2009-09-16

Två gånger död. Om dödsstraffet, USA och Stig Dagerman

Efter två och en halv timmas fåfängt karvande i den dödsdömde Romell Brooms arm tvingades bödeln i Ohio ge upp. Romell Broom sägs då ha gråtit av smärta och ångest, och själv försökt hjälpa bödeln att få in nålen i en blodåder. Myndigheterna i Ohio har beslutat att göra ett nytt försök att avrätta Romell Broom inom en vecka.

USA:s användande av dödsstraffet är en av nutidshistoriens skamfläckar. Den misslyckade avrättningen av Romell Broom är heller inte unik. Redan 1947 formulerade Stig Dagerman en isande kritik av USA:s agerande:

"Den till döden dömde negern Francis som nyligen undkom med livet från elektriska stolen, därför att bödlarna var berusade, skall nu åter sättas i stolen."

Två gånger död

Snälla vita herrar lynchar negrer.
Det rår inte fulla vita bödlar för.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Det är inte så noga hur en neger dör.

Det är rätt skönt att höra negrer skrika.
Låt stolen krångla om nu stolen vill.
Sam och Joe och Paul kan kvitta lika.
Det är bara att försöka en gång till.

Alla är vi ju på sätt och vis elever,
och mycken övning nog till bödelsyrket hör.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Huvudsaken är ju att en neger dör.


"Två gånger död" har sjungits in av Fred Åkerström, och återfinns på LP:n Dagsedlar åt kapitalismen (Metronome, 1967 )

1 kommentar:

Kerstin sa...

Ullf:
Jag undrar, apropå ditt inlägg idag, hur många av dagens ungdomar som vet hur det gick till i USA så sent som fram till 60-talet, att man hade raslagar, att Ku Klux Klan fortfarande var aktivt etc.

Jag minns 50-talet, med samma enorma USA-propaganda som idag, USA hade ju räddat oss från Hitler, och då jag, vid ungefär 15 års ålder började få klart för mig att USA var en rasistisk stat. Det kom som en chock, för USA var ju föredömet, då som nu. Allt där var ju så fantastiskt, rikedomen, bilarna, de hade TV:n, filmstjärnorna. Så hade de raslagar och det förekom fortfarande lynchningar av svarta i Södern! Det kunde inte vara sant.