2006-10-06

Carl Bildt som utrikesminister I

Med Carl Bildt får Sverige en utrikesminister som skarpt ifrågasatte Nato:s bombningar av Kosovo, med kraft motsatte sig det USA-ledda kriget i Irak och som tycker det är fel av västvärlden att bojkotta Hamas. Hur skall folkpartiet klara av att sitta i samma regering som en sådan extremist?

Läs gärna Carl Bildts egen blogg på http://bildt.blogspot.com/.

Fortsättning följer senare i dag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Carl Bildt kan nästan räknas som socialdemokrat i utrikesfrågor. Carl Bildt blev mer mänsklig efter balkansejouren och insåg att världen inte är svart eller vit. Som du skrev, ska bli roligt att se hur den lallande velourtomten lejonkungen ska behandla många frågor.

När Carl är verligt förankrad i hur världen ser ut står "principliberaler" kvar i den teoretiska världen. Villkorat bistånd är ett färskt exempel.

Redaktionen sa...

Ja, det känns faktiskt ganska positivt med den här utnämningen. Mycket bättre hade det knappast kunnat bli, under omständigheterna.

(Vilket man inte kan säga om en del andra statsråd.)

Guardian sa...

Utrikesminister Carl Bildt, årgång 2006 känns väldigt mycket bättre än Stadsminister Bildt årgång 1991!

Jag tycker att det verkar att vara ett bra och trovärdigt val.

Callisto sa...

Bästa tänkbara valet. Även om media leker domedagsprofeter och vill skriva ihjäl sig om osämja och maktkamp mellan den nya statsministern och utrikesministern. Jag tror på Calle på den posten. Och jag tror på Reinfeldt.

Laurila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Laurila sa...

Ingen av de folkpartister som hamnat i regeringen har ju tillhört de utrikespolitiskt tokigaste, och koalitionsregering innebär nödvändigtvis kompromisser, så det finns väl ingen anledning att oroa sig för folkpartisterna. Vad gäller Carl Bildt så är det ju svårt att veta hur mycket hans åsikter förändrats, och hur mycket som handlar om att hans insikter fördjupats och/eller att verkligheten faktiskt HAR förändrats sedan 1989/91.

Är det något i regeringsförklaringens utrikesavsnitt som oroar?

Själv kan jag inte låta bli att notera att regeringsförklaringen positionerar Sverige och Finland betydligt närmre varandra än Sverige och Danmark. Själv tror jag att det är en vettig och realistisk politik, men det gäller ju såklart att se till så att utrikesdepartementets politik är förankrad i regeringen som helhet. Senast en tidigare statsminister blev utrikesminister var Rickard Sandler 1936-39, som tyvärr tyckte att han kunde bedriva utrikespolitik helt på egen hand - med allvarligare efterverkningar för Finland än för Sverige.