket intresserad av att höra din analys av hur situationen på Krimhalvön utvecklats...